Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

Gouden mannen poetsen de plaat

Het is eigenlijk een misleidende titel boven dit stuk. Iemand die volgens de uitdrukking ‘de plaat poetst’ zorgt namelijk dat hij of zij er stiekem tussenuit knijpt en zo niets hoeft te doen. Maar deze Gouden Mannen doen het tegendeel: ze poetsen écht de plaat! En de pannen, de schuimspanen, de pollepels en de vergieten.

Nieuwswaardig

Als jij dit met een modern Westers oog leest, vraag je je misschien af of dit nieuwswaardig is. En het antwoord is ‘ja’. In sommige culturen (en ook bij ons) is voor heel veel mensen de standaard nog steeds dat vrouwen zorgen voor 0.a. het huis, de keuken en de afwas. Dat zijn tradities die al heel lang zijn ingesleten. Sohaila Torabi is al een hele tijd bezig om mannen te laten zien dat je echt niet minder man, minder krachtig of minder waard bent als je meehelpt. Een tijdje terug had ze de eerste doorbraak, toen een paar mannen in haar groep de pannen lieten kletteren voor de vrouwen. En nu is er een weer een update!

Nieuwe stap

Begin september was er weer een bijzondere bijeenkomst bij het Vriendennetwerk, ons project waar mensen met een migrantenachtergrond samen kunnen praten, eten, meedoen aan activiteiten, Nederlands leren én van alles leren over in ons land dingen gaan. Dat is belangrijk; als je meer weet over de taal en cultuur kun je veel beter meedoen met de maatschappij, kom je uit je isolement en krijg je steeds meer kracht om je eigen stappen te zetten.

Sohaila Torabi, projectleider van het Vriendennetwerk: “De vorige keer, toen de mannen hebben gekookt voor de vrouwen, waren er heel veel positieve reacties (zie Mannen met Pannen onder de groene knop hieronder). Sommige mannen vinden het nog steeds wat moeilijk, maar andere willen heel graag meedoen. We hebben nu dus een maaltijd georganiseerd waarbij de vrouwen kookten en de mannen na afloop de afwas deden. Ze hadden heel veel plezier. Ik weet zeker dat er een volgende keer nog meer mannen meedoen. Dit was een nieuwe stap in een proces. En een heel goed voorbeeld voor de andere mannen.”

Gouden mannen

Deze mannen zijn natuurlijk goud waard. En ze zijn het ook op een manier: ze horen bij Stichting Gouden Mannen. Zij stimuleren mannen die de verbinding willen herstellen met zichzelf en hun omgeving. Voor nu en later.
Sohaila: “De mannen doen regelmatig mee bij het Vriendennetwerk en andersom. Zo hebben we een hele mooie samenwerking en leren de mannen van elkaar, want ze wisselen natuurlijk ervaringen uit met elkaar. Dat is heel gezellig, en het levert ook nog wat op. En ze gaan vaker meehelpen dan alleen nu, hoor.”

 

Fotografie: Sohaila Torabi

Sohaila Torabi van Power by Peers
Sohaila Torabi

DEEL DIT OP

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.