Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

Zeg je Mihret, dan zeg je motivatie

Mihret is de vrouw die alles van de grond kreeg. De cultuur en sociale normen in Nederland zijn anders dan in Eritrea, waar zij is geboren. Die verschillen maken het soms lastig om de informatie te vinden die zij en vele anderen nodig hebben om meer te doen dan moeder zijn. Zo is het Nederlandse schoolsysteem een raadsel voor veel migrantenouders. Tijdens Mihret’s zoektocht naar meer in het leven kwam zij in contact met Sunita.

Twee jaar later helpt Mihret anderen in het buurthuis van Zuilen. Elke donderdagmiddag komt een groep Eritrese vrouwen uit Zuilen die net als haar meer willen dan alleen het moederschap. “Deze groep helpt ons sociaal contact te onderhouden en samen te zijn.”

Hoe het begon voor Mihret

Zes jaar geleden kwam Mihret naar Nederland. Ze slaagde voor haar examen van de inburgeringscursus. Naast het opvoeden van drie kinderen is ze ook bezig met een vooropleiding zodat ze door kan stromen naar een opleiding voor kraamverzorgster of verloskundige.

Sunita Chote-Oedit begeleidt Mihret nu al zo’n twee jaar. Die hulp bestaat vooral uit het helpen met beurzen aanvragen, formulieren invullen en informatie opzoeken. Zo heeft Mihret haar schoolgeld vergoed kunnen krijgen. “Deze vrouwen zitten in de bijstand, maar weten vaak niet wie hun contactpersoon is en wat ze kunnen verwachten van de gemeente in de begeleiding. Dan verdwijnen ze achter de voordeur en zie je ze nauwelijks meer,” zegt Sunita.

In de toekomst

Baby’s ter wereld helpen is niets nieuws voor Mihret. In Eritrea deed zij dit ook als beroep, zonder diploma of opleiding. Maar nu ze in Nederland is, wil ze meer. Met haar MBO 1 diploma bijna op zak kan ze in het nieuwe jaar beginnen met haar droom realiseren.

Maar, Mihret wil nog meer. Ze heeft ook cursussen gevolgd om kinderen op mentaal vlak te kunnen ondersteunen, zoals de MHFA-training die Sunita aanbiedt. Op die manier werkt ze nu al aan het verbreden van haar kennis en hulpvaardigheid en is ze breed inzetbaar. De andere vrouwen uit de groep zijn net zo gemotiveerd als haar en willen ook opleidingen volgen als sociaal medewerker of in het zorgdomein. Met een voortrekker als Mihret die hen wegwijs maakt gaat dat ongetwijfeld lukken.

DEEL DIT OP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.