Druppels op een gloeiende plaat
Elk jaar op 17 oktober is het Wereldarmoededag. Ook Utrecht besteedt hier altijd breed aandacht aan. Dit jaar in de vorm van een succesvol en drukbezocht Stadsdiner. Cybille Latour, die voor Power By Peers onder andere de groep Blik & Pot begeleidt, organiseerde bij het Johannescentrum in Overvecht ook een Stadsdiner.
Armoede: dichterbij dan je denkt
Bij armoede denken veel mensen nog steeds aan magere kinderen met bolle buikjes in landen onder de evenaar. Dat armoede gewoon ook om de hoek voorkomt, wordt niet altijd gezien of onderkend. En toch is het zo. In 2019 leven in Utrecht 23.300 huishoudens van een inkomen rond de armoedegrens.* Die armoede betekent (te) weinig budget voor een sportabonnement, voor uitjes, voor verjaarskadootjes en wat al niet meer. Daardoor raken mensen op allerlei niveaus buitengesloten. Bovendien gaan ze regelmatig minder gezond eten, waardoor ook gezondheidsproblemen een rol gaan spelen.
Stadsdiner
Op 17 oktober om 18.00 schoven door heel Utrecht zo’n 10.000 mensen aan voor het Grote Utrechts Stadsdiner, dat mogelijk wordt gemaakt door Armoedecoalitie. In groepen of alleen, maar allemaal met dezelfde historische maaltijd: de vijfschaft. Inwoners van Utrecht konden gratis een pakket met ingrediënten en een recept voor de vijfschaft ophalen. Op tv konden ze live meekijken bij het centrale diner in de binnenstad en met de andere locaties, waar mensen uiteraard ook gratis mochten mee-eten.
Cybille Latour, die bij Power by Peers verschillende groepen draait, zorgde in samenwerking met het Johannescentrum dat ook Overvecht een Stadsdiner had. Het diner was een hit. Goed bezocht, gezellig, en op verschillende manieren smakend naar meer. Een impressie vind je bij RTV Utrecht (vanaf 18.25).
Budgethulp
Wereldarmoededag is maar één keer per jaar. Maar armoede is er in het echte leven voor veel mensen elke dag. Daarom wordt er uiteraard ook gewerkt aan meer structurele hulp door het jaar heen. De Gemeente Utrecht doet bijvoorbeeld een handreiking aan mensen met een (zeer) laag inkomen in de vorm van de U-pas. De pas geeft korting op bijvoorbeeld het OV, op sportlessen, op workshops of een speciale zorgverzekering. En er zijn meer initiatieven.
Zoals in het fragment bij RTV Utrecht is te zien, organiseert Cybille Latour de groep Blik & Pot**. Dat doet zij behalve voor het Johannescentrum ook voor Power by Peers. Bij Blik & Pot leert Cybille vrouwen uit Overvecht hoe ze een gezonde en lekkere maaltijd op tafel kunnen toveren voor 1 tot 1,5 euro per persoon. Wekelijks sluiten zo’n 13 vrouwen aan.
Gloeiende plaat
Meerdere initiatieven*** zorgen ervoor dat mensen ondanks hun lage inkomen toch zo gezond mogelijk kunnen eten. Eten staat immers aan de basis van het leven. Het zijn druppels op de spreekwoordelijke gloeiende plaat, maar vele druppels samen doen die plaat uiteindelijk wel iets afkoelen.
Extra informatie
* Cijfers afkomstig uit de Armoedemonitor Utrecht.
** Blik & Pot is elke dinsdagochtend van 10 tot 14 voor vrouwen in Overvecht. De locatie wisselt. Zie de agenda op onze homepage.
*** Enkele mooie voorbeelden zijn te vinden op de site van de Armoedecoalitie.