Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

EID-AL-FITR – EINDE VAN DE RAMADAN BIJ HET VRIENDENNETWERK

Bij het Vriendennetwerk van Sohaila Torabi komen vrouwen en mannen (vaak apart, soms samen) bij elkaar om samen te eten, leuke dingen te doen en om een plek te vinden waar iedereen zich veilig en prettig kan voelen. Natuurlijk was er ook aandacht voor Eid-al-fitr, het Suikerfeest ter afsluiting van de vastenmaand Ramadan.

Sohaila is een kei in mensen verbinden. Het Suikerfeest staat, net als de iftars, ook in het teken van mensen samenbrengen. De iftar is de maaltijd die mensen die meedoen aan de Ramadan mogen eten na zonsondergang. Tijdens Eid-al-fitr, het Suikerfeest, wordt gevierd dan de Ramadan voorbij is. 

Ramadan betekent letterlijk vastenmaand. Deze maand is altijd in de negende maand van de islamitische kalender. Die kalender loopt niet gelijk met de Gregoriaanse kalender die onder andere in Nederland de standaard is. Omdat de islamitische kalender wordt bepaald aan de stand van de maan en de zon in Saudi-Arabie, is nooit helemaal zeker op welke datum de Ramadan precies begin en eindigt. De Ramadan verschuift daarom ook ook elk jaar 10 tot 12 dagen. Eid-al-fitr viel dit jaar op 10 april.

Sohaila heeft er, ondersteund door collega Salma Alalo en stagiaire Nooralhuda weer een prachtig feest van gemaakt. Allerlei heerlijkheden verschenen er op tafel, die door de deelnemers zelf ter plekke zijn bereid. De vrouwen hadden zich extra feestelijk aangekleed, er werden hennatatoeages gezet (een teken van feest) en er werd lekker gegeten, gepraat en gelachen. 

Sohaila laat nog even snel zien hoe een deel van het eten eruitziet. Iedereen heeft trek, dus de borden ware al heel snel leeg 😊 Iedereen kijkt al uit naar volgend jaar.

Sohaila staat hier naast Nilofar. Deze kleurrijke dame (r.), die onder andere de hennatattoos zette, draagt een klederdracht uit Afghanistan. Ja een, en niet dé klederdracht, want elke regio heeft een eigen type kleding. Daarover, en over nog meer inkijkjes in het Vriendennetwerk door de ogen van een stagiare lees je in het artikel onder de knop.

Foto’s en filmpje: Sohaila Torabi en Vriendennetwerk

Verder lezen over HET VRIENDENNETWERK

MANNEN MET PANNEN

Power by Peers organiseert al een paar jaar het Vriendennetwerk, twee groepen waar mannen en vrouwen met een migratie-achtergrond terecht kunnen voor het leggen van

Lees verder »

DEEL DIT OP

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.