Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

Mental Health First Aid

MHFA-trainingen

Tijdens een training Mental Health First Aid (MHFA) leer je hoe je kunt signaleren dat iemand psychische problemen heeft. Vervolgens leer je hoe je met iemand daarover het gesprek kunt aangaan. Je leert ook hoe je kunt omgaan met een crisissituatie.

Sunita Chote-Oedit van Power by Peers

Sunita Chote-Oedit

Mental Health First Aid

van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Wat is MHFA?

MHFA is letterlijk vertaald Eerste Hulp bij Mentale Problemen. Eigenlijk werkt MHFA ook hetzelfde. Je gaat om met volwassenen die eerste hulp nodig hebben bij psychische problemen. Je gaat die zorg niet zelf verlenen, maar wijst de weg naar passende hulpverlening. Je kunt het een beetje vergelijken met een EHBO’er die bij iemand die gewond is een snelverband aanlegt en diegene vervolgens aanraadt naar een arts te gaan.

Tijdens de training gaan we ruim in op de MHFA-theorie, maar leer je zeker ook hoe je die in praktijk kan brengen. Er is ook ruimte om eigen ervaringen te delen. De trainers zijn altijd ervaringsdeskundig. 

WAAROM MHFA?

MHFA gaat vooral over vroege signalering. Hoe sneller iemand passende hulp krijgt, hoe minder impact een psychisch probleem heeft. Bovendien neemt de kans op herhaling af naarmate er eerder hulp is. 
MHFA zorgt ook dat stigma’s en vooroordelen worden weggenomen. Er zijn veel misverstanden en vertekende beelden over mensen met psychische problemen. Door regelmatig te praten over wat je in de cursus hebt geleerd, leren meer mensen over hoe het werkelijk zit.
MHFA haalt mensen met psychische problemen uit hun isolement. Soms weten ze zelf niet eens dat er iets aan de hand is of wat er aan de hand is. Met MHFA-kennis op zak kun je iemand goed op weg helpen. 

VOOR WIE IS MHFA?

Iedereen kan meedoen aan een cursus MHFA. We bieden de inhoud op een laagdrempelige manier aan volgens de methode die is ontwikkeld door MHFA Nederland. Sommige deelnemers doen graag mee om in hun nabije omgeving psychische problemen te kunnen signaleren, bijvoorbeeld in de wijk waar ze wonen, in hun eigen familie en vriendenkring of bij hun sportvereniging. Anderen volgen de cursus omdat ze vanuit hun (vrijwilligers)werk te maken kunnen krijgen met mensen met mensen met psychische problemen. 
MHFA maakt geen uitzondering; iedereen die wil kan zich inschrijven. 

HOE KAN IK EEN CURSUS VOLGEN?

Een deel van de MHFA-trainingen verzorgen wij ‘los’, in de vorm van open inschrijving. De cursusdata voor 2024 staan zodra ze bekend zijn op de MHFA-site

Onze trainers kunnen de training ook in company verzorgen. Neem daarvoor contact op met Sunita Chote-Oedit. Sunita coördineert alle cursussen en trainingen, maar zij is niet de enige die de cursus geeft. Je kunt dus een andere trainer toegewezen krijgen. Dit is altijd wel voor de hele cursusperiode dezelfde persoon. Dit om de veiligheid binnen de cursus te waarborgen.

KOSTEN en Inschrijven

Wil je je inschrijven voor de cursus? Dat kan via deze linkVoordat je je inschrijft: voor bepaalde groepen worden de kosten voor een (Y)MHFA-training vaak vergoed, als je de training voor jezelf wilt volgen vaak niet. Wil je weten of er budget is en wat een training jou zou kosten? Neem contact op met Sunita Chote-Oedit. Wil je vanuit je (vrijwilligerswerk) meedoen, bespreek het dan eerst met je organisatie.

MHFA VOOR JONGEREN

Voor het verlenen van Mental Health First Aid aan jongeren van 12 tot 25 raden we de Youth-variant (YMHFA) aan. De MHFA-cursus is onderdeel van een wereldwijd netwerk dat certificaten verleent die drie jaar geldig zijn. Daarna is het tijd voor een herhaalcursus, waarin de trainers de nieuwste ontwikkelingen delen en de kennis weer opfrissen. 

COntact, INSCHRIJVEN, INFORMATIE

Voor meer informatie over de cursus kun je contact opnemen met Sunita Chote-Oedit per telefoon of via e-mail (zie zwarte blok bovenaan. Zij staat je graag te woord.

ONZE TRAINERS

Power by Peers heeft vier Ggz-ervaringsdeskundige trainers in huis.
Ze delen graag hun kennis met jou of jouw organisatie. 

SUNITA CHOTE-OEDIT

YMHFA, MHFA, Coôrdinator

HESTER VAN NOORT

YMHFA, MHFA, MST Kanaleneiland

YVONNE PERSOON

YMHFA, MHFA

INEKE BUIJS

MHFA

MEER over mentale gezondheid op onze site

Deel dit

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.