Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

IN DE SCHIJNWERPER: GEKE BOSCH

“Ik ben meer dan alleen fotograaf”

Elke aflevering van onze nieuwsbrief zetten we iemand die aan Power by Peers verbonden is in de Schijnwerper. Zo kunnen we extra laten zien wat voor mooie mensen in ons netwerk zitten en wie ze eigenlijk helpen. In deze aflevering schijnen we ons licht op Geke Bosch, 26 jaar, beeldmaker en art director. Zij kwam via Ondernemer Centraal bij ons terecht met een ondernemersvraag.

Wat heb jij voor bedrijf?
Geke: “Nou, hier raken we gelijk de vraag die ik zelf had, haha! Ik worstelde met de vraag wat bied ik nu eigenlijk? Wat is mijn product? Voor wie doe ik het en waarom? Dat bleken vragen te zijn waarmee ik heel goed terecht kon bij Power by Peers. En daardoor kan ik nu zeggen dat ik beeldmaker en art director ben.”

Geke door Wouter le Duc - idem voor foto boven dit artikel (uitsnede)

Die vragen zijn denk ik voor veel ondernemers heel herkenbaar. We komen daar zo op terug. Ben je eigenlijk net begonnen met ondernemen?
“Nee, ik ben al een tijdje bezig. Al 5 jaar om precies te zijn. Ik had mijn bedrijf naast mijn werk in loondienst. In augustus vorig jaar ben ik uiteindelijk echt fulltime gaan zzp’en. Dat had ik als kind al als droom: een eigen bedrijf runnen. En ik wist ook al dat het met fotografie moest zijn. In de praktijk ging dat niet zo snel. Ik ging Communicatie & Multimedia Design studeren. Fotografie werd toen een beetje een ondergeschoven kindje. Daar gelijk een onderneming mee starten, was toen niet realistisch.

Ik had wel een fijne stageplek, waar ik uiteindelijk nog een tijdje ben blijven werken. Mijn taken hadden alles te maken met user experience design; het ontwerpen van websites en apps met extra aandacht voor gebruiksvriendelijkheid en de psychologie daarachter. Hartstikke interessant, en ik heb van alles geleerd waar ik nu ook nog iets aan heb. Ik deed dat werk drie dagen per week. Daarnaast probeerde ik mijn bedrijf en mijn kennis over fotografie uit te bouwen.”

Ik had in loondienst de zekerheid van een maandsalaris, dat vond ik nogal wat om ‘weg te gooien’.

Drie dagen is al best veel. Lukte het wel om daarnaast te ondernemen?
“Tja… nee eigenlijk niet echt. Het ging allebei wel, maar ik had niet genoeg tijd en focus om me echt verder te ontwikkelen als ondernemer. En ik wilde ook verder uitzoeken waar ik precies naartoe wilde met mijn fotografie. Dat scherpstellen en dan kijken hoe ik dat in de markt kon zetten. Dat lukte niet met een beperkt aantal uren per week. Ik heb er even over gedaan om te durven loslaten. Ik heb nog 3,5 jaar in loondienst gewerkt. Ik had de zekerheid van een maandsalaris, dat vond ik nogal wat om ‘weg te gooien’.”

Ik bleef ook maar twijfelen. Als mensen me vroegen wat voor bedrijf ik heb, zoals jij net deed, dan vond ik het moeilijk om die vraag direct te beantwoorden. Natuurlijk weet ik zelf heel goed wat ik doe, maar hoe maak je daar een product of dienst van? Hoe zorg je dat mensen bij jou aankloppen voor wat je levert en niet bij iemand anders? Ik kwam daar niet uit. De zaken gingen best goed, maar het kon beter. Ik daar alleen even een extra zetje voor nodig.”

En dat kreeg je?
Geke: “Ja, maar niet vanzelf, hè. Ik heb zelf actie ondernomen en ben hulp gaan zoeken. Ik kwam uit bij Cultuur+Ondernemen, een kennisplatform voor ondernemerschap in de culturele en creatieve sector. Je kunt daar toekomstgesprekken aanvragen. Ik kreeg een intake en ze raadden me aan om met iemand te gaan sparren die deskundig was in positionering. Ik kwam zo uit bij Ondernemer Centraal, en zij stuurden me weer door naar Power by Peers. Uiteindelijk belandde ik bij Gerd Hamberg, en dat bleek heel goed te werken.”

Wat gingen jullie doen?
Geke: “We gingen keihard aan de slag. Informeel, maar geen getreuzel. Ik vond dat echt heel fijn. We gingen alles langs. Wat doe ik precies, voor wie doe ik dat en vooral ook waarom doe ik dat? Welke vraag los ik op? Door dat soort vragen tot op het bot te fileren, kreeg ik helder dat ik niet alleen fotograaf ben, maar veel meer dan dat. Ik wil met wat ik maak een verhaal vertellen. En als ik voor een klant werk, wil ik dus hún verhaal vertellen. Wat zijn de kernwaarden van het bedrijf? Wat willen zij uitdragen? Welk beeld past daarbij? Welke stijl? Welke boodschap?”

Hieronder zie je een paar voorbeelden van foto’s van Geke waarin zij na gesprekken met de professionals hun kernwaarden heeft verwerkt. Het interview gaat verder onder de foto’s. Blader met de pijltjes.

Geke: “Ik maak foto’s, maar die zijn dus meer een middel om het doel te bereiken. Ze zijn onderdeel van het verhaal, van het concept. Gewoon productfoto’s tegen een mooie achtergrond maken kan ik wel, maar dat is niet wat ik doe. Ik ben conceptueel fotograaf, art director, beeldmaker. Ik ga met mensen/bedrijven om tafel en bespreek grondig wat hun verhaal is. En pas dan ga ik beeld maken. En het klinkt misschien gek, maar dat dát is wat ik precies doe, was ik soms echt even kwijt.”

Hulp vragen als je ergens op vastloopt, is een aanrader. Je verliest echt tijd en geld als je het niet doet.

Je hebt het weer gevonden! Hoe lang heb je daarover gedaan?
Geke rekent even terug. “Ongeveer een half jaar. In het begin had ik met Gerd één gesprek per week, later lieten we er meer tijd tussen zitten, zodat ik ook in de praktijk kon gaan oefenen met wat ik had geleerd en uitgewerkt. Dat werkte fantastisch. Het werkte zelfs zo goed dat ik halverwege het traject mijn baan heb opgezegd! Ik beloofde mezelf dat ik als ik een financiële buffer van 4 maanden zou hebben opgebouwd, ik de sprong ging wagen. Ik had dat verbazend snel voor elkaar en hup, daar ging ik!

Ik zou echt iedereen die vragen heeft over ondernemerschap of over zichzelf als ondernemer om contact op te nemen met Ondernemer Centraal. Niet iedere vraag komt uit bij Power by Peers, maar als dat wel zo is, ben je echt in goede handen. En sowieso is hulp vragen als je ergens op vastloopt een aanrader. Je verliest echt tijd en geld als je het niet doet. Ik heb tijdens mijn traject vooral gepraat over mijn positionering, maar als er soms iets anders speelde, kon ik dat ook kwijt. Zo heb ik nog wel meer ontdekkingen gedaan waar ik mee verder kon. Al pratend kom je echt verder.”

Ik kan nu beter uitleggen wat ik doe: ik vertaal kernwaarden naar beeld

Wat heb je concreet meegenomen uit de sessies?
Geke: “Ik kan beter uitleggen wat ik doe. Als ik nu iemand tegenkom die ernaar vraagt, kan ik het gelijk bondig uitleggen: ik vertaal kernwaarden naar beeld!
Toen ik zei dat ik fotograaf was, kreeg ik of vragen waar ik niets mee kon, of mensen denken wel te weten wat je doet en vragen niet verder. Ik voel me nu veel zekerder en straal daardoor meer deskundigheid uit. Dat is niet alleen ‘onderweg’ zo, maar ook op mijn website en in mijn andere communicatie. Ik heb nu veel meer contacten die met vragen bij me komen waar ik ook echt mee aan de slag kan. Waar ik dus letterlijk werk van kan maken. Dat is echt boven verwachting. Ik wil Power by Peers en Gerd dus ook heel erg bedanken, want de gesprekken hebben hun uitwerking op mijn bedrijf, maar ook op mijzelf als ondernemer en als persoon.”

Waarvan akte. Je zei eerder iets over een toekomstgesprek. Als we dat nu ook zouden hebben, wat vertel je dan?
Geke: “Ik ben niet iemand die snel denkt dit is het en zo blijf ik het doen. Ik heb dus echt wel toekomstdromen. Ik werk nu veel in opdracht. Dat vind ik heerlijk, maar op den duur wil ik mezelf ook meer ontwikkelen als autonoom kunstenaar.

Het lijkt me ook mooi om mijn kennis door te geven. Ik zou graag workshops fotografie willen geven. En dan vooral over hoe je kijkt, hoe je iets in beeld wilt brengen. En daar kan dat waarom ook weer een rol bij spelen. Waarom kies je precies dat beeld? Wat wil je vertellen?

Ook op mijn lijstje: foto’s maken voor magazines. En dan dus wel weer foto’s met een verhaal, conceptuele foto’s. Daarmee zou ik tussen kunst en commercieel werk in zitten. Dat lijkt me een toffe uitdaging. Kortom: nog genoeg te dromen en te doen!”

Interview: Ineke Buijs

Meer Geke?

Ben je benieuwd geworden naar Geke’s werk (waaronder foto’s van Fresku, Goldkimono, Zuco103 en andere bekende en minder bekende helden? En/of naar Ondernemer Centraal? Gebruik de knoppen hieronder.

DEEL DIT OP

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.