Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

MST Kanaleneiland: even bijpraten

EN EEN OPROEP!

Het Mental Support Team (MST) Kanaleneiland timmert sinds het voorjaar hard aan de weg. Het MST is een team van mensen die in de wijk werken en wonen en die psychisch kwetsbare mensen ondersteuning en richting bieden. Niet door zelf hulp te verlenen, maar door mensen bij te staan en de weg te wijzen naar formele en informele zorg. Hoe staat het er nu voor? 

Trots
Het MST is een samenwerking met Lister, een organisatie die mensen met psychische problemen helpt met het inrichten van hun dagelijks leven, en Power by Peers. Hester Noort praat je even bij over de ontwikkelingen. 
“We hebben op dit moment (augustus 2022) een groep van 6 vrijwilligers en 6 werkende in Kanaleneiland die samen het MST vormen. Daaronder is ook een aantal mensen van Lister. Het is een mooi divers team, want het vertegenwoordigt al vijf verschillende culturele achtergronden. Daar zijn we echt trots op!”

MHFA
“We hebben al een paar bijeenkomsten gehad en staan weer nieuwe op de agenda (zie onder aan deze pagina). In oktober gaan we weer MHFA-trainingen plannen. Die horen er uiteraard bij als je onderdeel wilt uitmaken van een MST. MHFA betekent Mental Health First Aid, letterlijk EHBO by psychische problemen. Tijdens een training leer je om die problemen te herkennen bij anderen. Stel dat je signaleert dat iemand in geestelijke nood is, wat kun je vervolgens doen? Dat leer je dus tijdens een MHFA-training. Je kunt hier meer over lezen in het bericht over de MHFA-trainingen.”

“Tijdens de bijeenkomsten wisselen we vooral heel veel kennis uit. Wat is er allemaal in Kanaleneiland? Waar kunnen mensen naartoe voor gezelschap of hulp of ondersteuning? In principe zijn wij als MST zelf de levende sociale kaart van Kanaleneiland. Het is heel leuk en inspirerend om die kaart samen in te vullen en te kleuren. We maken dit visueel met gekleurde spelden in de kaart van Kanaleneiland/Transwijk op een groot bord. Het is nu nog volop in ontwikkeling en wordt straks steeds mooier om te zien!”

De Levende sociale kaart (klik op de foto voor een grotere versie)

  • Paars: Activiteiten & Ontmoetingen
  • Rood: Zingeving & Religie
  • Groen: Zorg & Welzijn
  • Geel: Steun & Lotgenoten
  • Blauw: Educatie & Ontwikkeling


Wijkproeverij Kanaleneiland
“Op 6 september stonden we met een stand op de Wijkproeverij in Kanaleneiland. Op zo’n proeverij kun je kennismaken met allerlei initiatieven in de wijk, op cultureel, culinair, artistiek vlak en ook waar het meer zorggerelateerde onderwerpen aangaat. Het is altijd heel leuk om direct contact te hebben met mensen in de wijk. Daar doe je het tenslotte voor!”

Yvonne en Hester op de Wijkproeverij Kanaleneiland - Mental Support Team
Yvonne en Hester bij de wijkproeverij

Aan de slag
“De komende maanden gaan we aan de slag met de volgende onderwerpen:

  • Welke de obstakels ervaar jij vanuit je eigen culturele achtergrond om het over mentale klachten/kwetsbaarheid te hebben? Wat kun je daaraan of daarmee doen?
  • Wat zijn de grenzen van ons team? Wat doen we wel en wat doen we niet? Wat wil/kan jij doen en wat niet?
  • Verder uitwerken van de Sociale Kaart
  • Wat zijn signalen van mentale klachten. Dit behandelen we ook in de Mental Health First Aid training.

Genoeg om aan te werken dus. Bij de mentale problemen kan overigens ook heel goed eenzaamheid horen. Onze MST-update past dan ook prima in het thema van deze nieuwsbrief.”

Oproep!
Een MST kan letterlijk van levensbelang zijn. Hoe groter het team, hoe meer mensen we kunnen bereiken. We zijn dan ook nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Om het team nog diverser te maken, willen we graag ook mannen en/of jongeren (van 18+ jaar) van harte uitnodigen om mee te doen.”

Wil jij meedoen? Meld je aan bij Yvonne (06 23 75 36 93) en Hester. Beide zijn bereikbaar per e-mail via mst@kanaleneiland.gmail.com.

Ken je iemand voor wie dit wel iets zou zijn? Vertel het verder!

Flyers en info
Extra informatie over het MST vind je op de Power by Peers website. Daar vind je ook twee flyers die je eventueel kunt printen en aan iemand geven. Wil je meer exemplaren om ergens in de wijk te verspreiden, neem dan even contact op met Yvonne (06 23 75 36 93). We hebben een flyer in het Nederlands en in het Arabisch.

BIJEENKOMSTEN NAJAAR 2022


Vaste bijeenkomsten MST
Dinsdagen 14.00-16.00: 27 september, 8 november, 6 december 2022.
Woensdagen 14.00-16.00: 23 november, 21 december 2022
LocatieDock, Hart van Noord, beneden in de Menhirzaal.

MHFA-trainingen 
Woensdagdagen 13.00-16.30: 5, 12, 19, 26 oktober 2022 
Locatie: Dock, Hart van Noord, beneden in de Menhirzaal.

DEEL DIT OP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.