Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

In de schijnwerper: Sunita van Peerscoaching

Met haar bedrijf Peerscoaching draagt Sunita Chote-Oedit bij aan een betere hulp voor en voorlichting over mentale gezondheid. Vanuit haar eigen ervaringen met depressie en in de ggz helpt zij met name vrouwen om hun onzichtbare littekens te genezen en weer in hun kracht te kunnen staan. Hiermee werkt zij hard om het stigma over mentale gezondheid te verminderen, met name voor mensen van kleur.

“Je kan door ellende uit het leven verlamd raken, maar ik heb er kracht uitgehaald”

Nadat zij op 27-jarige leeftijd werd gediagnostiseerd met een zware depressie, begint er een lange weg van herstel om haar trauma’s een goede plek te kunnen geven. Wanneer zij in 2015 weer door een reorganisatie wordt ontslagen, ziet zij dit als een niet bestaand toeval. Ze doet al vrijwilligerswerk voor vrouwen in Houten die door een cultuurclash hulp nodig hebben. Dit wil ze eigenlijk uitbreiden naar betaald werk: hier zit haar passie. Dit is dan ook het begin van haar verhaal als ondernemer. Haar ontslag ziet zij dan ook als een kans in plaats van een probleem.

Sunita volgt de Poweracademie en leert daar onder andere de kunst en noodzaak van het netwerken. Daaruit ontstaat haar bedrijf Peerscoaching. Uiteindelijk gaat ze aan de slag bij Power By Peers zelf. Eerst als vrijwilliger en later betaald. Peerscoaching is de brug tussen de ggz en mensen met een migratieachtergrond. Doordat zij dezelfde achtergrond heeft en de stigma’s rondom mentale gezondheid aan den lijve heeft ondervonden, weet zij hoe zij deze doelgroep kan bereiken en helpen.

Met Peerscoaching, vermindert Sunita het stigma rondom mentale gezondheid bij mensen van kleur

“Het is alsof ik niet meer worstel tussen mijn passie en mijn werk”

Op dit moment is Sunita bezig met de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening met als doel om ervaringsdeskundigheid handen en voeten te kunnen geven. In de toekomst wil ze ervoor zorgen dat dit een volwaardig onderdeel wordt binnen de ggz. Ook hoopt zij dat mensen met een migratieachtergrond accepteren dat het geen taboe is om het over je psychische gezondheid en klachten te hebben. Zo helpt zij met Peercoaching mensen zodat zij uiteindelijk elkaar kunnen helpen.

De Doorgeefvraag: Wat wil je van de volgende in de Schijnwerper weten?
Onderneem je vanuit je passie of vanuit externe motivatie?

DEEL DIT OP

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.