Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

Youth Mental Health First Aid (YMHFA)

EERSTE HULP BIJ PSYCHISCHE PROBLEMEN BIJ JONGEREN

Tijdens een training Youth Mental Health First Aid (YMHFA) leer je om te gaan met jongeren tussen de 12 en 25 jaar die eerste hulp nodig hebben bij psychische problemen (de letterlijke vertaling van MHFA). Je gaat die zorg niet zelf verlenen, maar wijst de weg naar passende hulpverlening. Je kunt het een beetje vergelijken met een EHBO’er die bij iemand die gewond is een snelverband aanlegt en diegene vervolgens aanraadt naar een arts te gaan.

Tijdens de training gaan we ruim in op de MHFA-theorie, maar leer je zeker ook hoe je die in praktijk kan brengen, bijvoorbeeld als je merkt dat iemand in een crisis zit. Er is ook ruimte om eigen ervaringen te delen. 

Ben je op zoek naar informatie over de standaard MHFA-trainingen? Lees verder op de MHFA-pagina.

Sunita Chote-Oedit van Power by Peers

Sunita Chote-Oedit

Youth Mental Health First Aid

van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

VOOR WIE is de training YMHFA?

De training is praktijkgericht en daarom bij uitstek geschikt voor stads- en wijkbewoners, organisaties en anderen die niet psychiatrisch/psychologisch geschoold zijn. Denk daarbij aan bijvoorbeeld zorg- en hulpverleners (niet GGZ), docenten, pedagogisch medewerkers, sportcoaches, studenten, en meer. Deelnemers die je voorgingen geven aan dat zij dankzij de training beter en sneller signalen herkennen en dus vaker preventief kunnen handelen. Cliënten, leerlingen, studenten en sporters voelen zich beter gehoord en gezien, de deelnemers zelf voelen zich beter voorbereid en veiliger.

Cursusdata najaar 2022

De cursusdata voor najaar 2022 zijn 9, 16, 23 en 30 november 2022. Meer details vind je op deze YMHFA-pagina

Praktische informatie EN CONTACT

  • Voor de training YMHFA ben je viermaal een dagdeel per week aanwezig bij een groepsbijeenkomst. Je krijgt ook opdrachten mee voor thuis. 
  • Het studiemateriaal bestaat uit opdrachten in elektronische leeromgeving en uit materiaal dat tijdens de bijeenkomsten wordt uitgereikt. 
  • De trainingen bij Power by Peers worden uitsluitend door ervaringsdeskundigen gegeven. 
  • De toets voor het behalen van het landelijk erkende certificaat is bij de cursus inbegrepen.
  • Na het succesvol afronden van de online toets, ben je drie jaar lang gekwalificeerd als ‘First Responder’. Voor bepaalde beroepen is de training geaccrediteerd via het Registerplein en SKJ (St. Kwaliteitsregister Jeugd).
  • Na 3 jaar volg je een herhaaltraining. Alleen dan blijft je certificaat geldig. 
  • Onze trainers kunnen de training ook in company verzorgen. Neem daarvoor contact op met Sunita Chote-Oedit.
  • Wil je je inschrijven voor de cursus? Dat kan via deze link. Voordat je je inschrijft: voor bepaalde groepen worden de kosten voor een (Y)MHFA-training vaak vergoed, als je de training voor jezelf wilt volgen vaak niet. Wil je weten of er budget is en wat een training jou zou kosten? Neem contact op met Sunita Chote-Oedit. Wil je vanuit je (vrijwilligerswerk) meedoen, bespreek het dan eerst met je organisatie.
  • Meer informatie over (Y)MHFA, vind je hier.

Voor meer informatie over de cursus kun je contact opnemen met Sunita Chote-Oedit per telefoon of via e-mail (zie zwarte blok bovenaan. Zij staat je graag te woord.

WAT ANDEREN VAN ONZE TRAININGEN VINDEN

Gerard de Valk is relatiemanager bij Altrecht en partner van Power by Peers als mede-licentiehouder voor provincie Utrecht:

“Om hulp te krijgen moet je iets mankeren, zo is de situatie in de zorg. Daarom vergoedt bijna geen enkele zorgverzekeraar de cursus MHFA, want de aanpak van MHFA is preventief: tijdens de cursus leer je om psychische problemen bij mensen in je omgeving vroegtijdig te herkennen en bespreekbaar te maken. Daarbij is de grote kracht van Power by Peers dat zij erg goede contacten hebben met bewonersnetwerken in de wijken. Het cement van de samenleving! Daarom werk ik graag samen met Power by Peers. Dankzij de ervaringsdeskundigheid van de ondernemers van Power by Peers snijdt het mes bovendien aan twee kanten: bij Power by Peers maken ze werk van hun eigen leven én hebben ze oog voor hun medemensen. Dat geeft een extra dimensie.”

M. is docent aan de Universiteit Utrecht 
“Voor de coronacrisis aan het begin van 2020 ben ik begonnen met de YMHFA training, destijds in Lunetten. Helaas is deze training na 2 bijeenkomsten stopgezet ivm het besmettingsgevaar en is de training daardoor nooit afgerond. Nu zag ik dat er komende tijd een training YMHFA wordt gegeven in Overvecht en zou mij graag hiervoor willen aanmelden. Echter, de training is voor iedereen die verbonden is met sport in Utrecht. Helaas ben ik niet verbonden met een sport. Wel werk ik als docent aan de Universiteit Utrecht en ben tutor van de eerstejaars, waardoor ik veel in contact kom met jongeren. Afgelopen maandag had ik een gesprek met een van mijn tutorstudent waarmee het niet goed ging en dankzij die eerste bijeenkomsten van de YMHFA kon ik de serieuze signalen (al mijn alarmbellen gingen af) snel oppikken en heb hem door kunnen sturen binnen de universiteit, maar voelde ik mij ook sterk genoeg om een gesprek met hem aan te gaan. Dit bevestigde voor mij zo de kracht van de YMHFA training, dat ik deze graag wil afronden (opnieuw volgen) en ook het certificaat wil behalen. Want dit is één voorbeeld, maar ik weet zeker dat er nog veel meer studenten zijn die gebukt gaan onder (mentale) problemen.”

Zij werkten al MET ONS samen

Deel dit

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.