Op Goede vrijdag, 7 maart, kwam wethouder Rachel Streefland samen met wijkadviseur Monique Theijsmeijer op werkbezoek bij Power by Peers. Rachel Streefland heeft Asiel en integratie, Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen, Samen voor Overvecht, Erfgoed (inclusief werven), Personeel en Organisatie en de wijk Overvecht in haar portefeuille. Monique Theijsmeijer is al jaren onze accountmanager in de wijk vanuit het Wijkbureau en kent ons daarom al goed.
De dames namen deel aan een trainingsbijeenkomst van ons Eigen Pad-traject. Bij Eigen Pad gaan vrouwen met een migratie- of vluchtelingenachtergrond gedurende negen maanden op zoek naar hoe zij van betekenis kunnen zijn voor onze maatschappij, voor zichzelf en voor hun omgeving. Tijdens het traject is er natuurlijk veel aandacht voor hoe het werkt in Nederland, hoe je hier je eigen pad kunt lopen, zelf de regie kunt nemen en uiteindelijk zelfs je droom kunt verwezenlijken. De bijeenkomsten worden geleid door vrouwen die ervaringsdeskundig zijn op het gebied dat op dat moment aan bod komt. Zo helpen zij andere vrouwen verder op weg.
Na de bijeenkomst gingen Rachel en Monique in gesprek met dames van Eigen Pad. Die deelden hun droom, en ook hun uitdagingen. Ze stelden Rachel heel veel vragen over de arbeidsmarkt, studie(s) en kansen.
Tijdens de afsluitende lunch vertelden we Rachel en Monique over wie we zijn als Power by Peers en waar we voor staan, namelijk eigen ervaring, eigen pad, eigen bedrijf. We spraken over hoe moeilijk het is om voor een programma als Eigen Pad een structurele financiering te krijgen. En dat het heel erg zonde zou zijn als het door een gebrek aan financiën zou moeten stoppen. De deelnemers zijn zo ontzettend goed op weg. Als de geldstroom stopt, stoppen ook hun succesverhalen. En bovenal blokkeert het de waarde die zij willen en kunnen toevoegen aan de Nederlandse samenleving. En dat zien wij niet alleen, ook andere instanties, zoals bijvoorbeeld de buurtteams, horen vaak dat er de er bij veel vrouwen in de verschillende wijken behoefte is aan trajecten zoals Eigen Pad. Een traject waarin ze kunnen leren hoe ze kunnen participeren in en bijdragen aan de samenleving en daarin hun eigen weg kunnen vinden.
Behalve Eigen Pad kwamen ook de Kidsclub en de Power Academie aan bod. We stonden stil bij het ontstaan van de Kidsclub als bewonersinitiatief van Aartie Hardoar en Tamara Amroussi. De weg die zij aflegden met Power by Peers, het volgen van de Power Academie en waar ze nu staan, maakt ons trots. Zij zijn nu een vaste, belangrijke partij in Overvecht, waar ze allebei een betaalde opdracht voor hebben. En dat alles vanuit hun droom om meer ouders via de Kidsclub-formule te kunnen laten participeren naar vermogen.
Rachel komt zeker nog een keer terug om kennis te maken met nog andere projecten van Power by Peers.
Mieke van Dommelen
Diana Bachour
Foto: Overvecht, copyright Gemeente Utrecht