Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

scrum op de vrijdagochtend

Op een gewone vrijdagochtend bij Power by Peers komen ondernemers bij elkaar voor een ‘scrum-sessie’. Ze vertellen over hun successen van die week en over de acties die ze voor de komende week gepland hebben. Er is altijd iets te vieren en iets om over na te denken.

Het is een idee dat we hebben afgekeken van grote bedrijven vol slimme techneuten. Om ingewikkelde projecten te leiden, organiseren zulke techneuten sessies om overzicht te houden: wat gaat er goed en waar moeten we aan werken? Dat lijkt wel op wat een ondernemer zich afvraagt: hoe loopt mijn bedrijf? Wat kan er beter?

Het leuke aan onze scrum-sessies is dat ze niet gaan over een gezamenlijk project, maar over elke afzonderlijke onderneming. Een groepje wordt een team: ondernemers leren elkaars vraagstukken kennen en gaan elkaar helpen. Door contacten te delen, tegenslagen te verwerken en te juichen voor elkaars succes.

Het nieuwe normaal

De laatste tijd zijn er geen ‘gewone’ vrijdagochtenden. Door Corona werken we minder op locatie. Gelukkig kunnen we met elkaar videobellen, dat scheelt. Dus nu verzamelen zich elke vrijdagochtend tien vakjes en kijken we in al die verschillende woonkamers, kantoren en ateliers naar binnen.

Dat videobellen is een knappe uitvinding. En misschien dat die slimme techneuten niet meer anders willen na deze crisis. Maar wij missen elkaar! We missen de energie van een daverend applaus voor die eerste klant. En van het geklets tussendoor bij de koffie. Van het wegfietsen naar een goed weekend.

Toch gaan we door, zelfs als de camera van een ondernemer alleen ondersteboven kan filmen (echt waar). Zelfs als we moeten liplezen door een kapotte microfoon. Want het gevoel dat we een team zijn is te belangrijk.

Vrijdagochtend scrummen verbindt

Als zelfstandig ondernemers doen we veel zelf. Daar kiezen we voor; dat is onze kracht. Maar nu zien we meer dan ooit dat de onzichtbare verbindingen tussen ons belangrijk zijn. Niemand is ondernemer in zijn eentje. Juist niet: zakendoen is omgaan met mensen! Ondernemen betekent contacten leggen, nieuwe klanten of partners ontmoeten. Durven te leren van vakgenoten die sommige dingen misschien wel beter kunnen dan jijzelf.

Geen wonder dus, dat er veel animo is om op vrijdag even met elkaar te kunnen werken. En geen wonder, dat we nog even napraten. Geen wonder, dat sommige deelnemers toch (op anderhalve meter) op dezelfde werkplek afspreken en een camera delen.

De komende weken zullen we weer alle ins en outs van het videobellen leren kennen. We ontdekken steeds leukere hulpmiddelen en online werkvormen. Het komt wel goed met ons. Maar echt leuk wordt het weer als op vrijdagochtend een ondernemer zegt: ‘Goed nieuws! Ik kwam iemand tegen die…!’

DEEL DIT OP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.