CYbille Latours roadshow met een missie
Cybille Latour voert voor Power by Peers meerdere opdrachten uit. Een daarvan is Blik & Pot. Dit zijn bijeenkomsten met vrouwen die willen leren hoe ze met weinig geld toch een duurzame, gezonde en lekkere maaltijd op tafel kunnen zetten.
Naast de bijeenkomsten is Cybille begonnen aan wat je haast een roadshow kan noemen: op uitnodiging kookt ze bij organisaties en evenementen, waarbij ze gelijk een hoop kennis deelt. Een smakelijk interview met kleine gerechtjes en een groot thema.
Groenten en fruit uit het seizoen zijn bijvoorbeeld goedkoper. En er zijn allerlei mogelijkheden om ze in het seizoen te kopen en te bewaren om later te gebruiken.
Je draait Blik & Pot al jaren. Wat is er veranderd?
Cybille: “Ik begeleid inderdaad al heel lang vrouwen bij het bereiden van low-budgetmaaltijden. (Alleenstaande) vrouwen met kind komen vaker dan je denkt echt niet uit met hun geld. Ongezond eten is vaak veel goedkoper dan gezond eten, maar natuurlijk op de lange termijn niet de beste keuze. Ik leer ze dus hoe ze met weinig geld toch iets voedzaams en lekkers kunnen maken.”
Ik hoor dan mensen vragen: is dat niet gewoon een kwestie van goedkoop inkopen en op aanbiedingen afgaan?
Ja dat hoort er natuurlijk ook bij, maar ik leer ze ook wat de gezondste keuzes zijn. En dat dat vaak ook financieel voordeel heeft. Groenten en fruit uit het seizoen zijn bijvoorbeeld goedkoper. En er zijn allerlei mogelijkheden om ze in het seizoen te kopen en te bewaren om later te gebruiken. Ik leer de deelnemers bij Blik & Pot dus ook hoe ze groenten en fruit kunnen conserveren. Met wecken of fermenteren, bijvoorbeeld. Als je voedingsmiddelen goed weckt, bijvoorbeeld, kun je ze haast eindeloos bewaren, en de meeste vitaminen en voedingsstoffen blijven gewoon bewaard. Zo kun je in de winter bijvoorbeeld nog genieten van de groenten die je in de zomer goedkoop hebt ingekocht.”
Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat er nog steeds, en steeds meer armoede is, ook gewoon om de hoek
Ik heb begrepen dat je het afgelopen jaar meer naar buiten bent getreden met Blik & Pot. Hoe is dat bevallen?
“Ja, dat gebeurde eigenlijk toevallig. Ik ben een paar keer gevraagd om ergens te komen koken vanuit Blik & Pot en daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt. Ik mocht bijvoorbeeld koken bij de Culturele Zondagen. Op 23 april was er een quiz met feiten en fabels over Surinaams eten. Atiqa Hussain, studente ‘voeding en diëtetiek’ was de quizmaster en ik zorgde voor lekkere Surinaamse hapjes. Ik had natuurlijk wel een goede keuken nodig, want ik moest nogal wat maken. Ik mocht gelukkig de keuken van De Voorkamer gebruiken. Ik heb gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om de mensen die naar de quiz kwamen te vertellen over goedkoop en duurzaam eten. En ook over armoede. Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat er nog steeds, en steeds meer armoede is, ook gewoon om de hoek.”
Atiqa en Cybille
Foto afkomstig van website Culturele zondagen
Mocht je zelf ook meedoen met de quiz?
“Ja! Het grappige was dat Myrna Akkerman van het Rode Kruis er met de winst vandoor ging. Zij wist dus nog meer van de feiten en fabels over Surinaams eten dan ik, haha! Gelukkig werd ik tweede, dus kon met opgeheven hoofd de deur uit. En gelukkig was het niet mijn enige kans om Blik & Pot en armoede als thema op de kaart te zetten. Ik heb bijvoorbeeld ook voor een groot aantal mensen gekookt voor een bijeenkomst van GeluksBV. Ook daar kregen mensen een low budget maaltijd voorgeschoteld. En ook daar bleek weer dat goedkoop ook heerlijk kan smaken. Mensen waren heel enthousiast over de maaltijden. Dat gold ook voor de hapjes die ik heb gemaakt voor RAUM in Leidsche Rijn. Zij vierden dat ze ruim 6 jaar bestonden en daar wilden ze mijn hapjes graag bij. Die vielen zeer in de smaak.”
Wordt er eigenlijk op beleidsniveau wel genoeg gedaan tegen armoede?
“Door de energiecrisis en de inflatie zijn geldproblemen en armoede wel meer zichtbaar en bespreekbaar geworden, maar er is nog heel veel te doen. Ik vond het dus ook heel belangrijk om samen met de Armoedecoalitie op te trekken en aanwezig te zijn bij een bijeenkomst van de Stuurgroep Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij zijn weer onderdeel van het Ministerie met dezelfde naam. Zij komen regelmatig op bezoek in de wijken om zicht te krijgen op waar de problemen zitten en wat ze precies betekenen. Ik heb voor de bijeenkomst ratpasta gemaakt. Dat is pasta met seizoensgroente, aubergine, tomaat en kruiden. Daarmee konden zij zelf ervaren hoe je ook low budget goed kunt koken. Niet met de boodschap dat er dus geen probleem is, maar met de boodschap dat het dus nodig is om mensen te leren hoe ze met steeds minder geld toch gezond kunnen eten. En hoe belangrijk projecten zoals Blik & Pot dus zijn. Maar op een gegeven moment is de rek eruit. Er moet dus echt nog heel veel gebeuren voordat armoede is opgelost. Ik heb daar ook mijn eigen ervaring met armoede kunnen delen.”
Armoede is iets waar veel mensen zich voor schamen. Dat hoeft niet, want je kan er lang niet altijd zelf iets aan doen.
Je bent supergedreven in je missie. We zien je heel vaak in berichten staan in allerlei media. Je bent echt een boegbeeld.
“Ja, dat zeg je natuurlijk niet van jezelf, dat bepalen andere mensen. Zo zie ik het zelf niet, het is meer dat ik mensen een goed voorbeeld wil geven en hoop dat ze dat volgen. Ik ben wel heel trots op wat en wie ik allemaal bereikt heb. Als je iets voor elkaar wilt krijgen, moet je toch zichtbaar zijn. Ik ben dus heel blij met elk stukje aandacht. Ik stond bijvoorbeeld in het AD met een mooi artikel. Daar heb ik heel veel positieve reacties op gekregen. Ook van mensen die het een eye-opener vonden. Want armoede vindt nog steeds meestal in stilte plaats. Je weet vaak helemaal niet hoe het zit achter de voordeur naast je, waar je ook woont. Armoede is iets waar veel mensen zich voor schamen. Dat hoeft niet, want je kan er lang niet altijd zelf iets aan doen. En: pas als je erkent dat je in armoede leeft kun je er iets aan veranderen. Als ik daar iets kan bijdragen, dan ben ik daar trots op en blij mee. Ik weet uit ervaring hoe het is om met kinderen in armoede te leven. Dat verklaart gelijk ook mijn gedrevenheid.”
VERDER LEZEN?
Wil je meer weten over Cybilles Blik & Pot en haar andere opdrachten, klik dan op de groene knoppen hieronder.
Edwin Peters, voormalig lid van de raad van toezicht van Power by Peers, noemt Cybille als voorbeeld van een ervaringsdeskundige die met wat zij heeft meegemaakt weer anderen op weg helpt. ook dat interview vind je achter de knoppen.
Blik & Pot is overigens een activiteit die Power by Peers aanbiedt vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Deze activiteiten zijn er speciaal om mensen in de buurt te bereiken, binden, en verbinden. Dit doen we met de gemeente Utrecht en de mensen zelf.
Interview: Ineke Buijs
Grote foto Cybille: Alexander Schwarz