Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

Marik, Mieke, Máxima, MIND Us en MHFA

Een werkbezoek in het kader van de mentale gezondheid van jongeren


Op 25 januari kwam Hare Majesteit Koningin Máxima op werkbezoek in Buurtcentrum Sterrenzicht in Utrecht. Dat gebeurt al niet elke dag, maar het was extra bijzonder omdat er onder andere aandacht was voor een project van Power by Peers. Onze koningin was namelijk op werkbezoek in haar hoedanigheid als erevoorzitter van MIND Us. MIND Us zorgt onder andere dat mentale problemen van jongeren op de agenda blijven staan. Dat doen ze vooral samen met de jongeren zelf.

Mieke van Dommelen, sociaal ondernemer bij Power by Peers, en Marik Eijgenstein, onderzoeker en adviseur bij Power by Peers, ontmoetten elkaar ongeveer een jaar geleden, toen Marik een MHFA-cursus bij ons volgde. MHFA – Mental Health First Aid – gaat over het vroeg signaleren van mentale problemen en degene om wie het gaat vervolgens op een laagdrempelige manier op weg helpen naar hulp en herstel. De kennismaking beklijfde en mondde uit in de start van een nieuw project: het Student Peer Support Center (SPSC). Daarover lees je meer in het interview met Marik elders op onze site.

Rechts Mieke van Dommelen (copyright Robin Utrecht)

Mieke: “In november 2022 bracht MIND Us haar landelijke actieplan uit voor het laagdrempelig maken van de mentale zorg voor jongeren. Dat bracht natuurlijk een hoop herkenning teweeg bij ons SPSC. Gelukkig zag Manja van Wezep, beleidsadviseur jongvolwassenen en mentale gezondheid de link ook. Zij koppelde Marik en mij dus aan MIND US.”
Marik: “Ik zit daar in een dubbelrol: enerzijds als oud-bestuurslid van Studentenunie VIDIUS, anderzijds vanuit mijn huidige functie als ‘verschilmaker’ bij Power by Peers.

Marik: "Als je al veel eerder bezig kunt zijn met het welzijn en welbevinden van jongeren, kun je vaak al voorkomen dat de hulpvraag überhaupt ontstaat"

Verschilmaker is natuurlijk niet een officiële functie, maar het is wel wat Marik doet. En dat past uitstekend bij de missie van Power by Peers: het systeem veranderen. Het systeem zo maken dat het menselijker wordt. Toegankelijker. Meer voor iedereen. Marik is ook precies naar die verandering op zoek. Hij greep dan ook zijn kans tijdens het werkbezoek.

Marik: “Máxima vroeg op een gegeven moment wat er volgens jongeren zelf nodig is om hun mentale gezondheid te verbeteren. Ik heb daarop geantwoord dat we volgens mij dieper moeten kijken dan welzijn. Dat we niet alleen naar de hulpvraag op zich moeten kijken, maar naar waar de oorzaak van die vraag ligt. Is er bijvoorbeeld genoeg aandacht voor zingeving? Als je al veel eerder bezig kunt zijn met het welzijn en welbevinden van jongeren, kun je vaak al voorkomen dat de hulpvraag überhaupt ontstaat. Dat is echt een andere benadering. We hebben twee belangrijke dingen te doen: 1) het verlagen van de barrière van jongeren om te praten over psychische problemen en 2) de drempel om hulp te krijgen verlagen.”

Mieke: "Het diagnosesysteem dat we in ons land hebben, maakt het soms onmogelijk om tot actie over te gaan"


Mieke knikt instemmend. “Precies! Er zijn enorme wachtlijsten in de ggz. Dat kan een stuk minder zijn als je voorkomt dat mensen op die wachtlijst terechtkomen. Dat kan onder andere door MHFA, door jongeren te leren hoe ze het gesprek met elkaar kunnen aangaan. Hoe ze elkaar kunnen helpen. Een van de andere initiatieven die waren uitgenodigd voor het werkbezoek was de WachtVerzachter Utrecht. Zij hebben onder andere wandelmaatjes voor jongeren die op een wachtlijst staan voor de ggz. Omdat dat zo ontzettend – en soms zelfs gevaarlijk – lang kan duren. Tijdens de wandelingen kunnen jongeren hun verhaal kwijt. Waar ze mee zitten, waar ze mee worstelen. Er zijn maatjes die al 15 maanden samen wandelen. 15 maanden! En ook na die 15 maanden is het soms de vraag of iemand hulp krijgt die echt past. Het diagnosesysteem dat we in ons land hebben maakt het soms onmogelijk om tot actie over te gaan. De mensen van de WachtVerzachter merken dat ook. Ik was echt tegelijkertijd wel en niet verbaasd dat ze vertelden dat sommige wandelaars aangeven helemaal geen reguliere ggz meer nodig te hebben. Het kunnen praten met iemand  een mens die niet oordeelt is al genoeg. En dat is precies waar MHFA over gaat. En het Student Peer Support Center. Dat moet een plek worden waar studenten vooral elkaar ondersteunen. Door samen dingen te doen, door te praten, door samen te leren.”

De bijeenkomst heeft duidelijk wat losgemaakt. 

Mieke: “Jazeker! Het geeft natuurlijk een enorme boost, en een gevoel van erkenning als je bij zo’n select groepje genodigden zit. En het feit dat er juist kleine, andersdenkende initiatieven zijn gekozen, dat we gehoord en gezien worden, dat de energie extra stromen.”

Marik: “Ja, daar kan ik alleen maar bij aansluiten. We blijven zeker doorgaan en de verbinding houden met MIND Us. Samen kunnen we veel meer doen om deze onderwerpen onder de aandacht en op de agenda te houden. Voor ons was het dus absoluut een inspirerend bijeenkomst. Daarvoor willen we de organisatoren, Koningin Máxima zelf en onze burgemeester heel erg bedanken. Die willen we overigens nog complimenteren met de manier waarop ze het gesprek leidde. Dat heeft zeker bijgedragen aan de waarde ervan.”

Op de voorgrond Mieke van Dommelen, in het lichte pak Marik Eijgenstein (copyright Robin Utrecht)

De foto van Marik en Máxima helemaal boven aan dit artikel heeft ruim de pers gehaald. Daar zijn wij en Marik zelf natuurlijk supertrots op. Voor verdere informatie over de andere mooie projecten die waren uitgenodigd en over de inhoud van het werkbezoek verwijzen we graag naar het artikel op de website van MIND Us

NB: Op 8 februari is een nieuwe groep enthousiaste en leergierige studenten gestart met een cursus MHFA. Wie weet zitten daar weer wat talenten bij die het SPSC verder kunnen vormgeven. Hoe dan ook weten zij weer hoe ze medestudenten en anderen om hen heen kunnen helpen op weg naar herstel.

Interview: Ineke Buijs

DEEL DIT OP

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.