Voordat Sohaila Torabi naar Nederland kwam, was ze hoogleraar psychologie aan de universiteit van Kabul in Afghanistan. In 1998 kwam ze naar Nederland met haar man en vijf kinderen. Nadat ze haar inburgeringscursus afrondde, rondde ze twee opleidingen af: sociaal maatschappelijke dienstverlening en administratief medewerker.
Daarna zette ze zich in voor vrouwen die net als haar willen integreren in Nederland. De verschillen in taal, cultuur en maatschappij zijn namelijk groot, en een gids hebben door dat oerwoud aan regels, verwachtingen en sociale regels is voor veel van de vrouwen een zegen.
Wekelijkse bijeenkomsten
Elke maandag komen de vrouwen bijeen in Kanaleneiland. Op tafel ligt een stapel brood en thuisgemaakte delicatessen uit de Perzische streek, terwijl in de keuken een pan pruttelt voor wie wil mee eten. Iedereen wil bijdragen aan de bijeenkomst. Het is een hoogtepunt waar de vrouwen de hele week naar uit kijken. Van tieners tot grootmoeders, iedereen is welkom en gewenst. En voordat de middag voorbij is, wordt er ook uitgebreid gedanst.
Het is gezellig theeleuten met de meiden, maar dan op zijn Afghaans. Ze praten over wat hen dwars zit, delen advies over kinderen opvoeden én bespreken emotionele gebeurtenissen. De meesten hebben een hoop meegemaakt en voelen zich veilig in de groep. En natuurlijk bespreken ze ook alledaagse problemen: wat betekent deze brief? Hoe help je de kinderen aan een bijbaantje? Wat wil ik in de toekomst voor werk, en hoe kom ik daar?
De kracht voor het geven van aandacht
Na afloop van elke bijeenkomst belt Sohaila de vrouwen stuk voor stuk op, en bespreekt met hen of ze problemen hebben die niet aan bod zijn gekomen. Dat is haar Kracht voor het geven van Aandacht, wat ook de naam is van Sohaila’s bedrijf.
Het ondernemen heeft Sohaila geleerd bij de Power Academie. Ze heeft als voordeel dat ze niet weet wat opgeven is. Haar ontwapenende houding en de dankbaarheid die zij uit naar iedereen die haar helpt en bijstaat maken van haar een geweldig aanspreekpunt dat vrouwen helpt hun plekje te vinden in Utrecht. Meer dan vijftig vrouwen vertrouwen op Sohaila. Zij is het kloppende hart van de groep. En wat haar betreft is vijftig slechts het begin. “Iedereen mag mijn telefoonnummer delen met anderen die mijn hulp ook nodig hebben.”