Proficiat
Afgelopen zaterdag was ik getuige van de diploma-uitreiking van de eerste groep post MBO Ervaringsdeskundigheid Partnergeweld. Cybille Latour (zie foto) behoort tot deze eerste lichting. Wederom tot de eerste lichting, net zoals toen ze jaren geleden haar Ervaringsdeskundigheid in Armoede en Sociale Uitsluiting behaalde. Ik ben trots op haar, omdat ze het wéér succesvol heeft afgerond en er wéér staat. Cybille: Proficiat!
Ervaringsdeskundigheid als professie
Terwijl ik in de zaal zat, gingen mijn gedachten terug naar mijn eerste experimenten in het werken met ervaringsdeskundigen. Het is inmiddels zo’n 15 jaar geleden dat ik als manager een ervaringsdeskundig adviseur had. Dit was in een baan bij een grote GGZ-organisatie. Die rol en functie van ervaringsdeskundig adviseur deed toen binnen die organisatie veel stof opwaaien. Ik was dan ook verbaasd toen ik deze middag van docenten en baanbrekers hoorde dat in de vrouwenopvang ervaringsdeskundgheid als professie nog niet wordt omarmd. Enkele leerlingen ontvingen zelfs slechts een bewijs van deelname, omdat ze eenvoudigweg geen stageadres konden vinden… Mijn mond viel open.
Hoe lang geleden verscheen het Handvest van Maastricht wat de drie-eenheid van wetenschappelijke kennis, professionele kennis en ervaringskennis beschrijft als kwaliteitsuitgangspunt voor goede zorg en hulpverlening? Hoeveel water moet er nog door de Rijn om de waarde van ervaringsdeskundigheid in het hele sociale domein een volwaardige plek te geven? Om duidelijk te maken dat iemand met ervaringskennis niet automatisch ervaringsdeskundig is? Om te onderstrepen dat je breder bent opgeleid dan je eigen ervaring, en dat het een professie is? Dat het dus ook als professie betaald moet worden? Hoeveel andere sectoren in het sociale domein werken nog niet met ervaringsdeskundigen?
Niet te stuiten
Er zijn nog heel veel Cybilles nodig. Er zijn nog heel veel organisaties nodig die stageplaatsen bieden. En er zijn nog heel veel directeuren nodig die het lef hebben om een ervaringsdeskundig adviseur in dienst te nemen. Met Power by Peers werken we iedere dag aan het verbeteren van de zorg en hulpverlening in het sociale domein. De inzet van onze opgeleide ervaringsdeskundige ondernemers is niet te stuiten. En wij helpen jouw organisatie graag. Dus vind jij dat jouw organisatie nog wat professionele ervaringsdeskundigheid kan gebruiken? Bel of mail ons, wij gaan graag met jou in gesprek.
Mieke van Dommelen