Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

Mental Health First Aid (MHFA)

MHFA-trainingen

Tijdens een training Mental Health First Aid (MHFA) leer je hoe je kunt signaleren dat iemand psychische problemen heeft. Vervolgens leer je hoe je met iemand daarover het gesprek kunt aangaan. Je leert ook hoe je kunt omgaan met een crisissituatie.

Ga voor Youth MHFA, speciaal gericht op jongeren naar de link onder de knop.

Ineke BUIJS

(Y)MHFA SALES en trainer MHFA

maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Leanne Kanters: PBP en MHFA Backoffice

Leanne Kanters

(Y)MHFA
BACKOFFICE

woensdagen van 9.00
tot 12.00 uur

Wat is MHFA?

MHFA is letterlijk vertaald Eerste Hulp bij Mentale Problemen. Eigenlijk werkt MHFA ook hetzelfde. Je gaat om met volwassenen die eerste hulp nodig hebben bij psychische problemen. Je gaat die zorg niet zelf verlenen, maar wijst de weg naar passende hulpverlening. Je kunt het een beetje vergelijken met een EHBO’er die bij iemand die gewond is een snelverband aanlegt en diegene vervolgens aanraadt naar een arts te gaan.

Tijdens de training gaan we ruim in op de MHFA-theorie, maar leer je zeker ook hoe je die in praktijk kan brengen. Er is ook ruimte om eigen ervaringen te delen. Power by Peers werkt als enige met ervaringsdeskundig trainers. 

WAAROM MHFA?

MHFA gaat vooral over vroege signalering. Hoe sneller iemand passende hulp krijgt, hoe minder impact een psychisch probleem heeft. Bovendien neemt de kans op herhaling af naarmate er eerder hulp is. 
MHFA zorgt ook dat stigma’s en vooroordelen worden weggenomen. Er zijn veel misverstanden en vertekende beelden over mensen met psychische problemen. Door regelmatig te praten over wat je in de cursus hebt geleerd, leren meer mensen over hoe het werkelijk zit.
MHFA haalt mensen met psychische problemen uit hun isolement. Soms weten ze zelf niet eens dat er iets aan de hand is of wat er aan de hand is. Met MHFA-kennis op zak kun je iemand goed op weg helpen. 

VOOR WIE IS MHFA?

Wij bieden de inhoud aan volgens de methode die is ontwikkeld door MHFA Nederland. Sommige organisaties/deelnemers doen graag mee om in hun nabije omgeving psychische problemen te kunnen signaleren, bijvoorbeeld in de wijk, bij medewerkers of collega’s, bij klanten, etc. MHFA is tegelijkertijd heel goed in te zetten in de eigen familie en vriendenkring of bij de sportvereniging. Velen volgen de cursus ook omdat ze vanuit hun (vrijwilligers)werk te maken kunnen krijgen met mensen met mensen met psychische problemen. 
Om een cursus MHFA te volgen is geen voorkennis of -opleiding nodig. Meer informatie over de inhoud vind je op de website van 
MHFA Nederland. Je vindt daar ook informatie specifiek voor verschillende sectoren.

HOE KAN IK EEN CURSUS VOLGEN?

Wil je meedoen als ‘losse cursist?’, dus niet vanuit een organisatie of werkgever? Op dit moment biedt Power by Peers geen cursussen op open inschrijving aan. Toch is het handig om contact met ons op te nemen. Soms is het mogelijk om aan te sluiten bij een groep die niet helemaal vol zit. De cursusdata voor organisaties/werkgevers in 2024 staan zodra ze bekend zijn op de MHFA-site

Onze trainers kunnen de training ook in company verzorgen. Neem daarvoor contact op met Ineke Buijs

KOSTEN en Inschrijven

Wil je je inschrijven voor een cursus? Dat kan via deze linkVoordat je je inschrijft: voor bepaalde groepen worden de kosten voor een (Y)MHFA-training vaak vergoed, als je de training voor jezelf wilt volgen vaak niet. Wil je weten of er budget is en wat een training jou zou kosten? Neem contact op met Ineke Buijs. Wil je vanuit je (vrijwilligerswerk) meedoen, bespreek het dan eerst met je organisatie.

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Power by Peers werkt als enige in Nederland uitsluitend met ervaringsdeskundigen
  • Je bent viermaal een dagdeel aanwezig bij een groepsbijeenkomst. Je krijgt ook opdrachten mee voor thuis. 
  • Het studiemateriaal bestaat uit een elektronische leeromgeving, een boek en materiaal dat je tijdens de bijeenkomsten ontvangt
  • De kosten voor de toets voor het behalen van het landelijk erkende certificaat is bij de cursus inbegrepen. Je kunt de toets wordt niet op een centraal moment afgenomen.
  • Na het succesvol afronden van de online toets, ben je drie jaar lang gekwalificeerd als ‘first responder’. Voor bepaalde beroepen is de training geaccrediteerd via het Registerplein en SKJ (St. Kwaliteitsregister Jeugd).
  • Na 3 jaar volg je een opfrismodule van 1 dagdeel. Alleen dan blijft je certificaat geldig. 
  • Onze trainers kunnen de training ook in company verzorgen. Neem daarvoor contact op met Ineke Buijs.
  • Wil je je inschrijven voor de cursus? Dat kan via deze linkLet op: voor bepaalde groepen worden de kosten voor een (Y)MHFA-training vaak vergoed, als je de training voor jezelf wilt volgen vaak niet. Wil je weten of er budget is en wat een training jou zou kosten? Neem contact met ons op. Wil je vanuit je (vrijwilligerswerk) meedoen, bespreek het dan eerst met je organisatie.
  • Meer informatie over (Y)MHFA, vind je hier.

MHFA VOOR JONGEREN

Voor het verlenen van Mental Health First Aid aan jongeren van 12 tot 25 jaar raden we de Youth-variant (YMHFA) aan. De MHFA-cursus is onderdeel van een wereldwijd netwerk dat certificaten verleent die drie jaar geldig zijn. Daarna is het tijd voor een herhaalcursus, waarin de trainers de nieuwste ontwikkelingen delen en de kennis weer opfrissen. 

COntact, INSCHRIJVEN, INFORMATIE

Voor meer informatie over de cursus kun je contact opnemen met Ineke Buijs per telefoon of via e-mail (zie zwarte blok bovenaan. Zij staat je graag te woord.

ONZE TRAINERS

Power by Peers heeft vier Ggz-ervaringsdeskundige trainers in huis.
Ze delen graag hun kennis met jou of jouw organisatie. 

HESTER VAN NOORT

YMHFA, MHFA, MST Kanaleneiland

YVONNE PERSOON

YMHFA, MHFA

Ineke Buijs

MHFA, Sales, Coördinatie

Sunita Chote-Oedit

YMHFA, MHFA, Opfriscursus

MEER over mentale gezondheid op onze site

Deel dit

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.