Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

MENTALMOTION: DE SLEUTEL TOT MENTALE GEZONDHEID

Op 30 januari kregen drie toffe Peren de sleutel van een ruimte waar iets moois gaat groeien voor studenten: een centrum waar alle aandacht is voor eventuele mentale klachten. En zo is die sleutel in overdrachtelijke zin ook zomaar de sleutel tot (een betere) mentale gezondheid. 

Wat groeit en bloeit er achter die deur? En wie geeft het water?

Van onmacht naar regie

Boven aan de pagina zie je ze bij elkaar, de pioniers van MentalMotion: Brechje, Sofia en Marik. MentalMotion is al een tijdje in ontwikkeling. Nu er ook echt een fysiek adres is, leek het ons een goed moment om het naar buiten te brengen. Je zit nu dus midden in een primeur.

Sofia vertelt: “MentalMotion is een Student Peer Support Center, en vormt een ontmoetingsplek én een kenniscentrum ineen. Het plan voor MentalMotion is ontstaan vanuit een gedeelde frustratie. Studenten hebben het zwaar. De hulp die beschikbaar is, blijkt ontoereikend. Er wordt veel over studenten gepraat, vergaderd en geschreven, maar te vaak ontbreekt de stem van de student zelf. Daarom werkt MentalMotion met, voor, en door studenten. Zodat er een beweging op gang komt van onmacht naar regie.”

Marik, Mieke, Brechje en Sofia aan het werk in De Peer

Grote vergadertafels

MentalMotion is een echt Power by Peers-project. De focus ligt op eigen regie en op het kunnen blijven meedoen van studenten. Met hun studie, maar ook met de sociale activiteiten en zoals Sofia al aangaf, met het zorgen voor een stem bij alle beslissingen.

Een Power by Peers-project heeft bij voorkeur een plek midden tussen de mensen, in het centrum van de doelgroep. Die plek zit in Lombok en heet De Peer. Marik, Sofia en Brechje werken daar samen met Power by Peers-directeur Mieke van Dommelen aan de toekomst. Sofia: “Elke student in Utrecht is straks welkom in De Peer voor een praatje of een plek om te studeren. We bieden ook verschillende activiteiten aan rondom eigenaarschap en zingeving. Die zijn we nog volop aan het ontwikkelen. En natuurlijk wordt MentalMotion de stem van de student aan de grote vergadertafels.”

Grootse plannen

Het moge duidelijk zijn: achter MentalMotion liggen grootse plannen. Gezien de cijfers over de mentale gezondheid van studenten en jongeren is dat ook geheel terecht. DOCK, dé verbinders in de Utrechtse wijken, ziet die urgentie ook. Zij hebben dan ook een heel groot aandeel in de ontwikkeling en uitvoering van de plannen. En daar zijn Power by Peers en MentalMotion heel erg blij mee.

En nu maar hopen dat het planbord groot genoeg is 😉

De eerste partner is er ook al: Oost voor Elkaar. Anja van der Aa (links) kwam langs bij Marik en Mieke om de samenwerking vast te leggen. 

Volg MentalMotion

Nieuwsgierig geworden? Neem vast een kijkje op LinkedIn of Instagram; daar nemen Marik, Sofia en Brechje je mee in hun proces tot aan de officiele opening.

Meer over mentale gezondheid op onze site

DEEL DIT OP

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.