Ondergetekende ging op weg naar de Kidsclub en Kidsclub Academie voor een dubbelinterview met een projectbegeleider en een deelnemer. Wat hebben ze aan elkaar? Hoe zetten ze elkaar meer in het licht? Ik kreeg meer dan ik verwachtte: er sloten twee deelnemers aan. En dat was eigenlijk wel handig, want er zijn in dit geval ook twee projectbegeleiders. Een kwartetinterview dus eigenlijk.
Voor de echte sfeer moet je er even vier uitermate levendige dames bij denken, nog wat aanwezige kinderen (al dan niet duttend in het zonnetje) en heel veel gelach. Bij de Kidsclub is de sfeer heel ontspannen, terwijl er druk wordt gewerkt en geleerd. Laten we maar eens beginnen bij Mina, die zeer last minute bij het gesprek komt.
De Acadamie als opstap
Mina kwam al met haar dochtertje naar de Kidsclub en hoorde daar ook van de Kidsclub Academie. Mina twijfelde geen moment.
Mina: “Ik hoefde geen seconde na te denken en heb me gelijk aangemeld. Ik vind vooral het pedagogische gedeelte heel interessant. Hoe ga ik om met bepaalde situaties in de opvoeding? En hoe werkt eigenlijk een jong brein? Want dat is echt anders dan bij volwassenen. Als je dat weet, kun je ook beter reageren. En natuurlijk is het ook heel fijn om ervaringen uit te wisselen. Dat was het op de Kidsclub al, en nu op de Academie ook. Samen weet je meer dan alleen.”
Mina heeft door de Academie een nieuwe wens ontdekt. Zij wil echt verder met haar interesse in de ontwikkeling van het kind en doorstromen naar de opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker doen. Dan kan gemakkelijker als ze haar certificaat van de Academie op zak heeft.
Mina: “Het voordeel is ook dat straks mijn kind naar de voorschoolse opvang gaat. Goed voorbereid door de Kidsclub natuurlijk. Ik heb dan meer tijd voor mijn opleiding. Door wat ik allemaal ga leren, kan ik informeel stagelopen hier bij de club en op termijn een eigen groep draaien. Dat lijkt me echt fantastisch!”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
John Doe Tweet
Vertrouwen in een goede start
Aartie: “En dat is voor ons ook wel heel erg fijn. We willen heel graag uitbreiden, maar we kunnen niet tegelijkertijd meerdere groepen draaien. Als we mensen hebben die dat zelf kunnen, komen wij ook weer dichter bij onze droom: een groeiend netwerk van Kidsclubs en dus hulp voor meer kinderen.”
Dat die Kidsclubs voorzien in een behoefte, beaamt Mina ten volle: “Mijn kind was heel erg verlegen en eenkennig. Het was moeilijk om haar wat socialer te maken, zeg maar. En dat is toch echt wel belangrijk als je naar de voorschoolse opvang gaat. Als je die start niet goed maakt, wordt het daarna vaak steeds moeilijker. Mijn dochter is na een tijdje bij de Kidsclub lang niet meer zo verlegen. Ze zoekt contact met de andere kinderen en is ook emotioneel echt vooruitgegaan. En trouwens ook wat taal betreft. De kinderen leren hier samen met de volwassenen met spelletjes taal beter begrijpen. Dat werkt! Ik heb er nu echt vertrouwen in dat mijn dochter goed van start kan bij de voorschoolse. Dat geeft zoveel rust…”
Handvatten en oplossingen
Marjorie sluit daar graag bij aan. Zij is behalve moeder van een kind bij de Kidsclub nu ook deelnemer bij de Academie. Ook organiseert ze als vrijwilliger activiteiten bij de Kidsclub. Van het wat minder contact hebben met anderen kan zij meepraten. Haar zoontje had TOS. Daardoor is zij een cursus Nederlands met gebaren gaan volgen.
Marjorie: “Tijdens zo’n cursus leer je meer beeldend te communiceren. Praten kan bijvoorbeeld heel lastig zijn voor kinderen met TOS. Het lijkt vaak alsof ze helemaal niet luisteren. Dat kan komen omdat ze de informatie via taal niet goed kunnen verwerken. Als je wat je wilt zeggen ‘ondertitelt’ door ze uit te beelden, gaat dat vaak al een stuk beter. Misschien is ‘verbeelden’ dus een beter woord. Ik kan nu bijvoorbeeld ook kinderboekjes verbeelden, of liedjes verbeelden. Daardoor kunnen kinderen met taalproblemen ook meedoen. Zo voelen ze zich minder geïsoleerd, en ook minder gefrustreerd. Kinderen kunnen heel boos worden als ze dingen niet begrijpen, wat logisch is. Als je handvatten krijgt om het op een andere manier op te lossen, is dat zo’n opluchting!”
Tamara: “Ja dat verbeelden helpt heel veel kinderen weer een stuk vooruit. We hopen dat we de kennis die Marjorie inmiddels heeft ook als vast onderdeel van de Kidsclub-lesstof in te kunnen zetten. Dan kunnen we nog beter helpen. En het is ook voor de kinderen die wel talig zijn hartstikke leuk. Ook om samen thuis mee aan de slag te gaan.”
Samen als rode draad
Samen blijft sowieso een sleutelwoord door het hele gesprek heen. De voordelen zijn al een beetje aan bod geweest. Aartie en Tamara voegen daar graag nog iets aan toe.
Aartie: “Als je met je kind bij de Kidsclub komt, ga je dubbel samen aan de slag. Samen met andere ouders, samen met je kind, samen met andere kinderen en samen met ons en met Marjorie als vrijwilliger. De kinderen kunnen zich aan elkaar optrekken, maar wij als volwassenen ook.
Tamara: “Omdat je hier niet je kind brengt en zelf iets anders gaat doen, maar juist samen met je kind aan de slag gaat, heb je heel veel quality time in de uren dat je bij de Kidsclub bent. Daardoor heb je ’s avonds meer tijd voor andere dingen. Je kindje kan zichzelf vermaken (ook dat leren ze) of slaapt beter omdat het gewoon rustiger is en minder gefrustreerd. Dat heeft ook effect op jou als ouder.”
Aartie en Tamara kunnen natuurlijk ook gewoon niet zonder deelnemers en kinderen.
Aartie: Nee, zij zijn waar wij ons bed voor uitkomen, waar wij blij van worden.”
Mina: “Ja! En andersom. Ik ga altijd al heel vroeg naar de Kidsclub, en nu ook naar de Academie. Ik heb altijd echt zin om te beginnen. Door wat ik allemaal leer, maar zeker ook omdat het zo gezellig is.
Marjorie: “We halen het beste in elkaar boven. En dan kan gezelligheid en hard werken prima samengaan!”
Meer weten?
Ga naar de pagina van de Kidsclub en de Kidsclub Academie. Daar vind je ook de contactgevevens. Op de website vind je ook een eerder interview met Aartie en Tamara.
Interview en foto: Ineke Buijs