Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

IN DE SCHIJNWERPER: BZAV KARIM SALIM

DE BEDRIJVIGHEID VAN BZAV

Bzav Karim Salim vluchtte uit Koerdistan. Als handige man met briljante ideeën vond hij het ontzettend moeilijk om niets te kunnen doen in afwachting van zijn status. Alhoewel, hoezo niets doen? Bzav kocht een schaar en begon ‘gewoon’ met knippen. Van vluchteling zonder identiteit naar ondernemer met twee bedrijven. Hoe deed hij dat?

Wat voor bedrijf heb jij?
“Ik heb zelfs twee bedrijven! Ze sluiten op elkaar aan, maar het zijn echt twee aparte ondernemingen. Ik heb een groothandel met cosmetica, drogisterij-artikelen, voedingssupplementen en dat soort producten. Mijn klanten zijn vooral kappers. Ik heb een heel nieuw product in mijn aanbod, dat verder niemand in Nederland verkoopt. Het is verfshampoo. Ik heb in kapsalons gewerkt en zag daar hoe ingewikkeld haar verven kan zijn. En hoeveel tijd het dan kost. Mijn shampoo is heel handig in gebruik. Gewoon je haar wassen, net als anders, maar dan met deze shampoo. Twintig minuten later stap je met je nieuwe kleur haar de wereld in. Ik los er dus best een ‘probleem’ mee op.”

Is dat je drive, problemen oplossen?
“Ja dat motiveert mij heel erg. En ik doe het het liefst met iets vernieuwends, iets dat verder niemand doet. Daarom ben ik ook heel trots dat ik die shampoo hierheen heb gehaald. Mijn naam staat ook op de verpakking. In mijn andere bedrijf ben ik ook innovatief bezig. Ik heb een mobiele kapperszaak. Ook daar los ik weer een probleem mee op én het is een uniek concept.

"Ik dacht: dat kan ik zelf beter"

Hoe is je tweede bedrijf ooit begonnen?
“Ik ben gevlucht uit Koerdistan. Eenmaal in het asielzoekerscentrum zat ik twee jaar zonder status, en dus zonder identiteit. Je mag niet werken en je kunt dus eigenlijk niets, alleen eten en wat rondhangen. En geld heb je ook niet. Ik wilde bijvoorbeeld eindelijk wel eens naar de kapper, maar dat was duur. Ik ben toen toch maar gegaan en heb 17 euro betaald. Dat is heel veel geld als je geen geld hebt. En ik was ook nog eens doodongelukkig met hoe ik was geknipt; het was echt verpest. Ik dacht ‘dat kan ik zelf beter’. Ik heb dus bij de drogist voor 9 euro een tondeuse gekocht. Ik ben daarmee op mezelf gaan oefenen en na een paar keer lukte het. Ik wilde andere mensen met weinig of geen geld helpen, en ik wilde zelf ook gewoon iets te doen hebben, anders werd ik gek. Ik heb toen dus een jaar lang allerlei mensen gratis geknipt. Zij goed geknipt, en ik de mogelijkheid om te oefenen.”

En hoe kwam je van gratis knippen bij een onderneming uit?
“Toen ik mijn status kreeg, ben ik gelijk werk gaan zoeken. Ik heb toen een jaar lang bij wat kapperszaken in Overvecht gewerkt. Dat deed ik parttime. Daarnaast knipte ik bij mensen thuis. Ik naam alleen mijn schaar mee en gebruikte verder de spullen die iemand thuis heeft. Ik wilde graag een zaak openen in mijn eigen buurt, maar dat bleek echt onmogelijk. Ik kreeg geen vergunning om me ergens vast te vestigen, of de eigenaar van een pand wilde niet aan mij verhuren, en meer van dat soort dingen. Toen dacht ik: waarom doe ik het niet mobiel als ik me nergens kan vestigen?”

De aanhouder wint!
“Nou, dat was ook niet zomaar zo. Mijn concept van mobiele kapper is uniek. Zo uniek dat de gemeente er een tijd geen raad mee wist, haha! Ik ben 8 maanden lang heel wat loketten langs geweest. Ik ben weleens pessimistisch geworden, maar ik heb volgehouden. En ik heb veel hulp gehad vanuit Power by Peers. Gerd, een van de begeleiders van de Power Academie, waar ik een PTO-traject volg, is gaan praten met de gemeente. Dat had resultaat: ik heb nu eindelijk mijn vergunning. Daar ben ik dankbaar voor en heel erg blij mee. Nu kan ik echt doen wat ik voor ogen had. Sinds najaar 2021 heb ik dus ‘echte’, betalende klanten.”

" Mijn promotie heb ik al zelf gedaan. Door een hele tijd gratis te knippen, wisten mensen wat ik kon en heb ik ze aan me gebonden. "

Hoe werkt dat in de praktijk, een mobiele kapper?
Ik heb een bus geleased. Echt een groot ding. In die bus heb ik alles gebouwd dat ik nodig heb: een spoelbak, kranen, een kappersstoel, opbergruimte, nouja, alles dat je nodig zou kunnen hebben bij een knipbeurt. Klanten bellen mij en ik kom op afspraak met de bus voorrijden. Zij kunnen dan voor de deur naar de kapper. Geen haren in je huiskamer, geen vreemde in huis. Dat vinden mensen heel fijn. En in veel andere culturen is het ook niet wenselijk als ik als man naar binnen ga, terwijl er vrouwen aanwezig zijn. Een ander voordeel is dat mensen die slecht ter been de deur niet uit hoeven. Bovendien hoeft niemand in de rij te staan, door rotweer heen of tijd te besteden aan wachten in de salon.

Wat een goed idee! Hoe kunnen we je helpen bij je promotie?
“Nou, dat heb ik eigenlijk al zelf gedaan. Door een hele tijd gratis te knippen, wisten mensen wat ik kon en heb ik ze aan me gebonden. Want de meeste zijn gebleven, ook toen ze moesten gaan betalen. Mijn bus heeft zoveel toegevoegde waarde voor ze dat ze dat geen probleem vinden. Ik heb dus best genoeg klanten. En die vertellen het weer verder aan hun vrienden en familie, en zo heb ik steeds nieuwe aanvoer.”

Ook al voor elkaar dus. Aan je ambitie en ondernemingsdrang ligt het niet. Waar zie je jezelf over een jaar of 5?
“ik hoop dat ik dan heb kunnen uitbreiden. Misschien heb ik dan nog wel een paar (milieuvriendelijke) bussen rondrijden en heb ik een paar mensen in dienst. Maar ik blijf ook nadenken over hoe het nog weer anders en beter kan. Ik wil niet anderen kopiëren in wat ze doen of maken, maar zelf vooroplopen. Ik wil steeds blijven vernieuwen. Daar heb ik nog heel veel plannen voor in mijn hoofd, maar die ga ik eerst maar eens verder uitwerken voordat ik ze deel, haha!”

Foto’s: Jos van Elten, deelnemer Power Academie en eigenaar van indo-keuken.nl (let op het streepje!).

DEEL DIT OP

10 gedachten over “IN DE SCHIJNWERPER: BZAV KARIM SALIM”

 1. Wat een geweldig verhaal is dit. En in zo’n vreemd land dit bereiken is wel een pluim waard. Wat een doorzetter ben je. Veel succes met je verdere plannen. Groetjes Ria.👍👍

 2. Christa Jonkergouw

  Geweldig. Dat niets mogen doen in die wachttijd lijkt me vreselijk
  Trouwens… Ook nog een lekkere link van de fotograaf!
  indo-keuken.nl

 3. Bzav,wat een kanjer ben jij!
  Daar kunnen een hoop mensen een voorbeeld aan nemen.
  Diep respect voor jou dat het je gelukt is👍
  Van ver gekomen, maar de top bereikt
  Chapeau! Veel succes met de mobiele knipbus

 4. Wat een mooi project.
  En ook zo gedurfd een lening aangaan om een bus te leasen en helemaal inrichten…top gedaan hoor 👌

  1. Beste Anita, Bzav heeft er bewust voor gekozen om zijn contactinformatie niet hier te delen. Hij geeft zelf al aan voldoende klanten te hebben.
   Wil je hem voor iets anders benaderen, stuur mij dan even een mailtje, dan kijk ik of ik jullie in contact kan brengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.