Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

IN DE SCHIJNWERPER: SALMA ALALO

Elke aflevering van onze nieuwsbrief zetten we iemand die aan Power by Peers verbonden is in de Schijnwerper. Zo kunnen we extra laten zien wat voor mooie mensen in ons netwerk zitten en wie ze eigenlijk helpen. In deze aflevering schijnen we ons licht op Salma Alalo, hecht verbonden aan de Kidsclub (Academie).

Ha Salma, zou je willen delen wat jouw achtergrond is?
“Ja hoor. Ik ben trots op mijn achtergrond. Ik kom uit Syrië. Toen de situatie daar onhoudbaar werd, ben ik met mijn gezin naar Nederland gevlucht. Ik heb in Syrië de universitaire studie onderwijspsychologie gedaan en ik werkte als begeleider op een middelbare school. Ik gaf advies aan ouders over kinderen tussen de 11 en 15 jaar.

Toen ik net in Nederland was, zag ik het somber in. Ik dacht dat mijn diploma hier niets waard zou zijn, omdat alles hier natuurlijk heel anders is geregeld. Maar door mijn diploma kon ik al snel beginnen met een opleiding tot pedagogisch medewerker, via een verkort BBL-traject. Dat betekent dat je vanaf het begin al betaald werk hebt naast je studie. Dat werk deed ik bij buitenschoolse opvang De Warmoes. Daar heb ik heel veel van geleerd.”

Mooi! En ik begreep dat die plek je nog meer bracht…
“Ja, ik leerde daar Tamara kennen, die er ook werkte. We hielden contact en op een gegeven moment vertelde ze dat zij samen met Aartie Hardoar een Kidsclub en later zelfs een Kidsclub Academie had opgezet. Ze dacht dat dat wel wat voor mij was. Intussen hadden ze ook behoefte aan extra hulp tijdens de Kidsclub-ochtenden, dus ik ben daar 1 ochtend in de week voor gaan werken. Ik vind het superleuk!”

We hebben het gevoel dat we het echt samen doen. Dat voelt heel fijn en we worden er nog vrolijk van ook!

“In het begin vond ik het soms nog wel wat lastig, omdat ik geen Nederlandse kinderliedjes kende, en dat is wel waar de Kidsclub mee werkt, juist ook om de kinderen de taal te leren. Aartie en Tamara hebben me toen een boekje gegeven met de liedjes, waarmee ik ze zelf kon oefenen. Dat deed ik dan als ik een stuk ging lopen. En ik heb ook heel veel YouTube-filmpjes met liedjes gekeken en nagezongen. Ik ken er nu dus best al wat. En het mooie is, de moeders die bij de Kidsclub komen, kennen de liedjes vaak ook niet. Ook zij hebben het boekje gekregen om thuis mee te oefenen. Ik oefen dan op mijn werkdag ook met ze. En zo hebben we echt het gevoel dat we het samen doen. Dat voelt heel fijn en we worden er nog vrolijk van ook!”

Dat klinkt positief! Is je werk bij de Kidsclub te vergelijken met dat op bijvoorbeeld een BSO?
“Nee, dat is echt anders. Ik heb een jaar of 5 bij de BSO gewerkt. Daar komen ouders na hun werk de kinderen ophalen. Je praat dan wel even met de ouders, maar dat is het verder. Bij de Kidsclub komen de ouders met de kinderen mee. Ze spelen mee, ze knutselen mee, ze leren mee. Je leert ze daardoor heel goed kennen en daardoor bouw je echt een band met ze op.

We hebben bij de Kidsclub ook een heel ander ritme dan bij een BSO, en andere activiteiten. We zingen liedjes, samen met de ouders dus, en we eten ook samen. Zo kunnen we gelijk zien waar eventueel een vraag ligt en die in de praktijk beantwoorden. Dat werkt ook zo bij het knutselen. De kinderen gaan aan de slag, de ouders helpen als iets niet helemaal lukt. Dat is goed, want zo kunnen ze thuis ook met de kinderen leuke dingen maken. Of hun kind goed uitleggen hoe het zelf iets kan doen. Dat zorgt vaak voor veel meer rust thuis.

De moeders twijfelen in het begin wel eens, maar later vinden ze het zo leuk dat ze bijna zouden vergeten dat het voor de kinderen is, haha! Ze leren zo dat het voor iedereen leuk is. En ook tijdens het knutselen leren ze gaandeweg de taal.”

Als je de taal beter spreekt, voel je je sterker. Je krijgt meer vertrouwen om dingen aan te pakken

Wat verwachtte je eigenlijk van de Kidsclub Academie?
“Ik wilde graag meer weten en wat ik eerder heb geleerd herhalen, zodat die kennis er nog beter in zit. Ik wilde ook graag kennismaken met andere moeders en kleine kinderen in Overvecht. Dat is allebei goed gelukt.

De moeders die bij de Kidsclub komen, doen het prima, maar soms willen ze wat extra’s doen. Dat lukt niet altijd en dan hebben ze een extra zetje nodig. Dat geven we bij de Kidsclub. Taal kan namelijk echt een barrière zijn en ook daar gaan we altijd mee aan de slag. Als je de taal beter spreekt, voel je je sterker. Je krijg je meer vertrouwen om dingen aan te pakken. Dat heb ik zelf ook ervaren toen ik op de Academie zat. Omdat je steeds met andere mensen bezig bent, leer je het al doende. En je leert taal in de praktijk, dus ook met woorden en zinnen die je vaak nodig hebt. Aartie en Tamara zijn daar ook heel bewust mee bezig, met dat iedereen de taal leert.

Behalve de taal leer je op de Academie natuurlijk ook veel over opvoedkunde, over EHBO, over bibliotheken en lezen, over gezonde voeding, echt van alles. Dat neem ik allemaal mee naar mijn werk, maar natuurlijk ook naar huis, naar mijn eigen kind, dat trouwens ook naar de Kidsclub gaat.”

Wat goed! De Kidsclub is zo een soort familiebedrijf…
“Ja, haha! Mijn kind vindt het heerlijk. Zij ziet Aartie en Tamara als haar grote zussen. Ze valt rustig op schoot bij Tamara en als we binnenkomen en ze ziet Aartie niet direct, dan vraagt ze gelijk naar haar. En ook dat zijn weer leermomenten. Ze leert zo extra sociale vaardigheden aan. En natuurlijk vindt ze het leuk dat ze zo lekker buiten kan spelen met de andere kinderen. Ik hoef haar nooit mee te trekken, hoor. Ze wil heel graag!

Je hebt je Kidsclub Academie-certificaat in de pocket, hè. Gefeliciteerd nog!
“Ja ik was heel blij verrast. Ik was bij de uitreiking op 6 juni, maar omdat ik niet alle bijeenkomsten ben geweest, dacht ik dat ik niks kreeg. Ik was er niet omdat ik al voor de Kidsclub was geen werken tijdens het traject. Ik heb mijn diploma als pedagogisch medewerker, dus ik mocht al zelfstandig een groep draaien. Ik voldoe dus gewoon aan alle eisen en heb ook al veel praktijkervaring met de methode. Aartie en Tamara zijn ook een paar keer komen kijken hoe ik het deed en ze waren heel tevreden. En ik ben trots. Ik ga mijn certificaat inlijsten, hoor!”

Meer kansen voor kinderen, maar ook meer kansen op opleiding en werk


Wat heb je nog voor wensen, Salma?
“Ik zou graag nog meer ochtenden voor de Kidsclub willen werken. En ik hoop dat er nog wat collega’s bij komen. Zo levert de academie uiteindelijk ook weer nieuwe mensen voor op de arbeidsmarkt. Het zou echt fijn zijn als de Kidsclub verder kan uitbreiden. Meer kansen voor kinderen, maar ook meer kansen voor de moeders op een opleiding en werk.”

Interview: Ineke Buijs

VERDER LEZEN?

Vind je het lastig om de Kidscub en de Kidsclub Academie uit elkaar te houden? Ga naar www.dekidsclub.nl en het wordt je allemaal uitgelegd. Achter de knoppen hieronder vind je nog meer leuke artikelen over de Kidsclub (Academie).

DEEL DIT OP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.