Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

EEN ORANJE KOE OP EEN SPRINGPLANK…

Sunita Chote-Oedit blikt teruG

Ze is inmiddels toch wel een begrip in Overvecht en ver daarbuiten: Sunita Chote-Oedit. Lifecoach, Mental Health First Aid Trainer, trekker van vele projecten voor Power by Peers. Na 9 jaar slaat ze voor een groot deel haar vleugels uit. Een mooi moment om een terug te kijken op hoe het allemaal begon.

Sunita, hoe ben je eigenlijk ooit bij Power by Peers terechtgekomen?
Sunita: “In 2015 kwam ik zonder werk thuis te zitten. Dat was heel erg niets voor mij. Ik voelde me mentaal al niet ok en dat werd door deze situatie niet minder. Ik ging op zoek naar vrijwilligerswerk en maakte kennis met Cybille Latour, die ik tegenkwam bij de Krachtfabriek in Houten. Zij maakte deel uit van de Ervaringscoaches in Houten. Ik heb me daar toen ook bij aangesloten. Ik gaf als vrijwilliger coaching aan vrouwen. Zij herkenden zich in mijn verhaal over mentale problemen en de zoektocht die je op weg naar herstel aflegt. Via de Krachtfabriek kwam ik in contact met Mieke van Dommelen en Mariska Minnen, die toen Power by Peers runden.”

Dit was wat ik steeds had gemist in mijn werkende leven! Ik wist niet dat ik ondernemer wilde en kon worden, maar nu wist ik het wél!

Je had dus nog geen onderneming toen je kennismaakte met Power by Peers…
“Nee, het was zelfs nooit bij me opgekomen. Toch ging ik met Mieke in gesprek over wat ik zou willen doen, wat ik al kon en wat ik nog nodig zou hebben. Door de gesprekken met Cybille, Mariska en Mieke begon het bij mij echt te kriebelen. Dit was wat ik steeds had gemist in mijn werkende leven! Zelf de regie pakken, zelf bepalen wat je doet en hoe. Ik wist niet dat ik ondernemer wilde en kon worden, maar nu wist ik het wél!”

En wist je ook al gelijk wat je ging doen en hoe je dat ging regelen?
“Nee, niet tot in de details. Ik ben dus in gesprek gegaan met het UWV en ik mocht een half jaar lang proberen om een bedrijf op te zetten, met behoud van uitkering. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt. Ik ben van alles gaan uitzoeken en op poten gaan zetten.

Ik wilde iets met taboes doorbreken, bespreekbaar maken van psychische aandoeningen. Juist voor migranten, omdat dat in die doelgroep vaak nog een taboe is. Dat sloot mooi aan bij het concept van Power by Peers. In 2016 ben ik dus echt in het pand aan de Rhonedreef gaan zitten. Dat was toen nog Buurthuis De Bram. Ik kon meedoen aan een traject bij de Power Academie, in ruil voor 12 uur vrijwilligerswerk bij Power by Peers. Dat was een geweldige kans, want ik leerde daar van alles over boekhouden, klanten werven, jezelf in de markt zetten, enzovoort. En ook buiten de academie om nam ik allerlei tips en informatie aan. Cybille vertelde me bijvoorbeeld dat ik mezelf een jaar of drie de tijd moest gunnen om alles goed op poten te zetten. Je kan wel een half jaar krijgen van het UWV, maar het is in werkelijkheid natuurlijk zelden zo dat je in 6 maanden een goedlopend bedrijf hebt. Ik vond dat een waardevol inzicht en het haalde best wat stress en druk weg.”

Die oranje koe valt lekker op. Die koe moet jij worden!

“Ik kreeg bij het UWV zelf ook nog een handige tip, die ik altijd nog onthoud, omdat ze hem zo beeldend uitlegden. Mijn adviseur zei: “Er is een weiland met 10 koeien. 1 koe is groen, 1 koe is oranje, de rest van de koeien is zwart-wit. Welke koe wil jij zijn?” Ik zei: ”De groene”. “Nee,” zei hij, “je moet de oranje kiezen. De zwart-witte zijn te gewoon. De groene koe heeft een schutkleur in het gras. Die oranje koe valt lekker op. Die koe moet jij worden!” Ik ben toen echt aan de slag gegaan met mijn merk uitwerken, een logo, een eigen stijl, een eigen aanbod. Ik heb voor veel publiciteit gezorgd en dat werkte echt heel goed.”

Maar op een gegeven moment was natuurlijk je half jaar onderzoekstijd van het UWV op…
“Ja, dat vond ik echt wel spannend. Mijn uitkering werd stopgezet en ik moest het dus helemaal zelf doen. In 2017 is uiteindelijk mijn bedrijf ontstaan. Ik had wel nog het inkomen van mijn man als vangnet. We hebben het er uitgebreid over gehad en hij was het helemaal eens met mijn besluit om ondernemer te worden. Ik kon mezelf dus uit ons gezamenlijke budget een lening geven om de opstartkosten mee te dekken. Daarna begon het balletje te rollen.”

Wat was je aanbod?
“Ik bood vanuit mijn bedrijf PeerSCOaching coachingtrajecten aan migrantenvrouwen, 1 op 1 of in groepen. En ik gaf lessen in meditatie en mindfulness. Ik zat er ook voor allerlei vragen en hulp bij bijvoorbeeld het invullen van formulieren. En verbinden, dat was ook een belangrijke taak. Ik zorgde dat mensen met een vraag gekoppeld werden aan iemand binnen of buiten Power by Peers. Of aan een organisatie. Zo kregen ze een zetje om een eigen netwerk op te bouwen. Ik deed dit allemaal als opdracht vanuit Sociale Prestatie en Dagondersteuning.

Ik werkte 12 uur per week en dat was eigenlijk niet genoeg. Ik was dan ook heel blij toen ik in 2018 een vacature zag voor een teamcoördinator bij Buurtwerkkamer De Verbinding voor 18 uur per week. Dat paste nog naast mijn werk voor Power by Peers, dus heb die kans met beide handen aangepakt. Het was best een uitdaging, want ik kreeg de sleutel van het pand in Zuilen en eigenlijk was de boodschap: Maak er maar een goedlopende buurtwerkkamer van, succes! En eerlijk gezegd is dat nog gelukt ook. Samen met heel veel vrijwilligers en buurtbewoners hebben we iets neergezet waar mensen komen voor een activiteit, of voor een praatje, of goede raad.”

Ik was er echt trots op dat wij als enige ervaringsdeskundige trainers MHFA inzetten. Wie weet nu beter waar mentale problemen over gaan dan degenen die ze zelf hebben gehad?

Je was er ook bij toen Power by Peers licentienemer voor Mental Health First Aid (MHFA) werd, hè?
“Ja klopt. In 2018 was ik met Mieke bij een congres in Groningen. We maakten daar kennis met het toen net in Nederland geïntroduceerde MHFA, eigenlijk een soort EHBO voor mentale problemen. Mieke en ik keken elkaar aan en waren het helemaal met elkaar eens: hier moesten we iets mee. Ik ben toen de train-de-trainers gaan doen, zodat ik zelf de cursus kon gaan geven voor Power by Peers, dat licentiehouder werd. Ik werd coördinator voor onze regio. En er kwamen gelukkig nog wat trainers bij. Landelijk gezien waren er nog niet zoveel trainers, dus ik werd door het hele land uitgenodigd om cursussen te geven. Ik ben er nog steeds echt trots op dat wij ervaringsdeskundigen als trainer MHFA inzetten. Want wie weet nu beter waar mentale problemen over gaan dan degenen die ze zelf hebben gehad? Power by Peers is trouwens nog steeds de enige organisatie die dat doet.”

Na het derde kwartaal van 2022 zei mijn boekhouder: het gaat zo goed, waarom word je geen BV?

Je draaide met verve heel veel projecten. Toch blijf je nu alleen nog trainer MHFA bij ons. Ben je ‘uit je jasje gegroeid’?
“Ja, dat is het eigenlijk wel. En dat is een heel proces hoor. Als ik terugkijk, is dat denk ik een paar jaar geleden begonnen. In 2020 kregen we te maken met corona én we verhuisden met Power by Peers naar Buurthuis De Dreef op de Schooneggendreef. Dat maakte dat we niet meer met z’n allen in hetzelfde pand zaten. We raakten elkaar eigenlijk een beetje kwijt. Dat heeft denk ik het eerste zaadje geplant voor het idee om te willen doorgroeien. En dat bleek een realistische gedachte. Na het derde kwartaal van 2022 zei mijn boekhouder: het gaat zo goed, waarom word je geen BV? Dat heb ik toen maar geregeld, hahaha! Ik werd toen byPeerSCOachingBV, dat klinkt stoer hè?

Vanuit mijn BV ben ik adviseur voor een praktijk voor Reumatologie en casemanager voor ouders die slachtoffer zijn van de Toeslagenaffaire. Ik ben dus ook inhoudelijk echt op een nieuw spoor gaan zitten. Ik heb nu meer ruimte om ook financieel meer te groeien dan wanneer ik zou vasthouden aan de opdrachten die ik al had. Ik ben heel erg dankbaar dat ik die opdrachten heb mogen doen, maar op een gegeven moment is het ook tijd om je vleugels uit te slaan. Ik kan mijn BV ook echt niet meer combineren met alles wat ik voor Power by Peers deed, want dan kom ik op een gigantisch aantal uren uit. Ik ben dus ook geen coördinator meer voor MHFA, alleen nog trainer.”

Ja, en je bent ook nog aan het studeren, begrijp ik?
“Ik ben inderdaad aan het afstuderen in SPH (wat nu Social Work is) met ervaringsdeskundigheid. Het grootste gedeelte heb ik afgerond, maar omdat het zo druk is, kost dat laatste stuk me wat meer tijd dan ik wilde. Als ik echt klaar ben, wil ik op aanraden van Steiger B ook nog mijn registratie bij het SKJ (Kwaliteitsregister Jeugd) regelen. Dat is voor opdrachtgevers de garantie dat ik voldoe aan de eisen die zij stellen aan jeugdbeschermers of gezinscoaches, bijvoorbeeld. Ik kan met die kennis in mijn pakket nog weer andere opdrachten gaan doen. Ik ben dus nog niet uitgegroeid! Sterker nog, ik heb een eigen coachingsmethodiek ontwikkeld, die ik tijdens mijn studie ook op papier heb gezet. Die wil ik verder ontwikkelen tot echt een soort gepatenteerde methodiek.”

De Sunita-methode!
“Ja, haha! Ik weet nog niet helemaal hoe ik dat verder ga uitzetten, misschien zelfs met een soort eigen opleiding ofzo, maar ik zou zeggen: hou me maar in de gaten!”

Nog even terug naar het begin… Had je 9 jaar geleden, aan het begin van je Power by Peers-carrière kunnen denken dat je nu, in 2024 zou staan waar je nu staat?
“Nee, totaal niet! Ik had dus verschillende banen gehad, maar ik bleef maar een soort onrust voelen. Ik was er nooit echt gelukkig mee. Toen ik in 2012 een tijdje thuis kwam te zitten en in 2015 een reorganisatie volgde bij het bedrijf waar ik werkte, heb ik me gelijk gemeld: ik wilde graag weg met het voorgestelde sociaal plan. Hoe het daarna verder ging, heb ik in grote lijnen hiervoor uitgelegd. En het was best een zoektocht, hoor. Een zoektocht naar hoe ik aan mijn eigen herstel kon werken, een zoektocht naar wat ik wilde doen en doorgeven, een zoektocht naar hoe ik mijn bedrijf wilde laten groeien.”

Ik ben door alles wat ik doe en meemaak door het universum opgeleid tot wat ik nu ben. Zonder dat alles had ik nooit bereikt wat ik nu heb bereikt


“Die zoektochten hebben ook heel veel opgeleverd. Kennis vanuit allerlei cursussen, trainingen en workshops die ik zelf heb gevolgd, coachingsvaardigheden die ik on the job heb geleerd, kennis over wie wat voor ondersteuning van mij nodig kan hebben, enzovoort. Vanuit mijn spiritualiteit zie ik het zo: ik ben door alles wat ik doe en meemaak door het universum opgeleid tot wat ik nu ben. Zonder dat alles had ik nooit bereikt wat ik nu heb bereikt. En ik kan je ook zeggen: de onrust is weg. Ik heb helemaal mijn draai gevonden. Daar hebben mijn eigen proces en Power by Peers een heel grote rol bij gespeeld. Door mijn periode hier heb ik een groot netwerk kunnen opbouwen. Ik heb geleerd om meer in eigen kracht geloven, Mieke is een rolmodel in businesswise denken, van Mariska leerde ik om te bedenken wat ik als ondernemer waard ben in geld. Ik ontdekte mijn kwaliteiten, mijn vaardigheden, mijn skills. Hoe ik mezelf in de markt kon zetten… 

Power by Peers is een warm nest waarin je als ondernemer kan groeien en uitproberen. Je kan er een stevige basis leggen voor je eigen bedrijf en als het echt goed gaat, is het een prachtige springplank. Ik ben nu op die plank gestapt en ik hoop dat ik daarmee plaats maak voor mooi nieuw talent.”

In 2021 stond Sunita al even kort in onze Schijnwerper. Klik op de knop om te lezen.

Interview: Ineke Buijs
Foto’s: Archief Power by Peers, privécollectie Sunita

DEEL DIT OP

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.