Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

IN DE SCHIJNWERPER: ERTUGRUL GÖK

VAN STAGIAIR NAAR ZZP'ER

Ertugrul Gök, beter bekend als Ertu, is net afgestudeerd als agogisch medewerker GGZ. Zo net dat de inkt van zijn diploma zowat nog nat is. Dat betekent niet dat Ertu nu klaar is studeren, of hard moet gaan zoeken naar werk. Dat laatste had hij namelijk al voordat hij zijn studie afrondde. Bij Power by Peers! En ook met leren is hij nog niet klaar. In gesprek met de vleesgeworden motivatie.

Je hebt pasgeleden je diploma behaald. Gefeliciteerd nog! Je mag jezelf nu agogisch medewerker GGZ noemen. Iedereen kan wel opzoeken wat die studie inhoudt, maar ik ben heel benieuwd wat jij er zelf van hebt geleerd.
Ertu: “Ik heb ontzettend veel geleerd. Over van alles. Wat voor mij wel een van de belangrijkste inzichten was, is de waarde van reflecteren. In het eerste jaar van mijn studie ging het heel veel over terugkijken op wat je leert en wat je doet. Zelfevaluatie dus. Ik kwam erachter dat dat niet alleen goed is om te doen tijdens je werk of studie, maar ook voor jezelf. Je leert ook jezelf als persoon beter kennen. Als je dat reflecteren onder de knie hebt, kun je het ook aan anderen leren. Zij kunnen er dan ook weer van profiteren, van even stilstaan bij wat je nou eigenlijk doet.”

En heb je nog meer meegenomen van je opleiding?
“Ja, ik merkte bijvoorbeeld dat sommige studenten herhaling vervelend vonden. Ik dacht soms ook wel even: huh, krijgen we de dit nu wéér, maar ik ging al snel bedenken wat ik er aan meerwaarde uit kon halen. In de les is die herhaling misschien niet zo leuk, maar als je bezig gaat met cliënten is het juist heel belangrijk. Als je die steeds een zelfde soort opbouw van een gesprek kan bieden, of elke week hetzelfde tijdstip, dan bouwt hij of zij een routine op en ontstaat vertrouwen. Als je die herhaling op school gewoon positief ziet, dan haal je er juist altijd wel wat uit dat je later kan inzetten. Geen herhaling is exact hetzelfde, en je doet het voor wat je er later mee kan.”

"Als jij energie stopt in mensen, krijg je die ook weer terug."


Wat je er later mee kan, is in jouw geval meer wat je er nu mee kan. Vertel eens?
“Ik liep stage bij Power by Peers. Ik maakte daar kennis met allerlei projecten, mensen en culturen en dus allerlei verhalen. Heel erg leerzaam! Ik ging onder andere mee naar een groep mannen met een migratieachtergrond, die onderdeel uitmaakt van het Powerteam/Vriendennetwerk. Ze komen elke week samen om te praten over wat ze bezighoudt. We willen ze daarmee activeren en zelfredzamer maken. Ze spreken allerlei talen, dus dat is nog wel eens een uitdaging, maar met oprechte aandacht kom je al heel ver. Ik ben nu de begeleider van de groep. Daar ben ik heel trots op. Ik vind het heel dankbaar werk. Hard werken, dat zeker, maar als jij energie stopt in mensen, krijg je die ook weer terug.”

Hoe doe je dat dan, met die taal ertussen?
“Nou, ik gebruik bijvoorbeeld die herhaling waar we het net over hadden. Ik zorg dat ik iedereen altijd hetzelfde begroet. ‘Hallo! Hoe gaat het met jou? Hoe was je week?” Ik vraag dat niet zoals je dat in het voorbijgaan wel eens aan iemand vraagt, maar uit oprechte belangstelling. De deelnemers voelen zich alleen al door die begroeting gezien. En omdat je altijd belangstellend bent en op dezelfde manier met ze omgaat, krijg je hun vertrouwen. Dan zijn ze ook eerder bereid om je te vertellen waar ze mee zitten, desnoods met behulp van iemand die kan vertalen. Maar dat contact op zich, dat gevoel van gezien en gehoord worden, dat is er eigenlijk over talen heen als je empathie toont.”

Maar je hebt dus van je stageplek je opdrachtgever gemaakt?
“Ja, ze wilden graag dat ik bleef. Ik word als zzp’er ingehuurd, dus ik moest ineens een bedrijf opzetten. Dat is gelukt, want daar kunnen ze je bij de Power Academie natuurlijk als geen ander bij helpen. Mijn bedrijf heet Ertu 4 Coachency. Ik ben echt zo trots als ik dat vertel! En het fijne is, ik hoef niet eens naar opdrachtgevers te zoeken. Ik heb allerlei lijntjes uitstaan en daar komen wel opdrachten uit. Ik ga dus goed van start.”

“Ik ben hier echt gegroeid, zeker ook als mens. Maar ik ben nog lang niet uitgegroeid.”

Goed zeg! Dus je zit op je plek?
“Zeker! Maar ik blijf in beweging, hoor. Ik wil door naar HBO Toegepaste Psychologie. Als ik het eerste jaar goed doe, mag ik gelijk door naar de universitaire studie Psychologie. Stel dat me dat niet lukt, dan doe ik het hele HBO en stap dan over. Ik wil echt tot het hoogste niveau. Daarna wil ik dan mijn eigen praktijk beginnen, of als samenwerkingspartner ergens werken. Ik blijf altijd leren en ik wil altijd verder. Die ‘drive’ heb ik ook echt wel meegekregen door mijn stage bij Power by Peers. Je mag hier onderuit gaan en weer opkrabbelen, je mag kijken waar je uitkomt, zonder dat je dat aan het begin al weet. Er is altijd hulp vanuit allerlei hoeken, dus je kunt veilig je vleugels uitslaan. Eerst binnen je eigen kringetje en daarna steeds verder. Ik ben hier echt gegroeid, als student, als nieuwe zzp’er, maar zeker ook als mens. Maar ik ben nog niet uitgegroeid. Dat stopt nooit.”

OPROEP

MEEDOEN MET DE MANNENGROEP?

Er is nog ruimte bij de mannengroep. Ken of ben jij een man met een migratieachtergrond die uit zijn isolement wil, die aan zijn taal wil werken, die behoefte heeft aan een gesprek of wat al niet meer? Neem contact op met Sohaila via sohaila@powerbypeers.nl

Interview: Ineke Buijs

DEEL DIT OP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.