Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

MANNEN MET PANNEN

EEN DOORBRAAK BIJ HET VRIENDENNETWERK


Power by Peers organiseert al een paar jaar het Vriendennetwerk, twee groepen waar mannen en vrouwen met een migratie-achtergrond terecht kunnen voor het leggen van sociale contacten, een goed gesprek, en (onderlinge) ondersteuning. De bezoekers  worden uit hun isolement gehaald en werken aan hun eigen empowerment. Sohaila Torabi probeert de mannen binnen het netwerk al die tijd al te stimuleren om dingen eens anders te doen. En ineens was daar twee weken geleden een heuse doorbraak!

Er zijn nog heel veel Nederlandse gezinnen waar de vrouw des huizes zorgt voor het eten. Het zijn er steeds minder, maar het is echt niet iets dat totaal niet meer aan de orde is. In veel Islamitische gezinnen is de keuken vaak nog steeds het domein van de vrouw. Ook als die gezinnen in Nederland wonen. En dat is geen probleem, tenzij het toch wat gaat wringen. Maar hoe verander je iets dat al zo ver is ingesleten?
Met veel geduld…

Sohaila Torabi is (deels samen met Ertugrul Gök) al jaren bezig met aftasten of de mannen in het Vriendennetwerk open zouden staan voor het voorzichtig doorbreken van de traditie. Aan koken is immers niets niet-mannelijks. De meeste chefkoks zijn nog steeds man, bijvoorbeeld. En waarom zou je minder sterk zijn als je je vrouw af en toe helpt? 

Sohaila heeft vastgehouden aan haar missie en dat heeft zich uitbetaald in een heuse doorbraak: bij een van de meest recente bijeenkomsten hanteerden de mannen de pannen! Zij kookten voor de vrouwen. Tussen alle bedrijven door is er een filmpje en wat foto’s van gemaakt. 

Links: Ertugrul Gök, rechts Sohaila Torabi
Voorbereidingen voor het eten

"Mannen wil vaak best wel helpen. Het is de traditie die ze tegenhoudt. Dus ik zeg: hup, de keuken in!"

En voor wie erover in zit: Sohaila weet heel goed wie zij kan vragen. Zij kent haar deelnemers van haver tot gort en laat niemand iets doen waar hij of zij niet achter staat. Maar als iemand een zetje nodig heeft, dan kun je dat gerust aan haar overlaten.

Sohaila: “Ik ben heel langzaam en stap voor stap het idee gaan introduceren dat mannen best zouden kunnen helpen in de keuken. Niet iedereen staat daarvoor open, hoor. Of niet direct. En daar heb ik natuurlijk respect voor. Maar veel mannen willen best helpen of gewoon zelf koken. Het is de traditie die ze tegenhoudt. Na heel veel praten kon ik uiteindelijk met een grapje tegen wat mannen zeggen: hup, de keuken in, haha! Ik ben echt heel trots op deze mannen. Ook dit is emancipatie. En zij geven het goede voorbeeld. Nu durven vast nog meer mannen over de drempel te gaan.” 

Kleine update

In september, een dik half jaar nadat dit bericht is gepubliceerd, kreeg het Vriendennetwerk bezoek van de Gouden Mannen. Zij gingen o.a. aan de afwas. Hoe dat ging en wie de Gouden Mannen zijn, lees je achter de groene knop.

Sohaila Torabi van het Vriendennetwerk

Beeld: Sohaila Torabi
Portret Sohaila: Alexander Schwarz

DEEL DIT OP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.