Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

GEVLEUGELDE VROUWEN

STERKERE MOEDERS, STERKERE KINDEREN


WINGS is een nieuwe opdracht van Cybille Latour. Wings is speciaal voor moeders. Tijdens een serie bijeenkomsten helpen zij elkaar met tips & tricks, krijgen ze informatie over opvoeding en leren ze elkaar en zichzelf beter kennen. Het resultaat: ze groeien! Dat ervaart Cybille tijdens de bijeenkomsten én het blijkt uit de klinkende evaluaties. Dat is niet alleen goed voor de moeders, ook hun kinderen varen daar wel bij. En dat is precies waarom het Oranjefonds de opdracht subsidieert.

WINGS is een project in het kader van Kansen voor Kinderen van het Oranjefonds. Niet alle kinderen in ons land hebben een gelijke start. Het doel van van Kansen voor Kinderen is om de verschillen in mogelijkheden die kinderen in verschillende wijken in Nederland hebben te verkleinen of weg te werken. In Utrecht Overvecht hebben kinderen gemiddeld minder kansen dan elders. Daarom is Cybille WINGS gestart. 

Je bent al in mei gestart met de voorbereidingen, in september ging de eerste groep deelnemers van start. We zitten nu precies voor de kerstvakantie. Een uitgelezen moment om even terug te blikken op de eerste bijeenkomsten. 
Cybille: “We hebben nu 10 bijeenkomsten gehad en daarin is al heel veel gebeurd. We zijn aan de slag gegaan met vragen zoals ‘wie ben ik?’ en ‘wil wil ik zijn’? Die vragen waren de rode draad op weg naar het sterker maken van de vrouwen. Dat sterker maken is belangrijk voor henzelf, maar ook voor hun kinderen. Als je je zekerder voelt en minder gestrest, en je hebt de tools om beter met bepaalde situaties om te gaan, dan hebben de kinderen natuurlijk voordeel van. Mama is rustiger en vrolijker. En ze heeft meer ruimte en kennis om te helpen als er iets is.

Wat doen jullie tijdens de WINGS-bijeenkomsten?
“We doen van alles. Ik heb een werkboek samengesteld en daar zitten verhalen in, opdrachten, teksten om over te praten of over na te denken. En ook werkbeschrijvingen van dingen die we samen gaan maken, of die de moeders thuis kunnen knutselen. Ik zoek wel dingen uit die we ook kunnen gebruiken in de bijeenkomsten. Bloemen met veel kleur, moodboards, etc. We geven overal een betekenis aan. We maken bijvoorbeeld ook poppetjes die je familie uitbeelden. Daar kunnen we dan onderwijl ook over praten. Hoe zag jouw gezin eruit? En hoe zit dat nu? Wat zijn je ervaringen? Die afwisseling in werkvormen zorgt ervoor dat het WINGS nooit saai is.”

"Stress en onverwerkte ervaringen werken door op kinderen. Dat moeten we dus doorbreken."

Dat is duidelijk. Maar waar komen nu de kinderen in het verhaal?
“Deze moeders zorgen vaak het meest voor de kinderen, en dat naast werk en andere bezigheden. Of ze zijn alleenstaand. Dat alleen al maakt dat ze in de knoop kunnen komen met hun tijd. Als je dan ook nog weinig budget hebt, wordt het helemaal lastig. Ook dat geeft stress. De moeders die bij WINGS komen hebben daar bovenop ook nog wel wat ervaringen te verwerken die invloed hebben op wie ze nu zijn. Of hoe ze zich voelen. Zo kunnen ze er eigenlijk niet helemaal zijn voor hun kind. Stress en onverwerkte ervaringen werken door op kinderen. Dat moeten we dus doorbreken, voordat die kinderen ook weer eventuele vervelende ervaringen verder delen. 

Door WINGS hebben moeders even tijd voor zichzelf. Dat klinkt misschien als even een luxe momentje, zoals iemand anders misschien een ochtendje naar de sauna zou gaan of zoiets, maar het is ook hard werken. En toch voelt het als beide. Het is gezellig, je kunt van elkaar leren, je krijgt extra informatie, je maakt mooie dingen, je leert met stress omgaan, je verwerkt ervaringen, dat alles bij elkaar maakt dat het echt werkt. En we zijn echt niet de hele tijd serieus hoor. We lachen ook heel erg veel!” 

"Een sterke moeder maakt het kind ook weer sterker en weerbaarder"

De eerste tien bijeenkomsten zijn geweest. Hoe gaat het nu verder?
“We hebben nu even kerstvakantie. Daarna gaan we weer enthousiast verder. Dat enthousiaste is heel mooi om te ervaren. De moeders hebben een evaluatie ingevuld en daarin kun je de opbrengst al zo goed zien! Ze geven aan dat ze minder chagrijnig zijn, minder snel boos, rustiger, zelfverzekerder, minder een ‘voetveeg’ en nog veel meer. Kijk, dát geef je natuurlijk wel graag door aan je kinderen. Een sterke moeder maakt het kind ook weer sterker en weerbaarder. Iedereen wilde dus heel graag mee naar een volgende serie bijeenkomsten. Daarin gaan we in op onderwerpen die nu nog niet aan bod zijn gekomen. En wat verder de diepte in. Ik heb gevraagd wat ze nog graag willen bespreken, wat ze nog voor vragen hebben. Daar kwam bijvoorbeeld een vraag uit over triggers. Waarom zijn ze er en hoe kan ik ermee omgaan? Nu is het aan mij om te kijken hoe ik dat ga uitvoeren. En dat komt altijd goed.”

Kunnen er nog moeders bij?
“Niet bij deze groep. Deze moeders voelen zich al helemaal veilig bij elkaar. Maar in februari start een nieuwe WINGS-groep. Moeders die willen meedoen, kunnen met mij contact opnemen. We bespreken dan samen of WINGS voor jou de juiste groep is. Als dat zo is, dan ben je van harte welkom en maken we er een mooie nieuwe serie van.”

MEER INFORMATIE
Meer weten of aanmelden? Neem contact op met Cybille via 06 36 03 7179 of mail naar cybille@powerbypeers.nl
Cybille Latour

DEEL DIT OP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.