Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

Mental Health First Aid

MHFA-trainingen

Tijdens een training Mental Health First Aid (MHFA) leer je hoe je kunt signaleren dat iemand psychische problemen heeft. Vervolgens leer je hoe je met iemand daarover het gesprek kunt aangaan. Je leert ook hoe je kunt omgaan met een crisissituatie.

Sunita Chote-Oedit van Power by Peers

Sunita Chote-Oedit

Mental Health First Aid

van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Wat is MHFA?

MHFA is letterlijk vertaald Eerste Hulp bij Mentale Problemen. Eigenlijk werkt MHFA ook hetzelfde. Je gaat om met volwassenen die eerste hulp nodig hebben bij psychische problemen. Je gaat die zorg niet zelf verlenen, maar wijst de weg naar passende hulpverlening. Je kunt het een beetje vergelijken met een EHBO’er die bij iemand die gewond is een snelverband aanlegt en diegene vervolgens aanraadt naar een arts te gaan.

Tijdens de training gaan we ruim in op de MHFA-theorie, maar leer je zeker ook hoe je die in praktijk kan brengen. Er is ook ruimte om eigen ervaringen te delen. De trainers zijn altijd ervaringsdeskundig. 

WAAROM MHFA?

MHFA gaat vooral over vroege signalering. Hoe snelle iemand passende hulp krijgt, hoe minder impact een psychisch probleem heeft. Bovendien neemt de kans op herhaling af naarmate er eerder hulp is. 
MHFA zorgt ook dat stigma’s en vooroordelen worden weggenomen. Er zijn veel misverstanden en vertekende beelden over mensen met psychische problemen. Door regelmatig te praten over wat je in de cursus hebt geleerd, leren meer mensen over hoe het werkelijk zit.
MHFA haalt mensen met psychische problemen uit hun isolement. Soms weten ze zelf niet eens dat er iets aan de hand is of wat er aan de hand is. Met MHFA-kennis op zak kun je iemand goed op weg helpen. 

VOOR WIE IS MHFA?

Iedereen kan meedoen aan een cursus MHFA. We bieden de inhoud op een laagdrempelige manier aan volgens de methode die is ontwikkeld door MHFA Nederland. Sommige deelnemers doen graag mee om in hun nabije omgeving psychische problemen te kunnen signaleren, bijvoorbeeld in de wijk waar ze wonen, in hun eigen familie en vriendenkring of bij hun sportvereniging. Anderen volgen de cursus omdat ze vanuit hun (vrijwilligers)werk te maken kunnen krijgen met mensen met mensen met psychische problemen. 
MHFA maakt geen uitzondering; iedereen die wil kan zich inschrijven. 

HOE KAN IK EEN CURSUS VOLGEN?

Een deel van de MHFA-trainingen verzorgen wij ‘los’, in de vorm van open inschrijving. Iedereen die belangstelling heeft kan zich daarvoor inschrijven, eventueel ook in groepjes. De cursusdata voor 2023 kun je vinden op de MHFA-site

Onze trainers kunnen de training ook in company verzorgen. Neem daarvoor contact op met Sunita Chote-Oedit. Sunita coördineert alle cursussen en trainingen, maar zij is niet de enige die de cursus geeft. Je kunt dus een andere trainer toegewezen krijgen. Dit is altijd wel voor de hele cursusperiode dezelfde persoon. Dit om de veiligheid binnen de cursus te waarborgen.

KOSTEN en Inschrijven

Wil je je inschrijven voor de cursus? Dat kan via deze linkVoordat je je inschrijft: voor bepaalde groepen worden de kosten voor een (Y)MHFA-training vaak vergoed, als je de training voor jezelf wilt volgen vaak niet. Wil je weten of er budget is en wat een training jou zou kosten? Neem contact op met Sunita Chote-Oedit. Wil je vanuit je (vrijwilligerswerk) meedoen, bespreek het dan eerst met je organisatie.

MHFA VOOR JONGEREN

Voor het verlenen van Mental Health First Aid aan jongeren van 12 tot 25 raden we de Youth-variant (YMHFA) aan. De MHFA-cursus is onderdeel van een wereldwijd netwerk dat certificaten verleent die drie jaar geldig zijn. Daarna is het tijd voor een herhaalcursus, waarin de trainers de nieuwste ontwikkelingen delen en de kennis weer opfrissen. 

COntact

Voor meer informatie over de cursus kun je contact opnemen met Sunita Chote-Oedit per telefoon of via e-mail (zie zwarte blok bovenaan. Zij staat je graag te woord.

Meer over MHFA op onze site

  • In de wereld van tv, film en theater is er momenteel volop aandacht voor psychische problemen, bijvoorbeeld na ervaringen met machtsmisbruik. Enkele actrices hebben hierover verteld in het programma Sophie en Kalid. We schreven daar een bericht over dat je kunt vinden onder de knop.
  • Een groep vrouwen uit de Utrechtse wijk Overvecht is een tijdje geleden gestart als Wijkambassadeur. Dit gebeurde op initiatief van de vrouwen zelf. Zij wilden graag iets betekenen voor hun buurt en een schakel zijn tussen bewoners en hulpverlening. Daar past MHFA uitstekend bij. Overvecht heeft dan ook haar eigen team Wijkambassadeurs speciaal gericht op psychische aandoeningen. Volg de link onder de knop.
  • In Kanaleneiland is samen met Lister een Mental Support Team (MST)opgezet, een team dat zich in de wijk direct onder bewoners begeeft en alert is op signalen van psychische problemen.

ERVARINGEN

Gerard de Valk is relatiemanager bij Altrecht en partner van Power by Peers als mede-licentiehouder voor provincie Utrecht

“Om hulp te krijgen moet je iets mankeren, zo is de situatie in de zorg. Daarom vergoedt bijna geen enkele zorgverzekeraar de cursus MHFA, want de aanpak van MHFA is preventief: tijdens de cursus leer je om psychische problemen bij mensen in je omgeving vroegtijdig te herkennen en bespreekbaar te maken. Daarbij is de grote kracht van Power by Peers dat zij erg goede contacten hebben met bewonersnetwerken in de wijken. Het cement van de samenleving! Daarom werk ik graag samen met Power by Peers. Dankzij de ervaringsdeskundigheid van de ondernemers van Power by Peers snijdt het mes bovendien aan twee kanten: bij Power by Peers maken ze werk van hun eigen leven én hebben ze oog voor hun medemensen. Dat geeft een extra dimensie.”

M. is docent aan de Universiteit Utrecht 

“Voor de coronacrisis aan het begin van 2020 ben ik begonnen met de YMHFA training, destijds in Lunetten. Helaas is deze training na 2 bijeenkomsten stopgezet ivm het besmettingsgevaar en is de training daardoor nooit afgerond. Nu zag ik dat er komende tijd een training YMHFA wordt gegeven in Overvecht en zou mij graag hiervoor willen aanmelden. Echter, de training is voor iedereen die verbonden is met sport in Utrecht. Helaas ben ik niet verbonden met een sport. Wel werk ik als docent aan de Universiteit Utrecht en ben tutor van de eerstejaars, waardoor ik veel in contact kom met jongeren. Afgelopen maandag had ik een gesprek met een van mijn tutorstudent waarmee het niet goed ging en dankzij die eerste bijeenkomsten van de YMHFA kon ik de serieuze signalen (al mijn alarmbellen gingen af) snel oppikken en heb hem door kunnen sturen binnen de universiteit, maar voelde ik mij ook sterk genoeg om een gesprek met hem aan te gaan. Dit bevestigde voor mij zo de kracht van de YMHFA training, dat ik deze graag wil afronden (opnieuw volgen) en ook het certificaat wil behalen. Want dit is één voorbeeld, maar ik weet zeker dat er nog veel meer studenten zijn die gebukt gaan onder (mentale) problemen.”

Deel dit

Zij werkten al met ons samen

Inschrijven

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.