Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

De power academie blikt terug

De Power Academie is een belangrijk onderdeel van Power by Peers. De academie ondersteunt mensen die vanuit hun eigen kracht een eigen bedrijf willen starten. De Power Academie werkt samen met gastondernemers die zich vanuit hun professionele specialisme en ervaringsdeskundigheid goed kunnen inleven in de situatie van de nieuwe ondernemers. Op die manier helpen ze gericht op die gebieden waar dat het meest nodig is. 

Hoe verliep 2021 voor de Power Academie? Beatrijs Wind, community manager, vertelt.

Spannende tijden
2021 was een jaar met veel veranderingen en spannende periodes. Voor iedereen, dus ook voor de Power Academie. In maart begon ik zelf als community manager naast Geert Smolders. Ik hield individuele vervolggesprekken met deelnemers van de groep die al voor de coronaperiode was begonnen, en dus nog bezig was toen het in alle hevigheid losbarstte. Alle gesprekken gingen via Zoom, ook die met de potentiële deelnemers van de nieuwe groep.

Naast de virusperikelen hadden we ook spanning omdat er nog niet genoeg kandidaten waren voor de nieuwe groep, die in september zou starten. Er zijn genoeg goede kandidaten, maar ze moeten ons – of op zijn minst onze doorverwijsplekken – wel weten te vinden. Tussendoor hadden we ook nog een wisseling van de wacht: in mei dit jaar werd Geert als projectleider opgevolgd door Gerd Hamberg. Dat betekent toch aan elkaar wennen, inwerken, en opnieuw aftasten. En dat in al onzekere tijden.

Positieve ontwikkelingen
De samenwerking kwam goed van de grond. Wat extra fijn was, was dat in we in mei weer voor het eerst echt bij elkaar mochten komen. Dat werkt op alle niveaus echt prettiger. En nog net voor de septemberstart kwamen er alsnog best wat aanmeldingen binnen. Niet alleen via het Parttime Ondernemen (PTO)-traject van de Gemeente Utrecht, maar bijvoorbeeld ook via het UWV, Lister en nog een paar partijen. Zo konden we op het nippertje toch een nieuwe groep starten. Wat daar trouwens ook aan heeft bijgedragen, is dat ik zelf gewoon heel veel mensen in mijn omgeving heb verteld over de Power Academie en waarom je daaraan zou willen meedoen. 

"Omdat je in een groep zit, zie je echt de ‘power van peers’. Dat saamhorigheidsgevoel. De veiligheid die je opbouwt."


What’s in it for you?
Ik kan me helemaal voorstellen dat mensen op voorhand niet helemaal zien wat de toegevoegde waarde is van een onderling zeer verschillende groep mensen die met elkaar gaan proberen om een eigen inkomen te organiseren. Onze deelnemers hebben immers allemaal bij start een uitkering, maar daar houdt de overeenkomst vaak op. 

Ik had die twijfel toen ik zelf een paar jaar terug deelnam ook. Maar inmiddels kan ik prima – en uit eigen ervaring – vertellen wat de voordelen zijn. Omdat je in een groep zit, zie je echt de ‘power van peers’. Dat saamhorigheidsgevoel. De veiligheid die je opbouwt, waardoor je bij elkaar te rade durft te gaan en hulp durft te vragen, of nieuwe ideeën kunt opdoen. En dat onder begeleiding van professionals, die ook weer professionals invliegen om workshops te geven. Een enorme rijkdom aan informatie en contacten dus. We hebben bijvoorbeeld ook een whatsappgroep. Daar zitten nieuwe, doorgewinterde en afgezwaaide deelnemers in. Er wordt heel actief gebruik van gemaakt. En ongemerkt bouw je zo een behoorlijk netwerk op.

Samen divers
Het mooie is dat dat de groepen en het netwerk enorm divers zijn. We hebben ik noem maar iets kunstenaars, kappers, cateraars en koelkastverkopers. Wat kunnen die nou van elkaar leren? Veel meer dan je denkt. Want het ondernemerschap, het leren hoe je je eigen inkomen organiseert, dat is wat uiteindelijk iedereen bindt. Je leert breder na te denken, ook omdat er meerdere culturen meedoen. Je leert dus juist ook van vragen die in eerste misschien niet de jouwe lijken.   

In het najaar hebben we een interessante samenvoeging van groepen gehad. Onze reguliere groep deelnemers is in Fase 3 samengegaan met een groep statushouders in dezelfde fase. Verschillende culturen, soms een taalbarrière, al een tijd gewend aan de eigen groep en dan met ‘wildvreemden’ samen… zou dat wel werken?
Nou, het werkt! Heel goed zelfs. En zo blijken mensen elkaar toch altijd weer te vinden. Over vakgebieden en specialisaties heen, over culturen heen en over taal heen. En wat van dat laatste ook nog een voordeel is? Je leert de taal veel sneller in een groep waar van alles bij elkaar zit, en waar je toch een gemeenschappelijke stip aan de horizon hebt. Je leert het in de praktijk en je leert dat wat je het meest nodig hebt. Mooier kan het niet.,

De fases in het kort

  • Fase 1: Kennismaking met het programma en met je groepsgenoten. Wie zijn ze? Wat doen ze? Waar willen ze naartoe?

  • Fase 2: Workshops of lessenseries over alles dat met ondernemerschap te maken heeft: social media, marketing, belastingen, administratie, etc.

  • Fase 3: Met alle informatie en contacten aan boord ga je netwerken en aan de slag met het praktisch uitwerken van wat je hebt geleerd. Op naar je doel!

  • Meer informatie over de Power Academie vind je hier (wordt nog uitgebreid).

DEEL DIT OP

2 gedachten over “De power academie blikt terug”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.