Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

In de schijnwerper: RAMONA YOUSSEF

VAN KOUDWATERVREES NAAR EIGEN REGIE

We knippen het licht van onze Schijnwerper weer aan. Dit keer richten we hem op Ramona Youssef, stagiair bij ons Powerteam en Eigen Pad. Hoe heeft zij haar stage bij Power by Peers ervaren? En hoe denkt ze over haar toekomst? 

Hoi Ramona, je bent bijna aan het eind van je stage bij Power by Peers. Tijd voor een terugblik. Om bij het begin te beginnen: vanuit welke opleiding kwam je bij ons terecht?
Ramona: “Ik doe de mbo-opleiding tot Persoonlijk Begeleider Maatschappelijk zorg. Ik heb daarvoor gekozen omdat ik daarmee bij heel veel doelgroepen terecht kon komen. Dat wil ik graag, zoveel mogelijk soort mensen leren kennen. Ik heb al met ouderen gewerkt, en met kinderen in het speciaal onderwijs. Bij Power by Peers kreeg ik voor het eerst te maken met mensen met een vluchtelingen- of migratieachtergrond.”

Bij Eigen Pad kwam ik bij een groep die analfabeet is. Zij kunnen niet schrijven in hun eigen taal en spreken vrijwel geen Nederlands. Ik dacht toen echt wel even hoe kan ik ze daar dan mee helpen?"

Hoe ging dat? En was je eigenlijk al bekend met die doelgroepen? 
Ramona: “Ik wist dat bij het Powerteam mannen en vrouwen samenkomen om met elkaar te praten, ervaringen en verhalen uit te wisselen, de taal te leren en om in contact te komen met anderen. Bij Eigen Pad leren vrouwen hoe ze kunnen werken aan hun toekomst en hoe ze zelf sterker kunnen worden door van elkaar te leren. 

Ik was niet zo goed bekend met bijvoorbeeld mensen die zijn gevlucht. Dus dat was wennen. Ik spreek ook niet de taal van de meeste deelnemers met wie ik te maken heb. Ik spreek Arabisch, maar weer net een andere soort dan de deelnemers, die vaak ook nog andere talen spreken, zoals Farsi enzo. Dat is best even een drempel. Maar uiteindelijk helpt iedereen elkaar; deelnemers onderling, ik help de deelnemers, zij mij, en zo kom je er samen toch uit. 

Ik heb echt even moeten wennen, hoor. In het begin was ik een beetje overdonderd. Ik was vooral aan het luisteren en aantekeningen aan het maken. Ik ben altijd heel actief, ik loop heen en weer, ik regel van alles, en nu zat ik voor mijn gevoel maar. Achteraf gezien was dat ook onzekerheid. Ik wist niet wat ik bij deze groepen kon of mocht doen. En of ze überhaupt iets aan me hadden met die verschillen in taal. Bij Eigen Pad was ik eerst bij de reguliere groep deelnemers. Later mocht ik ook meewerken bij een groep met vrouwen die analfabeet zijn. Zij kunnen niet schrijven in hun eigen taal en spreken vrijwel geen Nederlands. Ik dacht toen echt wel even hoe kan ik ze daar dan mee helpen?”

Dat is ook niet niks, natuurlijk. Is het wel goedgekomen?
Ramona: “Ja Elselien geeft praktische taalondersteuning bij Eigen Pad. We hebben samen wat oplossingen doorgenomen en bedacht en dat bleek heel goed te werken. We hebben het vooral heel laagdrempelig aangepakt: elke keer een onderwerp dat de vrouwen in het dagelijks leven tegenkomen en daar dan mee oefenen. Met handgebaren, elkaars hulp en af en toe Google Translate kwamen we een heel eind. We hebben de vrouwen echt veel kunnen leren, zij elkaar en wij hebben daar ook weer van geleerd. En daar ben ik best trots op. De oefeningen met taal zijn onderdeel van een heel pakket waarin de deelnemers elkaar bij van alles ondersteunen dat ze tegenkomen. Peer support in de praktijk dus.”

Ramona op de Rhonedreef

Dat snap ik! En over wat voor onderwerpen hebben jullie het zo’n beetje gehad?
Ramona: “Nou, echt heel praktisch, dus bijvoorbeeld hoe je met het OV reist. Dat je een kaart moet hebben of met je telefoon kan betalen, en dat je bij de halte je hand moet opsteken als je wilt dat de bus voor je stopt. En ook hoe je iemand die je tegenkomt groet, hoe je boodschappen doet, hoe je jezelf kan voorstellen, wat je moet weten voor als je naar de dokter gaat … eigenlijk allemaal dingen waar je helemaal niet meer bij stilstaat als je hier geboren bent of al een hele tijd woont. Als de vrouwen beter weten hoe alles hier gaat, kunnen ze veel beter ‘inblenden’ en is er ook minder irritatie en onbegrip over en weer. 

We hebben ook gewerkt met tekeningen. Ze hebben bijvoorbeeld een tekening gemaakt van waar ze vandaan komen. En we hebben bewegen opgenomen in het programma. Dat ontstond eigenlijk toevallig. Een van de vrouwen bleek Zumbales te geven. We gaan vanaf deze week elke les beginnen met wat bewegen onder haar leiding. Zo krijgt zij een extra boost en de vrouwen ook. Bewegen, dansen, is goed voor je, voor lichaam, maar ook voor je zelfvertrouwen. Ik vind het mooi dat we het dan zo in het programma kunnen stoppen. Dat daar ruimte voor is. 

We laten de vrouwen ook ervaringen uitwisselen. Uit hun verleden maar ook uit met wat ze nu hier meemaken. Daar kunnen ze allemaal van leren. En we zorgen ook voor empowerment: we leren ze dat je ook nee mag zeggen als je iets echt niet wilt. Dat je net als iedereen rechten hebt en een mening mag hebben. Dat is voor deze vrouwen niet vanzelfsprekend.”

Zo leer je eigenlijk ook zelf weer van de Eigen Pad-vrouwen.
Ramona: “Nou, echt! Ik heb heel veel respect voor ze. Ik was onder de indruk van hun verhalen en vond ze ook heel heftig. En nu zetten ze toch maar zelf de stap om verder te komen. Dat lijkt misschien niet zo speciaal, maar als je ziet wat ze allemaal hebben meegemaakt … En dan zit je in een ander land, je spreekt de taal niet en je kent niemand. Je komt eigenlijk het huis bijna niet uit. En dan zo vanaf 0 aan jezelf en je kansen gaan werken, ik vond dat echt heel bijzonder. Ik heb er van alles door geleerd voor mijn stage en mijn opleiding, maar ook als mens. Ik heb het hartstikke goed als ik daar stilsta bij de verhalen van de vrouwen.”

Ik voelde me in het begin wat ongemakkelijk. Zij waren zelf ook wat afstandelijk, maar op een gegeven moment viel dat allemaal weg. Toen werd het superleuk! En ik zag ook dat ze echt van mij leerden.

Hoe was het bij het Powerteam? Had je daar ook die ervaring?
Ramona: “Bij het Powerteam was ik elke donderdagmiddag. Dan komen mannen en vrouwen bij elkaar om aan activiteiten mee te doen, met elkaar te praten en van elkaar te leren. En ze krijgen ook wat praktische taalondersteuning. De mannen en vrouwen zitten bij elkaar in een ruimte. Ik stond daar in het begin niet zo bij stil, maar het heeft Sohaila, de projectleider, echt veel tijd gekost om dat voor elkaar te krijgen. De deelnemers komen uit een cultuur waar mannen en vrouwen meestal streng gescheiden zijn. Bij het Powerteam zitten ze bij elkaar en dat is al heel bijzonder. De meeste mannen die komen, willen ook best veranderen en meer dingen samen doen, maar ze zijn al generatieslang gewend aan mannen en vrouwen apart. Dat heb je dus niet zomaar even veranderd. 

Ook voor de mannen heb ik veel respect gekregen. Ze zetten stappen. Voor ons lijken ze misschien heel klein, maar voor deze mannen zijn het reuzenstappen. Het is goed dat ze elkaar hebben, zo kunnen ze elkaar daarin meenemen. Ik voelde me in het begin wat ongemakkelijk, omdat ik ze als jonge vrouw dingen moest gaan leren. En zij waren zelf ook wat afstandelijk, maar op een gegeven moment viel dat allemaal weg en hebben we goed kunnen samenwerken. Toen konden we ook grapjes maken en ontspannen verhalen vertellen. Toen werd het superleuk! En ik zag ook dat ze echt van mij leerden.”

Ramona geeft les in haar 'Hollandse Hoodie'
Ramona doet praktische taaloefeningen bij het Powerteam. Rechts Sohaila Torabi, haar stagebegeleider vanuit Power by Peers

Soms lijkt het misschien alsof iemand zich helemaal niet wil inzetten om verder te komen, maar misschien zit daar dus wel iets zwaars achter. We oordelen soms te snel, denk ik.

Dat klinkt goed! Wat heb je zelf als belangrijkste leerpunten meegenomen uit deze stage?
Ramona: “Oeh, het is zo veel! Ik ben begeleid namelijk ook nog twee vrouwen. We praten over hun problemen en wat we kunnen doen, en ik leer ze gelijk nog extra over de taal. Wat me daarbij wel is opgevallen is het effect dat trauma kan hebben op iemand sociale ontwikkeling. Of op het vermogen om dingen te leren. Soms heeft iemand zoveel rottige dingen meegemaakt dat er eigen geen ruimte is voor iets nieuws. Dan moet eigenlijk eerst het trauma worden verwerkt om verder te kunnen komen. Ik ben daar echt over aan denken gezet. Soms lijkt het misschien alsof iemand zich helemaal niet wil inzetten om verder te komen, maar misschien zit daar dus wel iets zwaars achter. We oordelen soms te snel, denk ik.

Wat ik ook heb geleerd is dat je eerst een band moet opbouwen met mensen als je ze echt iets wil leren. Je kan niet zomaar in een groep vallen en gelijk aan de slag. Je moet eerst wederzijds vertrouwen opbouwen. Dat is nog extra zo als je te maken hebt met een groep die heel andere gewoontes en een andere taal heeft. Dat inzicht ga ik zeker meenemen, want toen het zo bleek te werken, kreeg ik echt veel meer zin in mijn stage en begon ik echt resultaten te zien bij de deelnemers.

En dat is trouwens ook wel een leerpunt geweest: uitspreken wat je zelf wilt. Ik wilde eigenlijk meer serieus geworden worden. Mijn ervaring is dat mbo’ers vaak minder gewaardeerd worden dan hbo’ers. En dat we soms dus voor hele rare onzindingen worden ingezet. Ik heb nu zelf aangegeven dat ik meer wilde en ik werd gelijk serieus genomen: ik mocht meedoen met de teamdagen en met vergaderingen, en ik werd ook echt gehoord. Het was ook eigenlijk de reden waarom ik behalve bij de reguliere groep deelnemers ook met de bijzondere groep vrouwen bij Eigen Pad mocht werken. Als ik zelfs niets had gezegd, had ik de combinatie van Powerteam en de extra groep bij Eigen Pad gemist, en juist die combinatie was voor mij op meerdere gebieden heel fijn en leerzaam.”

Bij Power by Peers mag je fouten maken, je krijgt de hulp die je nodig hebt en je leert hoe je zelf de regie kunt nemen.

Wat een mooie woorden!
Ramona: “Ja ik ben superenthousiast over mijn periode bij Power by Peers. Ik heb hier een maand of 8 rondgelopen in een organisatie waar je heel veel ruimte kan krijgen. Je mag fouten maken, je krijgt de hulp die je nodig hebt en je leert hoe je zelf de regie kunt nemen. Ik ben er echt door veranderd. Ik had voor een paar uur in de week bij Power by Peers kunnen blijven, maar dat past praktisch gezien niet bij wat ik na de vakantie ga doen. Ik ga Toegepaste Psychologie studeren en daarvoor moet ik een plek hebben waar ik een paar dagen per week kan werken. Echt jammer, maar wie weet wat er in de toekomst nog gebeurt. Ik ben er nu nog tot eind juni en daar ga ik nog volop van leren. En van genieten. 
En alles wat ik hier geleerd heb, neem ik zeker mee naar mijn volgende stap.”

Interview en foto’s: Ineke Buijs

Power by Peers als leerwerkplek/stageplek

Wij zijn een erkend leerbedrijf, dat op verschillende plekken en bij verschillende projecten stages in het beroepsonderwijs begeleidt in samenwerking met de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Ben jij een student die een stageplek nodig heeft, of werk je bij een instelling voor beroepsonderwijs die nog plekken zoekt? Neem contact op met Mieke van Dommelen.

Logo Erkend Leerbedrijf

MEER schijnwerpers

Ramona Youssef op de Rhonedreef

In de schijnwerper: RAMONA YOUSSEF

In onze nieuwsbrief zetten we regelmatig iemand die aan Power by Peers verbonden is in de Schijnwerper. Zo kunnen we extra laten zien wat voor mooie mensen in ons netwerk zitten en wie ze zijn. Dit keer schijnen we ons

Lees verder »

In de schijnwerper: SOFIA DROST

In onze nieuwsbrief zetten we regelmatig iemand die aan Power by Peers verbonden is in de Schijnwerper. Zo kunnen we extra laten zien wat voor mooie mensen in ons netwerk zitten en wie ze zijn. Dit keer schijnen we ons

Lees verder »
Sanaa

In de schijnwerper: Sanaa Alshmmali

In onze nieuwsbrief zetten we regelmatig iemand die aan Power by Peers verbonden is in de Schijnwerper. Zo kunnen we extra laten zien wat voor mooie mensen in ons netwerk zitten en wie ze zijn. Dit keer schijnen we ons

Lees verder »

IN DE SCHIJNWERPER: Tahmineh Langarizadeh

Elke aflevering van onze nieuwsbrief zetten we iemand die aan Power by Peers verbonden is in de Schijnwerper. Zo kunnen we extra laten zien wat voor mooie mensen in ons netwerk zitten en wie ze eigenlijk helpen. In deze aflevering

Lees verder »

HOE GAAT HET NU MET… ERTUGRUL GÖK

In juni vorig jaar stond Ertugrul Gök, Ertu, in onze Schijnwerper. Hij was toen van stagiair doorgestroomd tot zzp’er voor Power by Peers. Hoe gaat het nu met hem? Je leest in de eerste aflevering van een nieuwe rubriek die

Lees verder »

IN DE SCHIJNWERPER: DEBBY JACOBS

IK GA DAT GEWOON BEREIKEN Elke aflevering van onze nieuwsbrief zetten we iemand die aan Power by Peers verbonden is in de Schijnwerper. Zo kunnen we extra laten zien wat voor mooie mensen in ons netwerk zitten. In deze aflevering

Lees verder »

IN DE SCHIJNWERPER: SALMA ALALO

Elke aflevering van onze nieuwsbrief zetten we iemand die aan Power by Peers verbonden is in de Schijnwerper. Zo kunnen we extra laten zien wat voor mooie mensen in ons netwerk zitten en wie ze eigenlijk helpen. In deze aflevering

Lees verder »

IN DE SCHIJNWERPER: JACQUELINE VLUG

DE ROLLENDE CAMJO In elke aflevering van onze nieuwsbrief richten we onze Schijnwerper op iemand die duidelijk maakt waar Power by Peers over gaat. Dit keer is dat Jacqueline Vlug, die via Ondernemer Centraal bij onze Power Club terecht is

Lees verder »

IN DE SCHIJNWERPER: LOÏS MEULENBELT

GEVOELIGE SNAREN:HOE EIGEN REGIE JE VERDER BRENGT Loïs Meulenbelt, singer songwriter, is 20 als ze een botsing heeft met de elleboog van iemand anders. De schade lijkt in eerste instantie wel mee te vallen – een bloedneus en een hersenkneuzing.

Lees verder »

IN DE SCHIJNWERPER: MARIK EIJGENSTEIN

We zetten in de serie De Schijnwerper dit keer eens een lichtje op een doelgroep die misschien nog niet zo bekend is bij onze lezers: studenten. Eigenlijk door toeval blijkt daar namelijk nog een onontgonnen gebied aan thema’s waar Power

Lees verder »

IN DE SCHIJNWERPER: CINDY PAUDYAL

RUST, PUUR en NATUUR Ondernemer Centraal is een dienst van Power by Peers waarbij ondernemers expertise kunnen inkopen op bepaalde gebieden van het ondernemerschap. Een tijdje geleden stond Cindy op de stoep met een vraag over zichtbaarheid. Cindy Paudyal runt

Lees verder »

In DE SCHIJNWERPER: AMIR Targholizadeh

MAN MET MEERDERE LEVENS Amir Targholizadeh is mode-ontwerper en ondernemer. En een en al uitbundigheid. Vol passie en vuur vertelt hij over zijn plannen en de droom die heeft voor in het centrum van Utrecht. Maar dat is niet het

Lees verder »

IN DE SCHIJNWERPER: BZAV KARIM SALIM

DE BEDRIJVIGHEID VAN BZAV Bzav Karim Salim vluchtte uit Koerdistan. Als handige man met briljante ideeën vond hij het ontzettend moeilijk om niets te kunnen doen in afwachting van zijn status. Alhoewel, hoezo niets doen? Bzav kocht een schaar en

Lees verder »
Saskia van Kampen PlotscastLIVE Power by Peers

In de schijnwerper: SASKIA VAN KAMPEN

Ik wil dat een deel van mijn omzet teruggaat naar de gemeenschap    Een creatief en ondernemend twijfelaar die niet zichtbaar wil zijn en toch wel. Die niet acquireert en toch klanten krijgt. Die investeert maar daar geen geld in

Lees verder »

In de schijnwerper: Renia Mers

Veerkracht, durf en bakken vol moed De aanleiding om met Renia in gesprek te gaan, was een boek dat zij liet zien en dat net was gelanceerd. In het boek vertellen 50 vrouwen hun verhaal.*Lucinda Douglas: Lefwijf 2. 50 vrouwen,

Lees verder »
Adel Regal in de schijnwerper bij Power by Peers

In de schijnwerper: Adel Regal

Schakel tussen opdrachtgever en doelgroep Adel Regal is 2,5 jaar geleden via een omweg vanuit Egypte naar Nederland gekomen. Een jaar geleden is de rest van het gezin hem gevolgd. Adels moedertaal is Arabisch. Sinds een half jaar leert hij

Lees verder »

In de schijnwerper – Geert Smolders

Geert Smolders is programmaleider van de Power Academie. Hij organiseert de bijeenkomsten voor startende ondernemers in samenwerking met een team van trainers en coaches. Elke vrijdagochtend begeleidt hij de SCRUM, waarin de deelnemers planmatig bijhouden hoe het gaat met hun

Lees verder »
Mihret lacht de camera en haar toekomst tegemoet

Zeg je Mihret, dan zeg je motivatie

Mihret is de vrouw die alles van de grond kreeg. De cultuur en sociale normen in Nederland zijn anders dan in Eritrea, waar zij is geboren. Die verschillen maken het soms lastig om de informatie te vinden die zij en

Lees verder »

Hartelijk, Heilzaam, Hester

Hester Noort werkte als mindfulness-trainer in de GGZ. Na een reorganisatie belandde ze in de WW, maar daar liet ze het niet bij zitten. Als freelancer ging ze aan de slag bij een oud- studiegenoot. Via haar bedrijf “Noortrijk” geeft

Lees verder »
Beatrijs staat voor een aantal van haar kunstwerken. Deze hangen aan een beige muur en passen allemaal in een standaard klein fotoframe.

In de schijnwerpers — Beatrijs Wind

Kunstenaar, creatief denker en verbinder Een van de ondernemers die de Power Academie heeft afgerond is Beatrijs Wind. Elke maand verstuurt ze een klein handgemaakt kunstwerk naar haar abonnees. Ook maakt ze grotere kunstwerken op aanvraag. Met haar kunst wil

Lees verder »

DEEL DIT OP