Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

IN DE SCHIJNWERPER: MARIK EIJGENSTEIN

Als het niet goed komt, komt het toch goed


We zetten in de serie De Schijnwerper dit keer eens een lichtje op een doelgroep die misschien nog niet zo bekend is bij onze lezers: studenten. Eigenlijk door toeval blijkt daar namelijk nog een onontgonnen gebied aan thema’s waar Power by Peers goed mee uit de voeten kan. En namens die studenten Marik Eijgenstein, onderzoeksmedewerker en adviseur, en een nieuwe ster aan het Peers-firmament.

Je woont, studeert en werkt in Utrecht. Is de Domstad altijd je thuis geweest?
“Nee, ik ben 23 jaar geleden geboren in Rotterdam, maar na een paar jaar verhuisden we naar Leiden. Ik heb mijn basis- en middelbare school daar afgerond. Op mijn 19e ben ik op reis gegaan naar Australië om mijn horizon te verbreden en na te denken over wat ik verder wilde. Utrecht trok me wel. Ik kende daar al wat mensen en aan de Universiteit Utrecht werd de studie Liberal Arts & Sciences (LAS) aanboden. Dat leek me wel wat. Ik verhuisde dus hierheen. Toevallig bleek een vriend van mij zich ook te hebben ingeschreven, zonder dat we het van elkaar wisten, dus we hadden een superleuke start.”

En daarna? Werd het minder?
“Bij LAS leer je van alles uit allerlei vakgebieden. Dat is onwijs interessant en heel fijn als je niet zo graag keuzes maakt. Ik merkte alleen dat het voor mij persoonlijk wat té breed was. Ik wilde meer de diepte in, me meer specialiseren. Sociale omgang, communicatie-
processen, samenwerking, dáár wilde ik mee verder. Zo kwam ik uit bij de studie Interdisciplinaire Sociale Wetenschap (ISW). ISW gaat over de vraag waar bepaald gedrag vandaan komt, wat de achtergrond en de sociale omgeving is van mensen, hoe de relatie is tussen een individu en een groep, hoe het welzijn is van mensen in bepaalde groepen. Dat soort vragen vind ik heel interessant.”

Je viel dus helemaal op je plek?
“Ja, inhoudelijk zeker! Helaas kwam tijdens mijn eerste jaar corona om de hoek kijken. Ik denk dat bijna iedereen wel weet wat voor impact dat had, zeker ook op studenten. Het maakte dat ik toch ook weer ging nadenken over waar ik mee bezig was en wat ik nog zou willen. De wetenschap beviel me prima, maar ik vond het erg theoretisch, terwijl ik eigenlijk heel praktisch ben ingesteld. Ik wilde uit de boeken en hands-on bezig zijn. En ook daar vond ik weer een uitdaging voor: een VIDIUS-jaar. VIDIUS is een vakbond die de belangen van studenten behartigt. En dan niet alleen universitaire en hbo-studenten, maar ook mbo’ers en internationale studenten. Ik werd vice-voorzitter, wat betekent dat je een jaar lang echt keihard werkt. Fulltime en op volle kracht aan de bak met onderwerpen zoals huisvesting, en onderwijskwaliteit en -toegankelijkheid, en ook met het welzijn van studenten.

"Ik vind inclusie ontzettend belangrijk, op alle niveaus en gebieden"

Je noemt mbo’ers. Zij worden vaak niet als studenten gezien. Heb je je met dat soort vraagstukken ook beziggehouden?
“Ja! Ook inclusie was een hot item. Ik heb me echt sterk gemaakt voor de mbo’ers en dat heeft resultaat gehad. Ze hebben nu toegang tot clubs en studentenverenigingen die eerder gesloten bleven. Ik vind inclusie ontzettend belangrijk, op alle niveaus en gebieden. Waarom zouden mbo’ers geen studenten zijn? En dus van alles mislopen dat wel is weggelegd voor meer theoretische opleiding?”

65% van de studenten heeft psychische klachten, van mild tot suïcidale gedachten en daadwerkelijke suïcide. 65!

En VIDIUS heeft een link met Power by Peers, hè?
“Ja, nu zeker. Als ik terugdenk aan ‘mijn jaar’ was het echt een rollercoaster. Zoveel geleerd en gedaan en aangepakt! Daardoor viel in een ongekend diepe ‘rabbit hole’. Ik zag hoe het welzijn van studenten snel achteruitging. 65% heeft psychische klachten, van mild tot suïcidale gedachten en daadwerkelijke suïcide. 65! Ik hield me ook bezig met thema’s zoals grensoverschrijdend gedrag, sociale veiligheid en het zorgaanbod voor studenten. Daar hoorde ook het opleiden van vertrouwenspersonen bij. Om psychische klachten vroeg te leren signaleren, konden ze naar de Mental Health First Aid (MHFA)-cursus, die wordt aangeboden door Power by Peers. Ik heb hem zelf ook gevolgd, wat me weer allemaal nieuwe inzichten opleverde. Die bleven me bezighouden. Ik had door MHFA Mieke van Dommelen leren kennen, directeur van Power by Peers. Dat contact hebben we uitgebouwd toen mijn VIDIUS-tijd voorbij was. Ik wilde iets doen met die inzichten en Mieke zag daar ook kansen voor.

Oud-bestuur van VIDIUS met Marik Eijgenstein

Bestuur VIDIUS 2020-2021.
V.l.n.r. Marik Eijgenstein (vice-voorzitter), Pepijn van IJperenburg (secretaris), Anna van Ommen (voorzitter), Ilse Buddingh (penningmeester). Foto afkomstig van website VIDIUS.

En daar kwam een prachtig project uit!
“Ja, we zijn gaan kijken naar hoe we peer-to-peer ondersteuning bij studenten kunnen vormgeven. Hoe we zorg en welzijn voor studenten meer onder de aandacht kunnen brengen en zo een mindshift kunnen realiseren. Hoe het nu voor studenten is ingericht, is teveel vanuit bijvoorbeeld de universiteit gedacht. Studenten kunnen veel meer eigen regie en leiderschap aan dan ze nu hebben. En gezien de cijfers, die 65% met psychische klachten dus, werkt het ook niet goed genoeg, in elk geval op dat vlak.”

"Als je vragen kan stellen aan mensen die een leven hebben dat lijkt het op jouwe, werkt dat beter. Daarom werkt zo’n peer-to-peer formule zo goed "

Wat is jullie oplossing dan?
“We hebben juist geen kant en klare oplossing. We hebben een soort woonkamer waar studenten zelf de activiteiten kunnen organiseren waar ze behoefte aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan workshops over bepaalde thema’s die worden aangedragen. Daar kan dan ook MHFA bij horen, of een andere manier om positieve psychologie in te zetten. Als je vragen kan stellen aan mensen die een leven hebben dat lijkt het op jouwe, werkt dat beter. Daarom werkt zo’n peer-to-peer formule zo goed. 

Wij denken dat dit echt veel uitval en psychische problemen bij studenten kan voorkomen. We hopen dat de gemeente dat ook inziet en ons financieel wil ondersteunen, de eerste twee jaar. In de tussentijd (en nu ook al) zoeken we naar andere manieren om het project te financieren. Wat we in elk geval niet willen, is een partij die gaat bepalen hoe het project er inhoudelijk uit moet zien. Die regie moet echt bij de studenten liggen.”

Dat is een pittige opdracht, maar dat is jou wel toevertrouwd…
“Ja, haha! Ik hou erg van dit soort projecten. Ik ben naast mijn studie en mijn zzp-werk voor Power by Peers ook nog stadsambassadeur bij Thirty030, een club van 30 studenten en startende ondernemers die hun licht laten schijnen over de thema’s waar bewoners van de stad mee bezig zijn, zoals duurzaamheid, welzijn, huisvesting, activiteiten en zingeving. Het is vrijwilligerswerk waar ik onwijs veel energie van krijg.”

Kan het zijn dat je toch stiekem nog wat tijd over hebt in de week?
“Ja hoor! En in die tijd ben ik ook weer behoorlijk sociaal en actief. Ik heb een superleuke relatie en toffe vrienden, ik hou van boulderen (klimmen), en ik dans op alles waar je maar op kan dansen. En ik ben altijd positief: Als het niet goed komt, komt het toch goed.”

Interview: Ineke Buijs
Portret: collectie Marik Eijgenstein

Tijdens het afnemen van dit interview was nog bij niemand behalve de zeer nauw betrokkenen bekend dat Marik samen met Mieke aanwezig mocht zijn bij een werkbezoek van Koningin Máxima. Meer daarover vind je onder de knop.

DEEL DIT OP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.