Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

IN DE SCHIJNWERPER: DEBBY JACOBS

IK GA DAT GEWOON BEREIKEN

Elke aflevering van onze nieuwsbrief zetten we iemand die aan Power by Peers verbonden is in de Schijnwerper. Zo kunnen we extra laten zien wat voor mooie mensen in ons netwerk zitten. In deze aflevering schijnen we ons licht op Debby Jacobs, deelnemer bij de Power Academie.

Debby is grafisch vormgever, video- editor,  fotograaf en moeder van drie kinderen (11, 8 en 14 maanden) die ze voor een groot deel in haar eentje opvoedt. Doordat tijdens haar zwangerschapsverlof een aantal jaar geleden haar contract niet werd verlengd, kwam Debby in een uitkering terecht. Daar weer uit zien te komen, is niet altijd even eenvoudig, maar Debby weet zeker dat het lukt. Aan haar vechtlust en leergierigheid ligt het in elk geval niet.

Wat voor bedrijf heb je, Debby?
Debby: “Mijn bedrijf heet Freemindsoul Content Creations. Ik lever allerlei diensten op digitaal grafisch gebied; video- editing en ondertiteling, podcast-editing, afbeeldingen voor op socials van bedrijven, reels. Ik vind dat heerlijk om te doen en kan er helemaal mijn creatieve ei in kwijt. Als ik terugkijk, was ik al heel vroeg bezig met dingen maken. Als kind zette ik al helemaal zelf een nieuwsbrief in elkaar met allerlei geschreven stukjes en met plaatjes en alles erbij. Ik verkocht ze vervolgens aan mensen in de buurt. Ik ben de liefde voor dat soort creëren nooit kwijtgeraakt.”

De gemeente ging onderzoek doen naar hoe ze mensen op een positieve manier uit een uitkering zouden kunnen krijgen. Ik wilde heel graag meedoen

Hoe ben je gekomen waar je nu staat met je bedrijf?
“Nou, niet via de makkelijkste weg. Ik kom niet uit een vermogend ‘nest’ waar genoeg geld was om van alles te gaan leren of waar alles je werd toegeworpen. Toen ik al enige tijd moeder was, zat ik nog steeds in de uitkering en ondanks dat het moederschap van twee kinderen veel tijd in beslag nam wilde ik heel graag meer. Ik wilde meer dan alleen maar thuis zitten met de kinderen. Vlak daarna kreeg ik een brief vanuit de gemeente waarin ik werd uitgenodigd om mee te doen aan een grootschalig onderzoek om mensen op een positieve manier uit de uitkering te kunnen krijgen. Ik wilde heel graag meedoen, en meldde mij hiervoor aan. Ik kwam in een speciale groep voor mensen met een uitkering en kinderen. Want met kinderen erbij is het anders naar een baan of opleiding zoeken dan zonder.”

En hoe ging dat traject dan vervolgens?
“Eigenlijk best goed. Gaande het onderzoek en na een gesprek met een werkmatcher bleek dat ik een opleiding mocht volgen. Iets wat ik heel graag wilde. Het enige nadeel was dat ik deze opleiding binnen in één jaar tijd moest afronden, omdat mijn jongste kind 5 jaar werd en ik daarna verplicht 24 uur per week moest gaan werken. Een opleiding van een jaar vinden was dus best een uitdaging, maar lukte mij uiteindelijk wel! En zo begon ik aan een jaaropleiding Communicatie en Multimediadesign. Ik was tot deze opleiding gekomen door werkervaring als vrijwilliger op te doen. Ik wilde graag iets doen met teksten schrijven, fotografie en grafisch vormgeving en bood aan om voor de speeltuin in mijn wijk, waar mijn kinderen graag speelden, een nieuwsbrief te maken. Die bedacht, ontwierp en schreef ik zonder enige ervaring en hij werd vol enthousiasme ontvangen. Hierdoor heb ik ontzettend veel ‘on the job’ kunnen leren kreeg ik alle kans om te kijken wat ik nu precies leuk vond. Dat was echt de grafische kant. 

Via de speeltuin ben ik vervolgens in contact gebracht met de Noordwester, de buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd. Daarvoor leerde ik interviewen, artikelen schrijven en fotograferen en interviewde ik verschillende zzp’ers. Een van die zzp’ers had een tweedehands merkkledingwinkel, waar ik vervolgens ook weer verder kon leren om berichten te maken voor social media. Ik deed zo op allerlei plekken kennis en ervaring op, maar terwijl ik al dat vrijwilligerswerk deed miste ik toch een echte basis, een gedegen opleiding.”

Ja, daar kom je uiteindelijk inderdaad verder mee. Wat moest je doen om toestemming te krijgen voor het volgen van een opleiding?
“Vanuit de gemeente vroegen ze mij om een echt goed doordacht plan te schrijven, een hele motivatie met alles wat er speelde, wat ik wilde en wat het resultaat zou zijn. Ik vond het een behoorlijke uitdaging, maar ik heb het gedaan. En ik kreeg tijd en de financiële kans om een opleiding te gaan volgen. De gemeente adviseerden de opleiding Communicatie en Multimediadesign. Dat leek me fantastisch. Ik moest mijn opleiding dus binnen een jaar kon afronden en ook wilde ik liever een opleiding doen waarin ook grafisch vormgeving aan bod zou komen, werd het de jaaropleiding Communicatie en Multimediadesign bij Scheidegger.”

Een opleiding en vrijwilligerswerk doen en moeder van twee kinderen zijn is al goochelen met tijd, en nu moest ik ook nog zelf mijn twee kinderen onderwijzen

En dat heb je toen afgerond?
Debby: “Ik kreeg de pech die heel veel mensen overkwam: corona gooide roet in het eten. Een opleiding en vrijwilligerswerk doen en moeder van twee kinderen zijn, is al goochelen met tijd, en nu moest ik ook nog zelf mijn twee kinderen onderwijzen. Natuurlijk zaten heel veel mensen met dat probleem, maar als alleenstaande ouder alle ballen hoog houden in deze coronaperiode was gewoonweg niet te doen. Ik moest stoppen met de opleiding. Uiteindelijk bleek het een geluk bij een ongeluk, want naast dat ik alle ballen hoog moest houden, merkte ik gaandeweg dat ik de opleiding eigenlijk veel te theoretisch was. Ik wilde toch liever een meer praktijkgerichte opleiding doen. Bij grote uitzondering en ook omdat we in een rare periode zaten door corona mocht ik overstappen naar de Upstarter in Amsterdam. Dat was een traject van zes weken met elke week 1 dag les. Daarna ging je ook gelijk stage lopen. Veel meer praktijkgericht dus, en helemaal gericht op contentcreatie.”

Lekker snel op stage dus. Waar je ging je naartoe?
“Ik werd gekoppeld aan Fietsie, een online duurzame kinderfietsenwinkel. Daar kon ik mij helemaal in vinden, omdat ik moeder ben, maar ook omdat ik de wereld met een holistische blik bekijk en duurzaam leven daar ook bij hoort.

Fietsie was erg blij met me, en na het afronden van mijn stage kreeg ik het advies om vooral veel meters te maken in dit werkgebied. Ik zou er dan zeker weten wel komen. Helaas kon ik nog niet in dienst bij Fietsie, omdat het een beginnende onderneming was. Ik besloot dus, hoe spannend ik dat ook vond, als zzp’er aan de slag te gaan. Die stap kon ik, zeker met kinderen en vanuit een uitkering, niet zomaar even zetten. Ik ging dus weer in gesprek met de gemeente. Die tipte me over een organisatie waar je alles kan leren over ondernemen, en dat vanuit een uitkering. Je kan dan voor een deel je bedrijf runnen, en wat je verdient wordt verrekend met je uitkering. Dat heet het PTO (parttime ondernemen)-traject bij de Power Academie van Power by Peers.”

En nu word je geïnterviewd voor onze nieuwsbrief…
Debby: “Ja, haha! Maar ook als het niet voor Power by Peers was, zou ik zeggen dat ik er hele goede ervaringen mee heb, hoor. Ik was inmiddels (ongepland, maar heel gewenst) zwanger van mijn derde kindje, wat een enorme uitdaging is als je net een onderneming bent gestart. Gelukkig hadden ze hadden bij de Power Academie alle begrip voor de situatie. Er wordt sowieso goed gekeken wat er individueel nodig is. Je krijgt een deel workshops of lessen met de groep. Als je op een onderwerp wat extra aandacht nodig hebt, regelen ze dat. Ik krijg bijvoorbeeld extra hulp met mijn administratie. Ondanks dat ik het allemaal goed begrijp, krijg ik de focus op én mijn werk én administratie niet goed in balans. Creatieve processen gaan in mijn geval niet zo goed samen met het strak bijhouden van mijn administratie. Ik maak veel liever mooie dingen, haha! Maar ik snap prima dat het erbij hoort, dus ik leer het graag. Ze nemen het trouwens niet van je over, hoor. Juist niet. Ze leren mij op een efficiënte en gestructureerde manier mijn administratie bij te houden.”

Door hard te werken en door kansen te grijpen, kun je van helemaal beneden ook weer boven komen

Behalve die administratie, wat heb je geleerd op de Power Academie?
“Van alles, van heel praktisch tot theorie, van marketing tot een business model canvas maken. En ook het uitwisselen van ervaringen met de andere zzp’ers in de groep was heel leerzaam. En nog steeds, want behalve de bijeenkomsten houden we contact via een appgroep.
Wat voor mij een enorme eye-opener was, was dat ik mezelf echt leerde zien als ondernemer. Of nee, ik ontdekte dat ik eigenlijk altijd al ondernemer was, alleen zonder bedrijf. Ik heb, ook als alles tegen leek te zitten, altijd in mogelijkheden gedacht, kansen gepakt om dingen te leren of te doen. Ik ben een ondernemend mens, ja echt een ondernemer. Door dat besef ben ik me heel sterk gaan voelen. Ik volg nu een grafische opleiding die ik vooral online kan doen, wat handig is in verband met de kinderen. En juist voor die kinderen is het ook zo belangrijk dat ik sterk ben. En dat ik ze laat zien dat je door hard te werken en door kansen te grijpen je van helemaal beneden ook boven kan komen.”

En waar is voor jou boven?
“Voor mij is dat als ik geen uitkering meer nodig heb, omdat ik van wat ik met mijn bedrijf doe kan leven. Als ik al mijn kanten kan ontwikkelen. Ik ben niet alleen moeder. Ik ben ook niet alleen ondernemer. Of uitkeringsgerechtigde. Ik ben Debby, in al haar facetten. En ik weet nu nog veel beter wat ik wil. Ik wil een multimedia designer en grafisch vormgever zijn met klanten die het liefst zoveel verantwoord met de aarde en andere mensen omgaan. Die de wereld iets mooier maken, die een maatschappelijke betekenis hebben. En door wat ik allemaal heb geleerd, weet ik zeker dat me dat lukt. Ik ga dat gewoon bereiken.”

INFORMATIE

Denk jij: die Debby wil ik wel eens spreken over een klus?
Je kunt contact met haar opnemen via haar Insta of even een mailtje sturen naar debby.freemind@gmail.com.

Interview: Ineke Buijs
Fotografie: Debby Jacobs

DEEL DIT OP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.