Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

Het Vriendennetwerk als familie – DOOR DE OGEN VAN EEN STAGIAIR

DUBBELinterview met NOORALHUDA EN SOHAILA

Nooralhuda straalt nog meer dan de zon die buiten haar best doet om het lente te laten zijn. Ze is zo goed als klaar met haar stage bij Power by Peers. Wat heeft Nooralhuda ge(signa)leerd bij het Vriendennetwerk van haar begeleider Sohaila Torabi? En hoe ziet ze haar toekomst? Een enthousiast dubbelinterview.

Nooralhuda, je loopt nog nét rond bij Power by Peers. Hoe ben je bij ons terechtgekomen?
Nooralhuda: “Ik deed een mbo-opleiding voor verkoop en retail in Utrecht, maar dat was niet helemaal wat ik zocht. In 2022 ben ik toen overgestapt naar mbo Zorg in Amersfoort. Ik moest daarvoor ook stage lopen. Zo kwam ik in september 2023 terecht bij het Vriendennetwerk van Sohaila.”

Bij het Vriendennetwerk komt een grote groep vrouwen uit allerlei landen elke week bij elkaar. Wat ben je daar gaan doen vanuit je stage?
Nooralhuda: “Mijn taak was vooral om contact te maken met de vrouwen en ze duidelijk te maken dat ik ze kon helpen. Ik heb bijvoorbeeld geholpen met het uitleggen van brieven van de gemeente en met vragen die ze hadden over de Nederlandse taal. En ook op een dieper niveau: ik heb veel geluisterd naar verhalen over eenzaamheid en over het missen van thuis.

Ik ben ook heel praktisch bezig geweest, bijvoorbeeld met het voorbereiden van activiteiten. Alles klaarzetten voor de bingo, bijvoorbeeld, of voor het eten. Ik kon de vrouwen die gingen koken en opruimen laten zien waar alles stond en hoe ze de keuken weer netjes konden achterlaten. Want ook de vrouwen leren, niet alleen ik.

Ik keek ook goed rond of er mensen waren die bijvoorbeeld slecht ter been waren door een stoel voor ze te regelen of te zorgen dat ze niet ergens in hun eentje aan de rand kwamen te zitten. Dat hoorde er trouwens ook bij, kijken of er mensen zijn die zich misschien mentaal niet zo goed voelen, of te verlegen zijn om mee te doen. Die ging ik dan proberen om over te halen. Als ze alsnog meedoen, voelen ze zich eigenlijk altijd beter.”

Een mooie mix. En moest je dan nog terugrapporteren aan je opleiding?
Nooralhuda: “Ja, elke week kreeg ik opdrachten vanuit de opleiding. Aan het eind van mijn werkdag gingen Sohaila en ik die dan evalueren en een verslag maken. Dat werkte heel goed, want zo hoefde ik aan het niet ineens alles bij elkaar te halen. Ik had alle gegevens, tips en leerpunten al bij elkaar. En omdat we gelijk gingen nabespreken kon ik de volgende keer al inzetten wat ik had geleerd.”

Ja, daar ben ik benieuwd naar. Wat is het eerste dat je te binnen schiet dat je hebt geleerd?
Nooralhuda: “Contact maken met iemand die geen Nederlands spreekt. Ik ben hier geboren, dus ik spreek goed Nederlands, maar in het Vriendennetwerk zitten best wat vrouwen die weinig of geen Nederlands spreken.

Sohaila sluit hier direct op aan: “Ja, dat is belangrijk om te zeggen: ik zoek altijd naar stagiairs die Nederlands spreken. Het is natuurlijk heel handig als iemand Arabisch spreekt of Farsi, of noem het maar, maar ik wil dat de vrouwen Nederlands leren. Als de stagiair bijvoorbeeld Arabisch spreekt en hij of zij praat met iemand die dat ook kan, dan ga je samen al snel over op die taal. Alleen leer je zo geen Nederlands. Nooralhuda spreekt heel goed Nederlands, dus ze kan een goed voorbeeld zijn. Ze spreekt ook Irakees Arabisch, maar ze heeft het netjes volgehouden om alleen Nederlands te praten.”

Nooralhuda: “Ja, en dat kon best moeilijk zijn, maar ik heb steeds gezocht naar creatieve manieren om er toch samen uit te komen, desnoods met gebaren of dingen aanwijzen. Als het echt niet lukte kon ik Sohaila om hulp vragen, maar meestal lukte het gewoon. Dat was mooi om te merken.”

De vrouwen kunnen bij het Vriendennetwerk alles met elkaar bespreken, dus ook als het minder goed gaat. Ze voelen zich veilig en durven daardoor hun verhalen te delen

Je had het net al even over mensen die zich mentaal niet zo goed voelen. Kan het Vriendennetwerk daar iets voor betekenen?
Nooralhuda: “Jazeker! We observeren iedereen heel goed. Dan merk je soms aan iemand dat ze depressief is, of verdrietig. Soms is het een van de andere vrouwen die het signaleert. Die geeft dat dan door aan Sohaila, of aan mij tijdens mijn stage. De vrouwen kunnen bij het Vriendennetwerk alles met elkaar bespreken, dus ook als het minder goed gaat. Ze voelen zich veilig en durven daardoor hun verhalen te delen.”

Het is goed om af en toe flink te huilen, dan maak je ruimte voor leuke dingen. Je zorgen blijven maken lost uiteindelijk niets op

Sohaila: “Ja, dat klopt. Soms willen ze wat meer privé iets bespreken. Dan kunnen ze bij mij terecht. Ik vind het belangrijk dat ze weer kunnen meedoen met de andere vrouwen, dus ik vraag wat er aan de hand is. Als de vrouw moet huilen, dan laat ik haar rustig haar verdriet voelen en, als ze wil, erover praten. Het is goed om af en toe flink te huilen, dan maak je ruimte voor leuke dingen. Als ze wat rustiger worden en hun verhaal hebben gedaan, geef ik ze vaak een compliment en laat hun sterke kanten zien. Ik vertel ze dat ze van het moment moeten genieten dat we hier samen zijn. Je zorgen blijven maken lost uiteindelijk niets op. Daarna vraag ik of ze mee willen naar de groep. Dan gaan we samen met de andere vrouwen dansen. We geven ze dus ze kracht en afleiding en dan gaat het vaak gelijk al beter.” Nooralhuda knikt instemmend.

Dat klinkt heel prettig en veilig, inderdaad. Maar hoe zit het met vrouwen die kinderen hebben? Kunnen die mee?
Nooralhuda: “Ja, dat is ook heel mooi. Meestal zijn de vrouwen druk met de kinderen thuis. Daardoor ontmoeten ze weinig anderen en komen ze soms in een isolement te zitten. Bij het Vriendennetwerk kunnen ze de kinderen meenemen. We hebben een vrijwilliger die leuke dingen met ze doet, liedjes zingen, knutselen, van alles. Ze zitten in een deel van dezelfde ruimte, dus de kinderen kunnen hun moeders zien en andersom. Dat werkt heel goed, want de moeders kunnen zo ervaringen en tips met elkaar uitwisselen en meedoen aan activiteiten, terwijl ze anders die middag weer alleen thuis hadden gezeten met de kinderen.”
Sohaila vult aan: “Ja dat is heel belangrijk, ook om je netwerk uit te bouwen. We merken dat sommige vrouwen ook gaan afspreken buiten onze maandagmiddag om. Dat ze dus ook in hun ‘eigen tijd’ vriendinnen worden. Dat is precies de bedoeling!”

Nooralhuda, jou zijn vast wat dingen speciaal opgevallen tijdens je stage…
Nooralhuda: “Ja, de warmte, het gevoel van samen. Als er een nieuwe vrouw kwam, dan werd die gelijk opgenomen door de groep. Sohaila vertelt elke nieuwkomer ook wat de regels zijn, dat zal ook uitmaken. Ze vertelt bijvoorbeeld dat er niet geroddeld wordt. Als je iets wilt melden over iemand, dan zeg het tegen Sohaila en die onderneemt eventueel actie. Je spreekt iemand niet aan op uiterlijk, of veroordeelt iemand op een andere mening. Alles komt terug op liefde en respect.” Sohaila knikt glimmend van trots. “Wat me ook opviel, is dat familiegevoel dat ik eerder ook noemde. Dat geeft wel aan hoe belangrijk die middagen bij het Vriendennetwerk voor ze zijn. Ze nemen taart mee en maken er echt een feestje van voor de hele groep.

Wat ik ook bijzonder vond is dat er zulke grote verschillen zijn tussen mensen uit hetzelfde land. Er is een grote groep vrouwen die uit Afghanistan komt. Ik dacht in eerste instantie: zij komen uit hetzelfde land, dus heel veel zal wel hetzelfde zijn. Dat bleek helemaal niet zo te zijn. Elke grote stad of regio heeft bijvoorbeeld een eigen kledingstijl of -dracht, of ze eten heel andere dingen dan in de andere stad. Soms zijn zelfs de gebruiken anders. In principe zou je op basis van de kleding kunnen zien uit welk deel van Afghanistan iemand komt. Eigenlijk zoals je vaak bij landen kunt zien. Maar ik weet nu dus dat ‘Afghaans eten’ eigenlijk niet bestaat. Het is overal toch weer anders. Net als de taal, die klinkt ook niet door een heel land hetzelfde. In Nederland ook niet.” Sohaila steekt een duim op.

k kijk dan wel weer verder of ik nog verder leer of dat ik als assistente ga werken. Dat hoef ik nu nog niet te beslissen. Maar dat ik verder wil komen, is zeker

Als ik dit zo hoor, zie ik jou inderdaad niet in combinatie met detailhandel …
“Nee, ik bedacht laatst: in de detailhandel zie je iemand meestal maar 1 x en kort. Bij het Vriendennetwerk had ik veel langer contact met mensen. Daardoor leerde ik ook beter omgaan met al die verschillen. Ik leerde om geduld te hebben, om vragen te stellen, open te zijn, echt te luisteren. En om vriendelijk te zijn. Wat makkelijker is als je iemand beter leert kennen. Dat vond ik echt een eye-opener.”

Mooi! En dat neem je mee naar je volgende missie, begrijp ik?
Nooralhuda wordt nog enthousiaster dan ze al was. “Ja alles wat ik heb geleerd neem ik mee! Ik ga verder naar mbo niveau 4, tandartsassistente. Dan moet je geduldig zijn en vriendelijk, en mensen kunnen helpen als ze bang zijn, bijvoorbeeld. Ik moet nog drie jaar studeren en dan kijk ik weer verder of ik nog verder leer of dat ik als assistente ga werken. Dat hoef ik nu nog niet te beslissen. Maar dat ik verder wil komen, is zeker.”

Ik vind het heel fijn om mensen te begeleiden en ze dingen te leren. Dat kan bij Power by Peers, want we zijn een erkend leerbedrijf

Maar eerst die stage afronden!
Sohaila: “Ja, Nooralhuda gaat een middag meedraaien bij het Vriendennetwerk, gewoon zoals ze dat tot nu toe heeft gedaan. Mieke (directeur van Power by Peers) en ik gaan haar observeren. We kijken of ze voldoet aan de eisen die de opleiding heeft gesteld. Heeft ze geleerd wat de bedoeling was? En brengt ze dat goed in praktijk? Mieke en ik maken daar een verslag van en dat gaat dan naar de opleiding. En dan hebben we weer een mooi traject afgerond. Ik ben heel trots op Noraalhuda. En ik kijk ook uit naar een nieuwe stagiair. Ik vind het heel fijn om mensen te begeleiden en ze dingen te leren. Dat kan bij Power by Peers, want we zijn een erkend leerbedrijf.

Interview en (op verzoek van Nooralhuda onherkenbare) foto: Ineke Buijs

Meer informatie

Meer weten over het Vriendennetwerk en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)? Klik op de knoppen hieronder. Via de SBB kunnen mbo-studenten stage lopen bij Power by Peers. 

Studeer jij aan het mbo en wil je stage lopen bij Power by Peers? Of heb jij een opleiding die stageplekken zoekt?

Neem contact op met:
Mieke van Dommelen mieke@powerbypeers.nl
06 22 38 97 50

Alle artikelen over het Vriendennetwerk bij elkaar

MANNEN MET PANNEN

Power by Peers organiseert al een paar jaar het Vriendennetwerk, twee groepen waar mannen en vrouwen met een migratie-achtergrond terecht kunnen voor het leggen van

Lees verder »

DEEL DIT OP

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.