We weten het zeker: we willen samen verder als ondersteuners voor ondernemers. Ondernemer Centraal en Power by Peers hebben dus hun overeenkomst opnieuw verlengd. Maar wát doen wij dan precies? En voor wie? Gerd Hamberg, contactpersoon legt uit.
Ondernemer Centraal is er voor ondernemers, maar dat is misschien nogal vaag. Kun je iets meer vertellen over de doelgroep?
Gerd: “In principe kan elke ondernemer terecht bij Ondernemer Centraal. Alleen is het niet voor elke ondernemer nodig. Maar stel dat je met je bedrijf ergens tegenaan loopt dat je blokkeert, dan kun je hulp vragen. Ondernemer Centraal koppelt je dan aan een organisatie die past bij jouw ‘probleem’. Wij krijgen als Power by Peers soms dus andere ondernemers dan andere organisaties. Waar bedrijven tegenaanlopen, verschilt per keer. We bekijken dus elke casus apart en passen onze adviezen en acties daarop aan.”
Aan wat voor problemen kan ik zoal denken?
Gerd: “Onder andere door de coronaperiode hebben we gezien dat het heel belangrijk is om een goed toekomstbeeld te hebben voor je bedrijf, of je nu zzp’er bent of personeel in dienst hebt. Of je start bent of al jaren draait, je moet (proberen te) weten wat er op je pad komt of kan komen. Zo kun je proactief zijn en problemen voorkomen. Je kan uiteraard niet in de toekomst kijken, maar je kunt veel zaken best zien aankomen. Daar moet je je op voorbereiden, anders krijg je te maken met bijvoorbeeld schulden of faillissement. Dat zorg voor enorme stress, wat zowel fysiek als mentaal ongezond is. En het is dus vaak te voorkomen.”
Wij koppelen je graag aan mensen in ons netwerk met wie je verder kan komen.
Hoe ondersteunen jullie mij als ondernemer concreet?
Gerd: “Ook dat is weer heel individueel, maar je komt in elk geval bij mij op gesprek. We kunnen dan bijvoorbeeld kijken naar je verdienmodel. Klopt dat nog? Kan het beter? We kijken ook naar je propositie: wat biedt je nu precies aan en aan wie? Kun je daar nog aan wat knoppen draaien? Je doelgroep vergroten of juist verkleinen? Wat je aanbiedt anders omschrijven? Stel dat je heel droog een paraplu aanbiedt, dan kan die zomaar beter gaan lopen als je er ‘een beleving’ van maakt. Je blijft droog, en je kunt toch genieten van de natuur, of van een stadswandeling. Lekker in beweging blijven door je paraplu. Ik noem maar wat, maar aan zulk soort aanpassingen kun je denken.
Soms hebben ondernemers die hier komen nog geen website. Dat is voor de meeste bedrijven echt wel een voorwaarde. We kunnen je helpen met een website bouwen of dat voor je (laten) doen, passend bij jouw budget. Wat ook essentieel is, is een netwerk. Als je niemand kent, wordt je doelgroep bereiken lastig. Als je anderen in het veld kent, of in je doelgroep, kunnen zij jouw naam en bedrijf weer verder brengen. Wij hebben contacten in allerlei hoeken. Wij koppelen je graag aan mensen met wie je verder kan komen. En liefst ook nog andersom.”
We kijken altijd als eerste naar de kracht van de ondernemer. Waar is die het beste in? Daar gaan we dan mee verder.
En daarna? Is iedereen dan weer op de rit?
Gerd: “Nee, we kunnen helaas geen garanties bieden. En het is ook niet dat je bij ons aanklopt en we dan alles voor je oplossen. Het is echt hard werken en meedenken. We helpen je op weg, maar je bedrijf toekomstbestendig maken is echt jouw eigen taak en verantwoordelijkheid. Maar je hebt als je bij ons komt al wel de eerste stap gezet.
Elk bedrijf of elke zzp’er kan ‘mislukken’. Soms kunnen we dat al zien aankomen. Dan adviseren we iemand om te stoppen. Dat is nooit gemakkelijk, maar wel beter. Zo voorkom je dat iemand verder kosten maakt voor iets dat niet gaat werken. En dat kan weer door van alles zijn. Iemand is misschien toch niet echt een ondernemer, het product wil niet aanslaan, of de inkoop van goederen is niet organiseren of betalen. Of nog iets anders. Stoppen is dan beter en daar zijn we eerlijk over. Maar in principe kijken we altijd als eerste naar de kracht van de ondernemer. Waar is die het beste in? Daar gaan we dan mee verder.”
Moeten stoppen heeft waarschijnlijk vaak te maken met geld?
Gerd: “Niet alleen, maar wel vaak, ja. Daar gaan we dus ook altijd wel over in gesprek. We kijken dan bijvoorbeeld naar of klanten je wel kunnen betalen. Dat klinkt misschien raar, maar soms bedenkt een ondernemer een product of dienst voor een bepaalde doelgroep, en is niet duidelijk dat dat niet gaat werken. Ik noem maar een voorbeeld: een zzp’er wil graag mensen die in de bijstand zitten, helpen met hun administratie. Dat is natuurlijk een heel goed idee, en er is waarschijnlijk ook belangstelling voor, alleen kunnen deze mensen zich die dienst helemaal niet veroorloven. Snap je het idee?
Als je een chique winkel wilt beginnen, moet je een pand huren. Dat is nooit goedkoop, maar als je op een toplocatie wilt gaan zitten, wordt het voor de meesten onbetaalbaar. Het is verstandig om eerst eens samen te kijken naar hoe realistisch dat is. Door dat soort gesprekken hebben we al best wat mensen behoed voor het aangaan van veel te dure huurcontracten. En daar zien we echt schrijnende gevolgen van, hoor. Mensen die uiteindelijk hun privébudget gaan inzetten om de huur te kunnen betalen, waardoor ze hun zorgverzekering niet meer kunnen betalen, of hun hypotheek, tot ze zelfs hun huis uit moeten. Mensen gaan ver, en vaak té ver om hun bedrijf te redden.”
Maak je je zorgen als ondernemer? Kom in actie! Samen komen we een heel eind.
Meer informatie
Ondernemer Centraal is een initiatief van Gemeente Utrecht. We hebben er een speciale pagina over. Lees ook het interview met Geke Bosch, die zich aan tijdje geleden via Onder Centraal bij ons aanmeldde. Wat zijn haar ervaringen? Lees verder achter de groene knoppen.