Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

NIEUW: DE KIDSCLUB ACADEMIE

"We GAAN HET GEWOON DOEN!"

Een dik half jaar geleden plaatsten wij op onze website een interview met Aartie Hardoar en Tamara Amroussi, de eigenaars van de Kidsclub. De motivatie en ambitie spatten ervanaf. Dromen, doelen en wensen zijn altijd goed, het werken eraan nog beter. En hoe fijn is het als je ineens concrete stappen kan gaan zetten?

Gouden kans
De Kidsclub heeft geweldig nieuws. In mei is een heel nieuw hoofdstuk begonnen: de Kidsclub Academie! Aartie en Tamara spraken in het vorige interview al de wens uit om te kunnen uitbreiden. Dat is best lastig als je met z’n tweeën bent, want meer dan twee locaties kun je dan niet tegelijk draaien. En er is natuurlijk ook geld nodig als je wilt uitbreiden. Dat is er ook niet zomaar. En toen kwam er een geweldige mogelijkheid voorbij: het project Kansen voor Kinderen van het Oranjefonds. De Kidsclub greep die kans. Een nieuw interview met de dames.

Supertrots!
Aartie: “We hadden inderdaad altijd al de ambitie om te groeien. Toen we het project van het Oranjefonds voorbij zagen komen, hebben we gelijk alles in orde gemaakt. We hadden namelijk een topidee, maar het bleef nog wat abstract. Omdat we de aanvraag natuurlijk alleen konden indienen met een concreet plan, werden we gedwongen om alles goed op een rijtje te zetten. Het abstracte idee wordt in september de Kidsclub Academie!”
Tamara: “We zijn echt supertrots en enthousiast. Dat werden we al bij het invullen van alle formulieren en projectplannen, maar nu we ook bezig zijn met de inhoud en alles echt vorm krijgt, worden we steeds enthousiaster. We gaan het gewoon doen!”

"Als we in onze eigen stad kijken, hebben kinderen in bijvoorbeeld Overvecht vaak minder kansen dan kinderen in andere wijken."


Hoe kun je met de Kidsclub Academie zorgen voor uitbreiding van jullie locaties?
Tamara: “We hebben met wat mensen gesproken en nagedacht en gebrainstormd en kwamen op het volgende idee. Aan de academie leiden we betrokken ouders of vrijwilligers op tot kandidaten die een Kidsclub zouden kunnen draaien. Die constructie werkt op meerdere manieren.”
Aartie: “Ja, dat is het mooie ervan. Er zijn meerdere groepen die er voordeel van hebben. Allereerst de kinderen. Die staan centraal. Het Oranjefonds wil dat elk kind eenzelfde kans krijgt, ongeacht waar het wiegje heeft gestaan. Dat is helaas vaak niet zo. Als we in onze eigen stad kijken, hebben kinderen in bijvoorbeeld Overvecht vaak minder kansen dan kinderen in andere wijken. Mensen hebben hier gemiddeld minder geld en dus minder mogelijkheden om hun kinderen iets extra’s te bieden. Daarbij komt vaak ook nog een taalachterstand.”
Tamara: “Bij de Kidsclub werken we samen met de ouders aan een betere voorbereiding op de schoolcarriere van hun kind.. Op het gebied van opvoeding, maar ook van taal, verzorging, omgang met elkaar, enzovoort. Net even een extra zetje dus. Als we nu mensen kunnen opleiden, zodat zij zelf een Kidsclubochtend kunnen draaien zoals die er nu is, dan hebben Aartie en ik meer tijd om aan uitbreiding te werken en nieuwe locaties op te starten. Zo kunnen we nog meer kinderen een betere kans bieden om goed beslagen ten ijs te komen.”

" De Kidsclub Academie is een heel goede plek voor mensen die willen meedoen in de maatschappij en die een opstap zoeken naar werk, of naar verdere studie."


Dat is een flinke stap op weg naar jullie droom: uitbreiding!
Aartie: “Ja, en het werkt op nog meer niveaus. De Kidsclub Academie is een heel goede plek voor mensen die zichzelf willen activeren, die willen meedoen in de maatschappij en die een opstap zoeken naar werk, of naar verdere studie. Je maakt bij de academie kennis met pedagogisch werk, met de ontwikkeling van kinderen en met opvoeding. Stel dat iemand daardoor weet dat hij of zij verder wil, dan is de academie een mooie brug naar een volwaardige opleiding.”

Tamara: “De academie is geen erkende opleiding, maar wij zijn natuurlijk vakkundig opgeleid en hebben jarenlange ervaring. We vliegen ook deskundigen in om lessen te verzorgen, bijvoorbeeld over EHBO of over het thema taal. Er zijn allerlei mensen die op de achtergrond meewerken aan de inhoud, aan het bedrijf, etc. ”
Aartie: “Zelf moeten we trouwens ook bij het Oranjefonds leerdagen volgen. 2 keer per jaar komen alle projecten onder Kansen voor Kinderen in de regio samen om ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en met elkaar te verbinden. Zo weet je waar de anderen mee bezig zijn en kun je elkaar ook weer helpen met kennis, of met mankracht. Of stel dat iemand bij ons aanklopt die iets wil doen of leren, maar wij kunnen dat niet bieden, dan weten we naar wie we kunnen doorverwijzen. Het project wordt daardoor nog sterker.”

Hoe werkt dat eigenlijk, die subsidie?
Aartie: “We krijgen een bedrag voor het eerste jaar, met een toezegging voor het tweede jaar. Daar zit wel aan vast dat we moeten laten zien wat we hebben gedaan, want de resultaten zijn en hoe we dat tweede jaar gaan aanpakken. Op basis daarvan kijkt het fonds of we het gereserveerde budget ook echt krijgen.”
Tamara: “Dat gaat ons lukken. We hebben er zin in. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van de training, het samenstellen van de studiemap, met het bedenken van praktijkopdrachten en het uitzoeken literatuur, kortom: met ons voorbereiden op de start van een heel nieuw hoofdstuk.”

PRAKTISCHE INFORMATIE

Wat

De training aan de Kidsclub Academie bestaat uit 20 dagdelen en bestaat uit een combinatie tussen theorie en praktijk. Om het certificaat ‘Kidsclub Academie’ te ontvangen, moet je bij minimaal 75% van de bijeenkomsten zijn geweest.

Wanneer

Voor de training die start in september 2022 zijn nog plaatsen beschikbaar! De training duurt tot februari 2023.

Waar

Rhonedreef 40, Utrecht

Voor wie

Betrokken ouders of vrijwilligers die zichzelf willen ontwikkelen en zich willen inzetten om de brede ontwikkeling van het jonge kind te stimuleren.

Vooropleiding

Iedereen kan zich aanmelden voor de academie. Je hebt geen vooropleiding nodig. Als je nog wat moeite hebt met de Nederlandse taal, helpen we je daarmee.

Kosten

Gratis. Voorwaarde is wel dat na het behalen van het certificaat jein ieder geval 1 Kidsclub-ochtend faciliteert als vrijwilliger.

Kinderopvang

Wil je meedoen en heb je zelf een kind/kinderen? De Kidsclub zorgt voor goede opvang. Zo kun jij de tijd nemen voor je ontwikkeling.

Na afloop

Als je de academie succesvol hebt doorlopen, krijg je een certificaat. Dat is geen erkend diploma. Wil je een geregistreerd niveau 3 of niveau 4-diploma in de richting pedagogisch werk, dan moet je een volledige opleiding volgen. De Kidsclub kan je hierbij uiteraard ondersteunen. 

Na afloop van de opleiding kan je bij de Kidsclub aan de slag als vrijwilliger. Tijdens je werk word je altijd ondersteund door een van ons.

Contact

Heb je vragen of wil je je aanmelden, neem contact op met Aartie en Tamara via dekidsclub@gmail.com.

Foto’s: Kidsclub
Interview: Ineke Buijs

DEEL DIT OP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.