Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

VRIENDENNETWERK

SAMEN TEGEN EENZAAMHEID

Het Vriendennetwerk is een plek waar mannen en vrouwen met een migratieachtergrond samenkomen. Zij kunnen er terecht voor steun en vriendschap. Begeleidster Sohaila Torabi werkt vanuit Power by Peers en is zelf als vluchteling naar Nederland gekomen. Zij weet dus hoe moeilijk het kan zijn om een nieuw leven op te bouwen. Je kunt meer over haar lezen in dit interview

Er is in de groep veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Buiten dat is het gewoon gezellig samen zijn, samen leren over de Nederlandse taal en cultuur en samen activiteiten ondernemen. Uit het isolement en in verbinding.

Sohaila Torabi van Power by Peers

Sohaila Torabi

VRIENDENNETWERK

van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Salma Alalo: Vriendennetwerk, Pedagogisch medewerker Kidsclub, sleutelpersoon

SALMA ALALO

VRIENDENNETWERK

van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

DOEl van het vriendennetwerk

Het belangrijkste doel van het Vriendennetwerk is het wegnemen en voorkomen van eenzaamheid. En ook het lekker even loslaten van alle zorgen. Gewoon gezellig samen zijn. Mensen binnen het netwerk hebben na een tijdje vaak ook buiten de bijeenkomsten contact met elkaar. Er zijn op die manier al heel wat vriendschappen ontstaan. Als bezoekers leer je gelijk ook iets over andere culturen. En al doende leer je de Nederlandse taal.

Het Vriendennetwerk is ook een vraagbaak. Als bezoeker kun je met elkaar of met Sohaila informatie uitwisselen over wetten en regelingen. En er is ook aandacht voor persoonlijke problemen. En voor de actualiteit. Wat gebeurt er in jouw thuisland? Wat doet dat met je? Waar loop je tegenaan nu je met een hele andere cultuur en samenleving te maken hebt?

ACTIVITEITEN

Tijdens alle bijeenkomsten is er aandacht voor het leren van Nederlands. Bezoekers kunnen ook knutselen, elkaar vragen stellen of problemen bespreken.

Elke donderdag koken enkele vrouwen een gezonde en voedzame warme maaltijd. De vrouwen die niet koken, kunnen met elkaar praten, kaarten maken, bloemschikken, dansen, hennatattoos zetten, of wat er ook maar voor activiteit is. Daarbij is ook altijd aandacht voor het in het Nederlands leren van woorden die passen bij wat ze aan het doen zijn. Na het koken geniet iedereen samen van het eten. Inmiddels eten ruim 30 mensen mee.

MANNENGROEP

Op donderdag is er naast de reguliere groep (op maandag) een speciale groep voor mannen binnen het Vriendennetwerk. Ben of ken jij iemand die zou willen deelnemen aan de mannengroep? Neem contact op met Sohaila. Zij bespreekt dan met je of de groep passend is bij jouw vraag.

WAAR?

De bijeenkomsten van het Vriendennetwerk zijn op twee locaties:

  • Op maandag van 14.00 tot 19.00 zit het Vriendennetwerk op de Marco Pololaan 10 in Kanaleneiland.
  • Op donderdag van 10 tot 13 uur zitten we op de Rhonedreef 40 in Overvecht.

HOE KAN IK MEEDOEN?

Er zijn meerdere groepen waaraan je kunt deelnemen. Neem voordat je voor de eerste keer komt even contact op met Sohaila of Ertugrul. Zij kijken graag met jou wat het beste bij je past (zie contactinformatie rechtsboven).

SAMENWERKINGEN

Het Vriendennetwerk is een samenwerking van Power by Peers met het BuurtteamLeger des Heils bij BossardtDOCK en vele andere partijen. Het netwerk is aangesloten bij de Utrechtse Aanpak Eenzaamheid. Het Vriendennetwerk is ook partner van Vesta, een project van de Gemeente Utrecht dat speciaal is gericht op de versterking van de mentale gezondheid van statushouders. Het Vriendennetwerk is voor alle inwoners met een migratieachtergrond, maar indien nodig is er dus speciale aandacht voor eventuele mentale problemen

Sohaila Torabi van Power by Peers
Sohaila Torabi
Salma Alalo: Vriendennetwerk, Pedagogisch medewerker Kidsclub, sleutelpersoon
Salma Alalo

Verder lezen over HET VRIENDENNETWERK

EID-AL-FITR – EINDE VAN DE RAMADAN BIJ HET VRIENDENNETWERK

Bij het Vriendennetwerk van Sohaila Torabi komen vrouwen en mannen (vaak apart, soms samen) bij elkaar om samen te eten, leuke dingen te doen en om een plek te vinden waar iedereen zich veilig en prettig kan voelen. Natuurlijk was er ook aandacht voor Eid-al-fitr, het Suikerfeest ter afsluiting van de vastenmaand Ramadan.

Lees verder »

NIEUWJAAR BIJ HET VRIENDENNETWERK

Het lijkt alweer een hele tijd geleden, de periode van nieuwjaarsfeestjes, maar dat is geen reden om er niet alsnog even aandacht aan te besteden. Bij het Vriendennetwerk wordt het nieuwe jaar altijd uitgebreid gevierd. En dat was dit jaar niet anders.

Lees verder »

Gouden mannen poetsen de plaat

Het is eigenlijk een misleidende titel boven dit stuk. Iemand die volgens de uitdrukking ‘de plaat poetst’ zorgt namelijk dat hij of zij er stiekem tussenuit knijpt en zo niets hoeft te doen. Maar deze Gouden Mannen doen het tegendeel: ze poetsen écht de plaat! En de pannen, de schuimspanen, de pollepels en de vergieten…

Lees verder »

MANNEN MET PANNEN

Power by Peers organiseert al een paar jaar het Vriendennetwerk, twee groepen waar mannen en vrouwen met een migratie-achtergrond terecht kunnen voor het leggen van sociale contacten, een goed gesprek, en (onderlinge) ondersteuning. De bezoekers worden uit hun isolement gehaald en werken aan hun eigen empowerment. Ineens was er twee weken geleden een heuse doorbraak…

Lees verder »

DUBBELINTERVIEW: SOHAILA EN NARGIS

We hebben al een tijdje in elke nieuwsbrief iemand in de Schijnwerper staan. Dat gaan we ook zeker voortzetten. Maar ineens kreeg ondergetekende een idee: waarom laten we ook niet zien hoe onze ondernemers en hun deelnemers het beste uit elkaar halen? It takes two to tango, ook als ondernemer en klant. Je hebt elkaar nodig. En dus hebben we een serie dubbelinterviews voor jullie. De aftrap is voor Sohaila Torabi en Nargis Mousavi

Lees verder »

In de schijnwerper – Sohaila Torabi

Voordat ze naar Nederland kwam, was ze hoogleraar psychologie aan de universiteit van Kabul in Afghanistan. In 1998 kwam ze naar Nederland met haar man en vijf kinderen. Nadat ze haar inburgeringscursus afrondde, rondde ze twee opleidingen af: sociaal maatschappelijke dienstverlening en administratief medewerker. In de Schijnwerper: Sohaila Torabi

Lees verder »
Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.