Stoeien? OK. Vechten? Nee!

WAARSCHUWING VOOR OUDERS

Power by Peers houdt zich doorgaans op de vlakte als het gaat om politieke, culturele of maatschappelijke ontwikkelingen of discussies. Niet dat we geen standpunt of mening hebben, maar die wordt wel duidelijk uit onze projecten en berichten. Er is nu een ontwikkelingen gaande waar we ons zoveel zorgen over maken dat we er toch speciaal iets over willen zeggen. 

Kinderen online
Een van onze projectbegeleiders signaleerde een nieuwe trend op social media. Social media brengt ons onvoorstelbaar veel goeds, juist ook in het sociale domein, maar het heeft ook een zeer donkere kant. Heel veel kinderen en jongeren kunnen zich er steeds moeilijker van losmaken. Ze spelen steeds minder buiten en maken hun gezonde ruzies steeds minder buiten maar online. Ze filmen ook een heleboel. Dat hoeft nog geen probleem te zijn, maar veel ouders die volgen wat hun kind doet en ziet op de socials, zien het volgende gebeuren.

Vechtende kinderen – Mini MMA?
MMA (Mixed Martial Arts) is een combinatie van vechtsporten. Over of je daar een voorstander van bent bij volwassenen, kun je discussiëren. Dat het niet bij kinderen past, is helder. Althans, dat zou je denken. Een nieuwe trend is kinderen vanaf 5 jaar die gevechten met elkaar organiseren, die filmen en die vervolgens op social media zetten.   Hierdoor worden heel veel kinderen opgejut om ook te gaan vechten in groepen. 7-jarigen vechten tegen 11-jarigen en maken geen schijn van kans. Haren worden uitgetrokken, kinderen raken helemaal oververhit, veel kinderen huilen of schreeuwen ‘ik maak je dood!’. Is dit het idee van spelen? Van ‘social’ media? Van wat je een kind wilt meegeven? Wat gebeurt er met zo’n kind als hij of zij ouder wordt? Hoe gaat het om met geweld? 

Kijk mee en bespreek
Waarom besteedt Power by Peers hier nu een nieuwsbericht aan? Omdat we ons zorgen maken over dit soort trends. Omdat er problemen ontstaan die niet te overzien zijn. Omdat we vinden dat er meer dan genoeg geweld en strijd in de wereld zijn. Jij als ouder bent degene die ze hiervoor kan behoeden. Kijk mee met wat je kinderen doen. Dat kan niet altijd, maar vaak natuurlijk wel. Praat erover, voorkóm dat ze hiermee in aanraking komen. En als het gebeurt, hoe ze ermee omgaan. Dat ze het bijvoorbeeld aan je vertellen, zodat je met ze mee kunt kijken en denken. Let op of je kind thuiskomt met blauwe plekken en schrammen. Vraag ze hoe ze eraan komen. Doe iets, voordat een deel van de komende generaties geweld normaal gaat vinden. Dat is het niet. Vroeger niet, nu niet, nooit.

Stoeien? OK. Vechten? Nee!

 

Heb je vragen of maak je je zorgen? Neem contact met ons op!

Deel dit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.