Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

In de schijnwerper: Adel Regal

Schakel tussen opdrachtgever en doelgroep

Adel Regal is 2,5 jaar geleden via een omweg vanuit Egypte naar Nederland gekomen. Een jaar geleden is de rest van het gezin hem gevolgd. Adels moedertaal is Arabisch. Sinds een half jaar leert hij Nederlands. Ondanks de complexe grammatica gaat dit erg goed. Adel vindt het niet meer dan logisch dat hij de taal leert. “Als je hier een bedrijf wilt hebben, moet je de taal en de cultuur kennen. Althans, dat maakt het wel een stuk makkelijker.” Adel heeft toen hij twee keer voor een jaar in Japan zat dus ook wat Japans geleerd en tijdens een periode in Turkije ook die taal. Zijn Engels is uitstekend. Een talentalent dus.

Als je hier een bedrijf wilt hebben, moet je de taal en de cultuur kennen

Wat heb je voor bedrijf?
Mijn bedrijf heet Eco Marina – Environmental Consultancy. Ik bied advies en trainingen op het gebied van milieu. Mijn klanten kunnen overheden zijn, maar ook bedrijven of stichtingen. Op kleinere schaal bied ik nu ook een informeel programma aan voor nieuwkomers. Nederland is enorm bezig met het milieu, maar voor veel nieuwkomers is het een totaal nieuw onderwerp. Het is belangrijk dat ze op een laagdrempelige manier leren hoe je in Nederland met je omgeving omgaat. En dan gaat het echt om hele praktische dingen zoals bijvoorbeeld afval scheiden en het gebruik van plastic. Omdat ik Arabisch als moedertaal heb en ook wat andere talen spreek, en omdat ik hier zelf ook niet ben geboren, kan ik met veel nieuwkomers goed communiceren en ook begrijpen waar ze staan. Dat is een groot voordeel als de gemeente of een andere organisatie mij zou willen inhuren. Ik ben dan eigenlijk de schakel tussen een opdrachtgever en diens doelgroep.”

Hoe is het om als statushouder ondernemer in NL te zijn?
“In het begin vond ik het heel erg moeilijk. Het kostte me echt wel wat tijd om het Nederlandse systeem van belastingen, regelgeving, administratie en financiën te kunnen begrijpen. Gelukkig heb ik veel hulp gehad bij verschillende organisaties. Sinds drie maanden volg ik een traject bij Power by Peers. Daar leer ik weer heel veel bij over het ondernemerschap. Kijk, inhoudelijk heb ik ervaring genoeg. In Egypte ben ik 15 jaar professor en consultant geweest bij een heel groot onderzoeksinstituut. Het ging daar over grote vraagstukken zoals assessments voor fabrieken of rederijen. Hielden ze zich aan de milieuregels? Of als een bedrijf ergens een chemische installatie wilde neerzetten, wat zou daarvan dan de impact zijn op het milieu? En dan niet alleen wat de financiën betreft, maar juist letterlijk: ondervindt het milieu daar schade en aan en is dat te voorkomen? Met die onderwerpen kan ik dus al prima vooruit. Maar met de hulp met de administratieve kant van een bedrijf ben ik heel blij.”

Ik hoef niet extra op zoek naar motivatie

In de vorige aflevering stond Diana Bachour in de Schijnwerper. Zij had als doorgeefvraag aan haar opvolger: hoe vind je de motivatie om elke dag met je onderneming bezig te blijven?
“Ik hoef eigenlijk niet gemotiveerd te worden, ook niet door mezelf. Ik ben heel veel bezig met netwerken en contacten leggen. Als ik werk en ik heb pauze, of als ik gewoon even tijd heb, dan haal ik mijn laptop en telefoon uit mijn tas en ga ik aan de slag. Ik heb daar altijd wel zin in, dus ik hoef niet extra op zoek naar motivatie.”

Wat is jouw doorgeefvraag?
“Hm. Dat vind ik best lastig om te bedenken …
Hoe leg jij contact met eventuele opdrachtgevers en promoot je jezelf?”

Op de vraag op Adel nog een vraag had gemist, antwoordde hij met een brede glimlach: ja! Hierbij dus 😀

Wat is je droom voor de korte termijn?
“Ik droom ervan om voor het eind van dit jaar mijn eerste contract met een opdrachtgever te hebben. De komende tijd heb ik al wat interessante gesprekken. Ik heb een KvK-nummer, ik heb een website en ik heb een bankrekening. Kortom: ik ben er klaar voor!”

Meer informatie over het bedrijf van Adel: https://eco-marina.com/
Linken met Adel? https://www.linkedin.com/in/adelregal

DEEL DIT OP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.