Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

In de schijnwerper: Renia Mers

Veerkracht, durf en bakken vol moed

De aanleiding om met Renia in gesprek te gaan, was een boek dat zij liet zien en dat net was gelanceerd. In het boek vertellen 50 vrouwen hun verhaal.*Lucinda Douglas: Lefwijf 2. 50 vrouwen, 50 verhalen. Renia is er één van. We raakten aan de praat over dat boek, maar vooral ook over ondernemerschap en hoe hobbelig de weg daar naartoe kan zijn. De focus lag in eerste instantie op tegenslag en nog meer tegenslag. Maar al snel daarna volgden durf, (veer)kracht en bakken vol moed om door te gaan. 

Wat heb je voor bedrijf?
“Ik ben budgetcoach, inspirator en speaker vanuit mijn bedrijf My Sweet Steps. Ik streef voor mezelf naar financiële onafhankelijkheid en ik gun dat andere vrouwen ook. Mensen denken vaak te weinig aan de invloed van geld, terwijl het bepalend kan zijn voor je hele mindset. In armoede leven, of te weinig geld hebben doet wat met je. En ook met eventuele kinderen. Die zouden geen last moeten hebben van de financiële problemen van hun ouder(s). Ik leer vrouwen graag hoe zij die last binnen de perken kunnen houden. En ik spreek uit ervaring. Ons gezin had het vroeger niet breed. Als degene die het geld beheert verkeerde keuzes maakt, kan dat veel meer problemen opleveren dan mensen misschien denken.”

En hoe pak je dat aan?
“Ik geef trainingen en workshops, zowel fysiek als online. En ik coach vrouwen 1-op-1. Ik deed dat al een hele tijd, toen het in 2018 ging behoorlijk mis ging. Ik was net klaar met het schrijven van een boek over schulden en nieuw financieel beleid, vanuit een project van de FNV. Dat boek ging erover dat je wel beleid kunt maken, maar dat mensen het uiteindelijk toch zelf moeten doen. Toen de hele molen van promotie en pr eromheen zou gaan draaien, kreeg ik een herseninfarct. Ik was niet in staat om achter mijn boek te gaan staan en het de wereld in te brengen.”

“Parttime ondernemen was voor mij een hele goede kans om niet te grote stappen te zetten”

En toen ben je weer hersteld?
“Nou, tijdelijk ja. Privé ging het sowieso niet zo heel goed, met onder andere een scheiding en veel zorgen om mijn dochter. Toch bleek het boek me bezighouden. En opgeven zit niet in mijn aard. Dat heb ik van mijn vader meegekregen. In 2019 ben ik dus langzaamaan begonnen om mijn werk en boek weer op te pakken. In 2020 kon ik beginnen met een traject bij de Power Academie van Power by Peers. Parttime ondernemen was voor mij een hele goede kans om niet te grote stappen te zetten.
Maar toen kwam in 2020 de volgende klap: ik kreeg een tweede herseninfarct. Ik wist helemaal niets meer toen ik wakker werd in het ziekenhuis. Het was heel beangstigend. Na twee weken moest ik naar een zorginstelling. Dat is altijd al best indrukwekkend, maar we zaten inmiddels midden in de coronapandemie. Mijn dochter mocht niet bij me op bezoek komen, dus ik ben al die tijd alleen geweest. Dan wordt het weleens moeilijk om de moed erin te houden.

“Het gaat me lukken. Falen is geen optie”

Heb je doelen moeten bijstellen?
“Jazeker. Ik moest mijn traject bij de Power Academie natuurlijk uitstellen. Gelukkig was dat geen probleem. Corona was voor mij ontzettend zwaar, door het niet kunnen zien van mijn dochter, maar het werd ook een soort zegen. Ik had ineens nog meer de ruimte om echt in mijn eigen tempo te herstellen, zonder al teveel drukte en live bijeenkomsten. En het gaf me de tijd om mee te werken aan het boek Lefwijf 2. Dat, de motivatie vanuit mijn dochter en mijn psycholoog, en mijn eigen wilskracht zorgden ervoor dat ik weer een nieuw begin zag. Ik zet mijn energie nu optimaal in. En dat is nodig, want ik heb een hoop te doen. Ik ga verder met revalideren. Met name mijn spraakcentrum ligt nog in de kreukels. En dat is extra jammer als je zo graag wilt spreken. Aan de andere kant is juist dat ook weer een extra motivatie. Weer voor publiek kunnen spreken is echt mijn grootste wens op dit moment. En het gaat me lukken. Ook dat heeft mijn vader me geleerd: ‘Falen is geen optie’.

Je hebt dan natuurlijk wel een netwerk nodig. Dat sluit mooi aan op de doorgeefvraag. Adel Regal vraagt: Hoe leg jij contact met eventuele opdrachtgevers en promoot je jezelf?
“Corona helpt niet mee om live te netwerken. Veel is afgezegd en nieuwe bijeenkomsten zijn ook heel rustig. Mijn website is wel binnenkort klaar en ik ben bezig met een visitekaartje en een flyer. En ik vertel natuurlijk iedereen over mijn bedrijf en mijn plannen, als de gelegenheid ernaar is.”

Wat is jouw doorgeefvraag aan degene die na jou komt?
“Ik wil wel graag weten wat diegene al heeft overwonnen op weg naar zijn of haar onderneming.”

En je eigen boek? Hoe is het daarmee?
“Dat komt eraan! In 2022. Ik wil nog wat laatste updates doen en dan kan het de wereld in. Het heet Geld is je vriend en ik ben er nu al hartstikke trots op. En dat is ook wat ik wil uitdragen: hoeveel bergen je ook tegenkomt, uiteindelijk kun je komen waar je wilt. En ik wil mijn dankbaarheid er woorden mee geven. Ik krijg mijn hele leven al heel veel hulp van vrouwen. Ik hoop met mijn boek en mijn bedrijf iets terug te kunnen doen.”

Meer informatie over het bedrijf van Renia: www.reniamers.com
* Lucinda Douglas: Lefwijf 2. 50 vrouwen, 50 verhalen.

DEEL DIT OP

8 gedachten over “In de schijnwerper: Renia Mers”

  1. Wat een sterke vrouw ben jij Renia. Ik ken jou van de ABN Amro. Wat een bewondering heb ik voor jou. Spoedige herstel en heel veel succes met jou project!💪🙏

    1. Hi Renia, wat een verhaal zeg. Ik krijg steeds meer bewondering voor jou wilskracht en moed. Opgeven is geen optie en stilstaan ook niet. You go Girl.

      1. Hey Renia, wat een doorzetter en een topvrouw ben jij! Ik heb jou leren kennen op de opleiding Budgetcoach, toen al vond ik jou een sterke vrouw omdat je toen ook overeind bent blijven staan na een moeilijke periode. Ik heb veel respect en bewondering voor jou vooral door te lezen dat jij nooit maar dan ook nooit bij de pakken neer gaat zitten. Ik wens je een goed herstel toe en heel veel succes met je boek en project. Ik blijf je volgen op sociale media. Heel veel sterkte, powervrouw! Patricia B.

  2. Hi Renia, wat leuk om wat meer van je te weten over je dagelijks leven. Je bent heel goed bezig. Heel veel succes met je boek en waar je allemaal mee bezig bent. Je bent een pisitieve sterke vrouw als ik dat zo lees. Een spoedig herstel ook toegewenst. Groetjes.

  3. Jeetje Renia, ik ben even stil…. wat jij hebt meegemaakt en nu nog steeds aan het herstellen bent. Ik ken je als een lieve vrouw en harde werker. Ik kan niet wachten tot ik je boek kan lezen. You can do it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.