Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

Psychische aandoeningen in de wijk signaleren?

De Wijkambassadeurs MHFA Overvecht zijn er klaar voor

Mental Health First Aid, afgekort MHFA, is precies wat de naam al aangeeft: eerste hulp bij mentale gezondheid. Wie via Power by Peers een training volgt, is in staat om beter te signaleren of iemand in zijn of haar omgeving een psychische aandoening heeft. Vervolgens gaan MHFA-getrainden daar niet zelf mee aan de slag, maar moedigen zij de betrokkene aan om de juiste hulp te vinden. Zo voorkomen zij dat een psychische aandoening verergert en misschien een gevaar gaat opleveren. Voor de betrokkenen zelf, maar ook voor diens omgeving. Het mooie is: iedereen kan een training volgen.

Diploma uitreiking MHFA Wijkambassadeurs

Op 8 februari kwam een bijzondere groep MHFA-studenten hun diploma’s ophalen. Deze groep vrouwen uit de Utrechtse wijk Overvecht is gestart op initiatief van enkele vrouwen zelf. Zij wilden graag iets betekenen voor hun buurt en een schakel zijn tussen bewoners en hulpverlening. Daar past MHFA uitstekend bij. Vanaf nu heeft Overvecht dan ook haar eigen team Wijkambassadeurs speciaal gericht op psychische aandoeningen.

De deelnemers hebben een hechte band met elkaar opgebouwd. Hun trainer is Sunita Chote-Oedit, die meerdere trainingen verzorgt voor Power by Peers. Net als groepsbegeleider Milouda Ammara is zij supertrots op de afzwaaiers. Alhoewel, afzwaaiers? Ze mogen dan nu hun diploma krijgen, de MHFA’ers blijven hierna bij elkaar komen. Eén ochtend in de maand wisselen ze ervaringen uit, geven ze elkaar tips en denken ze met elkaar mee.

"We zijn geen artsen of professionals, we willen gewoon wijkgenoten helpen"

De groep blijft dus een eenheid?
Fatiha Benazzi: “Ja, de vrouwen blijven heel hecht. Zo blijven ze van elkaar leren en elkaar motiveren. Er stromen ook nieuwe studenten in. Die kunnen naast hun trainingsbijeenkomsten ook gewoon aanschuiven bij de maandelijkse inloopochtend. Zo maken ze alvast kennis met de praktijkverhalen.”

Hoe werkt MHFA in de praktijk?
“Het belangrijkste is signaleren en doorverwijzen aanmoedigen om hulp te zoeken. Dat signaleren lijkt misschien makkelijker dan het is, maar het kan echt lastig zijn. Als je niets weet van psychische aandoeningen, denk je misschien dat iemand gewoon een beetje somber is. In werkelijk zit iemand misschien al in een ernstige depressie. Als niemand dat signaleert, kan deze persoon in een crisissituatie raken. Dan kan iemand niet alleen een gevaar worden voor zichzelf, maar ook voor zijn of haar omgeving. Of stel dat iemand agressief is, dan weten wij wie we moeten inschakelen en hoe we met de situatie moeten omgaan. We zijn geen artsen of professionals, we willen gewoon onze wijkgenoten helpen. Als we weten wat er voor problemen kunnen zijn en hoe we die kunnen herkennen, kunnen we mensen beter de weg wijzen. Naar het Buurtteam, naar de hulpverlening of de politie. We zijn eigenlijk een steuntje in de rug. En dat zijn we alleen als die mensen daar zelf toestemming voor geven.”

Hoe gaan jullie om met een eventuele taalbarriere?
“De vrouwen in de groep spreken op verschillend niveau Nederlands. Als je echt de diepte in gaat, wordt het soms lastig. Ik help Sunita, onze coach, dan met vertalen. En dat gaat niet alleen over letterlijk in een andere taal zetten van de lesstof of van wat de coach uitlegt. Het gaat ook om cultuurverschillen. Ik kan bijvoorbeeld best het woord hallucineren uitleggen, maar sommige mensen hebben daar heel andere gedachten bij dan bijvoorbeeld professionals. Zij denken misschien wel dat de duivel in iemand is gevaren, of nog iets anders. Psychische aandoeningen zijn vaak ook een taboe voor mensen met een migratie-achtergrond. Dat nemen we allemaal mee. Als ze weten dat die verschillen er zijn, kunnen de ambassadeurs daar beter op inspelen. En zo leren we in deze speciale groep eigenlijk ook nog allerlei extra’s: de woordenschat wordt groter en we leren van alles over elkaars cultuur.”

" Je krijgt iets en je geeft het weer door: in dit geval kennis en enthousiasme"

Gaat er nog een nieuwe groep studenten starten?
“We starten weer als we minimaal 12 deelnemers hebben. Dan gaan we weer aan de slag met het ‘grote MHFA’-boek en de lessen van Sunita. De training duurt 4 x een dagdeel. Daarnaast moet je best wat huiswerk doen. Als je dat allemaal hebt afgerond en je haalt je online toets, heb je een erkend diploma op zak. Vaak werkt het zo dat deelnemers enthousiast over hun training vertellen aan anderen. Die sluiten zich vervolgens aan en zo wordt de community steeds groter. De groep die hier op dinsdagochtend samenkomt, bestaat inmiddels uit 15 personen. Daarvan gaat een deel binnenkort de toets doen, een ander deel heeft de toets al gedaan, en de rest is belangstellend. Dat is een mooie mix van mensen. En een mooi systeem. Je krijgt iets en je geeft het weer door: in dit geval kennis en enthousiasme En daar help je een heleboel wijkgenoten mee.

informatie

De training MHFA werd gefinancierd door de gemeente Utrecht via het project Samen voor Overvecht. Deelname was daarom gratis. Na 4 trainingsbijeenkomsten, zelfstudie en een geslaagde toets ontvang je een erkend diploma. Taal is geen drempel. Power by Peers zorgt ervoor dat er iemand bij de trainingen is die kan vertalen.

Ben je nieuwsgierig geworden of MHFA iets voor jou is? Of wil jij Wijkambassadeur MHFA worden? Neem contact op met Sunita Chote-Oedit via sunita@powerbypeers.nl

Zijn er organisaties die de MHFA-trainingen voor wijkambassaseurs financieel willen ondersteunen? Neem contact op met Mieke van Dommelen via mieke@powerbypeers.nl.

NB: Wethouder Kees Diepeveen draagt de groep een zeer warm hart toe. Hij kon tot zijn spijt niet aanwezig zijn bij de diploma-uitreiking maar heeft regelmatig contact met de deelnemers en organisatie.

DEEL DIT OP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.