Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

IN DE SCHIJNWERPER: CINDY PAUDYAL

RUST, PUUR en NATUUR

Ondernemer Centraal is een dienst van Power by Peers waarbij ondernemers expertise kunnen inkopen op bepaalde gebieden van het ondernemerschap. Een tijdje geleden stond Cindy op de stoep met een vraag over zichtbaarheid. Cindy Paudyal runt Pure, een praktijk voor natuurgeneeskunde. Een frisse en inspirerende oase van rust in het levendige Leidsche Rijn. Cindy  legt bij alles wat ze zegt en doet de nadruk op rust, puur en natuur. Maar wie denkt dat Cindy een beetje door de ruimte zweeft, heeft het mis. In gesprek met een geaarde, zeer bezige bij met een hulpvraag.

Je bent natuurgeneeskundig therapeut. Wat betekent dat eigenlijk?
“De benaming zegt het al: ik zoek geneeskundige oplossingen in de natuur. Als ik dat vertel, krijg ik regelmatig vreemde blikken. Dan denken mensen dat ik een zweverig type ben, of dat ik als een heks op zolder drankjes zit te mengen. Maar ik weet echt heel goed wat ik doe, haha! Ik heb 5 jaar hbo-studie afgerond om mensen te kunnen helpen met kruiden- (fytotherapie) en Bachbloesemtherapie en met advies op het gebied van voeding en leefstijl.”

"We zijn grotendeels verleerd om de natuur om raad te vragen, terwijl de oplossing zo in je eigen tuin kan staan

Hoe werkt dat dan? Iemand komt met een klacht en dan heb jij daar wel een drankje of poeder of mix voor, om het maar even zo te zeggen?

“Nou, zo makkelijk is het niet. Ik werk holistisch; ik kijk naar de hele mens. Dus als iemand komt met hoofdpijn, geef ik hem of haar niet gewoon een tinctuur of druppels tegen hoofdpijn. Ik ga in gesprek, ik kijk naar de rest van het lichaam, naar de huid, naar de ogen. We gaan helemaal terug naar toen iemand werd geboren, naar wanneer er klachten ontstonden en welke dan. En dan komt er vaak als oorzaak iets uit dat eigenlijk weinig met die hoofdpijn te maken heeft, op het eerste gezicht. Dan krijgt iemand daar bijvoorbeeld last van omdat de nieren gifstoffen niet goed afvoeren. Ik zoek daar dan een middel bij dat de nieren ondersteunt en geef extra adviezen mee. Dat is een duurzamere oplossing dan een een pijnstiller, omdat de oorzaak wordt aangepakt.Die zorgt juist weer voor meer afvalstoffen. Of er zijn spanningen. Dan moet je die aanpakken en niet het symptoom, namelijk die hoofdpijn.”

Je hebt dus oplossingen die minder belastend zijn voor degene die bij je komt?
“Ja. Natuurlijk zijn er in de natuur ook heel ongezonde en zelfs dodelijk gifstoffen te vinden. Daarom moet je ook weten wat je doet. Maar ‘we’ zijn grotendeels verleerd om de natuur om raad te vragen, terwijl de oplossing zo in je eigen tuin kan staan. Of in het parkje om de hoek. Berk, lindebloesem, paardebloem, vlier, het zijn ‘gewone’ struiken, bomen en planten, maar de meeste mensen weten niet meer dat ze geneeskrachtige eigenschappen hebben, wat ze ermee kunnen en hoe. Ik werk met kruidentheeën, zalven, oliën, Bachbloesems en tincturen, druppels die iemand kan innemen bij bepaalde klachten. Puur natuur en – heel belangrijk – helemaal op de persoon afgestemd en gemengd.

Ook bij mijn voedingsadviezen leg ik de nadruk op het natuurlijke. Het is niet zo dat alles wat natuurlijk is ook goed is voor jou als specifiek persoon. Als jouw darmen gevoelig zijn, moet ik jou bepaalde voeding afraden en kruidenextracten niet geven, en andere juist wel.

"Je kunt bij Ondernemer Centraal kennis ‘inkopen’ om je net nog dat ene duwtje te geven. Dat is dat heel waardevol”


Je hebt meer dan genoeg kennis en kunde in huis om een florerende praktijk te hebben. Toch klopte je aan bij Ondernemer Centraal. Wat was je vraag?
“Ik had bij de gemeente gezien dat er een organisatie was die je kan helpen bij allerlei vragen rondom ondernemerschap. Dat was dus Power by Peers. Ik heb een soort strippenkaart gekregen, waarmee ik bepaalde expertise kan inkopen. Mijn vraag gaat bijvoorbeeld vooral over hoe ik mezelf meer zichtbaar maak. Ik hoef niet meer een heel traject te volgen om ondernemer te worden, want dat ben ik al. Bij Ondernemer Centraal volg ik workshops over van alles dat met marketing te maken heeft. En ik word nog gekoppeld aan iemand die verstand heeft van social media. Dat is wat ik nodig heb, de rest weet ik al. Ik zou dus ondernemers die ook met deelvragen zitten zeker aanraden om eens bij de gemeente en/of Power by Peers aan te kloppen.”

Nou, deze Schijnwerper is al een goede actie om zichtbaarder te worden. Dit is je kans, promoot jezelf!
“Ok, haha! Allereerst is iedereen die op een natuurlijke manier met zijn gezondheid aan de slag wil van harte welkom in mijn praktijk. Ik bied een luisterend oor en neem jouw klachten serieus. Ik help je graag om de gezondste versie van jezelf te worden! En ik heb nog twee oproepjes. Ik hoop op wat reacties!”

EHBO-workshop

Ik geef in Leidsche Rijn EHBO-workshops met natuurlijke middelen. Wil je leren wat je zelf met kruiden kunt doen bij alledaagse klachten als keelpijn, hoest, buikklachten etc. Geef je dan op!

HELP EEN STAGIAIR(e)

De Nederlandse Academie voor Natuurgeneeskunde (NAVN) is op zoek naar ‘proefpersonen’. Maak gratis kennis met hoe natuurgeneeskunde werkt én help een stagiair. Inclusief een gesprek van 1,5 uur, een iriscopie met terugkoppeling, een eerste diagnose en een behandeling. Tijdsinvestering ca. 4 uur. Locatie: Zaltbommel.

Natuurgeneeskundige Praktijk Pure: www.praktijkpure.nl. Hier vind je ook het e-mailadres en telefoon voor meer informatie of aanmelden voor de oproepjes.

Fotografie: Cindy en Luna Paudyal
Interview: Ineke Buijs

 

DEEL DIT OP

1 gedachte over “IN DE SCHIJNWERPER: CINDY PAUDYAL”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.