Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

STUDENTEN AAN DE SLAG MET MENTALE GEZONDHEID

EERSTE MHFA-TRAINING BIJ MENTALMOTION

Misschien heb je ze op Insta of LinkedIn al zien langskomen, de bevlogen kartrekkers van onze partner MentalMotion. Ze zitten nog in de warmloopfase, maar wat gaan ze al goed! Een eigen locatie, een hecht team, een tof logo, mooie berichten op de socials, activiteiten, noem maar op. En op 24 juni de aftrap voor een hele belangrijke cursus: Mental Health First Aid (MHFA).

MentalMotion is een Students Peer Support Center. Dat betekent dat studenten er terecht kunnen voor alles dat met studentenwelzijn te maken heeft en dat ze daarover van gedachten kunnen wisselen met medestudenten. Er zijn ook getrainde coaches die klaarstaan voor studenten met mentale problemen. En dat zijn er helaas nogal wat. Een plek als MentalMotion is dus geen overbodige luxe.

Bij MentalMotion gaan ze niet lijdzaam toezien, maar doen ze alles aan preventie. Aan samen werken aan zingeving, aan (blijven) meedoen, aan het bespreekbaar maken van waar je mee zit. Daarvoor organiseren ze bijvoorbeeld groepsgesprekken, brainstormsessies of themamiddagen. En nu dus voor het eerst ook MHFA-cursussen.

Mentale EHBO

Mental Health First Aid is een gecertificeerde cursus waarin je leert om mentale problemen te signaleren en bespreekbaar te maken. Want een gang naar de Ggz (met alle wachtlijsten van dien) is lang niet altijd nodig, als iemand maar een luisterend oor kan vinden. Dat kan bij iedereen met een MHFA-certificaat op zak. Begin juli zijn dat weer 15 nieuwe studenten.

Yvonne Persoon, een van de MHFA-trainers bij Power by Peers, gaf de eerste cursus. Zij zegt: “Het is zeer zinvol om MHFA met studenten te doen, omdat ze precies klaar zijn om tekenen van mentale problemen op te vangen.Tijdens de cursus krijgen ze ook handvatten om er vervolgens over in gesprek te kunnen gaan. Dat hebben we ook geoefend en dat werd erg op prijs gesteld. Het is fijn als je als studenten onder elkaar kan praten over wat je bezighoudt of waar je mee worstelt. Zo gaat het stigma ook van mentale klachten af. Dat is zo belangrijk! Je hoeft je er niet te schamen als je angsten hebt, of een depressie. Samen kun je daar heel veel stappen in zetten. Ik ben blij dat ik deze eerste groep heb mogen trainen en ze dat heb kunnen meegeven.”

Oefenen in groepjes

Waar vind ik MentalMotion?

  • Kijk op de projectpagina op onze site.
  • MentalMotion is ook te vinden op Insta.
  • Op LinkedIn hebben ze eveneens een eigen account. 
  • Locatie De Peer zit aan het Wolff en Dekenplein 5 in Utrecht.

Klik op de groene knoppen voor meer informatie. In het raster daaronder vind je verder alle artikelen over mentale gezondheid die op onze website staan. Daar zitten natuurlijk ook artikelen over MentalMotion bij.

Foto’s: Yvonne Persoon

Verder lezen over MENTALE GEZONHEID

KOM UIT JE DOOS!

Het aantal jongeren met mentale problemen neemt heel snel toe. Het punt is dat bij jongeren/studenten te lang niet is gedacht aan

Lees verder »

Allemaal bewoners

Met SAMEN030 werkt Power By Peers aan het project Goede buur: dé bondgenoot voor mensen met verward gedrag. In Overvecht, Hoograven en

Lees verder »

DEEL DIT OP

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.