Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

HOE GAAT HET NU MET… ERTUGRUL GÖK

In juni vorig jaar stond Ertugrul Gök, Ertu, in onze Schijnwerper. Hij was toen van stagiair doorgestroomd tot zzp’er voor Power by Peers. Hoe gaat het nu met hem? Je leest in de eerste aflevering van een nieuwe rubriek die je onregelmatig terug zult zien. 

Ik zoek Ertu op in een levendig koffietentje in Leidsche Rijn. Op de achtergrond klettert servies en sputtert de melkopschuimer. Wat kindjes maken herrie met speelgoed. 

Hoi Ertu, je hebt leuke reacties gekregen op je interview voor de Schijnwerper. We zijn nu 1,5 jaar verder. Hoe gaat het nu met je?
Ertu: “Het gaat heel goed met mij. Ik voel me prima en ik ben lekker druk met van alles. Gelukkig heb ik tussendoor wel tijd voor dit soort dingen, haha!”

Je bent lekker druk, maar om maar met de deur in huis te vallen: je werkt niet meer voor Power by Peers, hè?
“Nee, maar ben ik wel nog steeds zzp’er. Ik liep bij Power by Peers stage voor mijn opleiding tot agogisch medewerker GGZ. Ik heb tijdens die stage ontzettend veel geleerd van alle verschillende mensen die ik daar ben tegengekomen. Van de bezoekers tot naaste collega’s zoals Sohaila en Sunita, tot de andere zzp’ers, zoals Gerd en jou. En natuurlijk van Mieke, de directeur. We waren wederzijds zo tevreden dat ik ook als zzp’er kon gaan werken voor het Vriendennetwerk. Dat vond ik natuurlijk geweldig! Ik had voordat ik bij Power by Peers terechtkwam nog nooit gedacht aan zelfstandig ondernemen en nu kon ik zelf zo aan de slag! Ik mocht ook de Power Academie volgen, en daar heb ik echt alles over de ondernemerskant geleerd.”

We vonden het allemaal jammer, maar ik sta nog steeds achter mijn keuze

In ons vorige interview gaf je aan dat je verder wilde studeren. Is dat nog aan de orde?
“Op zich wil ik altijd verder leren. Ik ben altijd aan het leren, ook al is het door met mensen te praten of ze te observeren. Maar een nieuwe studie is er nog niet van gekomen. Ik heb het warme bad van Power by Peers na een paar maanden ingeruild voor een zzp-contract in de zorg. Dat komt misschien ondankbaar over, maar ik besefte gewoon dat ik meer uren moest kunnen werken om echt rond te komen. Bij Power by Peers deed ik maatschappelijk werk, maar het werk in de GGZ bleef me toch trekken. Ik heb een goed gesprek gehad met mijn directe collega’s en de directeur, dus we zijn zonder struggles uit elkaar gegaan. We vonden het allemaal jammer, maar ik sta nog steeds wel achter mijn keuze. Ik zal tegelijkertijd nooit vergeten dat ik zonder mijn stage en ondernemerstraject niet had gestaan waar ik nu sta.”

Heb je nu meer zekerheid?
“Nee dat niet eens. Ik heb gemiddeld wel veel meer uren, maar ik weet vaak tot op heel korte termijn niet waar ik moet zijn. Ik werk op locaties voor begeleid wonen. Als daar iemand uitvalt, kan ik inspringen, bijvoorbeeld. Ik zit dus niet vaak langere tijd op een plek. Dat heeft voor- en nadelen. Ik vind het fijn dat het afwisselend is. Ik ga me zo niet zo snel vervelen. Een nadeel is dat geen onderdeel ben van een team. Soms kom ik terecht in een team dat onderling een hele goede band heeft en alles over elkaar en over het werk weet. Ik val daar dan wat buiten. Ik vind het soms jammer, maar ervaar het nooit als een probleem. Alles heeft voor- en nadelen. Geen zekerheid hebben is soms lastig, maar gemiddeld zit ik prima. En dan vind ik eigen baas zijn echt fijn voelen. Ik ben daar goed op voorbereid bij Power by Peers, dus al ben ik daar niet meer, ik had het zonder hen nooit gedaan. Ik heb als Peer geleerd dat ik fouten mag maken, dat ik mag leren en dat ik niet alles gelijk hoef te kunnen. Dat was voor mij echt een heel goede les, want ik ben een perfectionist. Daarmee kun je jezelf echt in de weg zitten.”

Ertu met Sohaila

Uit het vorige interview konden we al wel concluderen dat je niet iemand bent die stilzit…
“Hahaha nee, ik wil altijd verder. Beter worden in wat ik doe, of nieuwe dingen leren. In de zorg ben je vooral bezig met er voor anderen zijn. Het enige wat ik daarin mis, is iets máken. Iets waar je trots op kan zijn en wat je aan anderen kan laten zien. Naast mijn werk ben ik dus een website gaan bouwen. Ik vind dat heel fijn om te doen, ik vergeet dan helemaal de tijd. Ik heb het helemaal vanaf het begin opgepakt. Alles uitgezocht hoe het moest. Dat was nog best een puzzel, maar ik heb nu echt een website staan. Ik moet hem nog verder uitbouwen, maar ik heb een begin.” 

Ik kom in mijn werk in best wel heftige situaties terecht. Dat moet je van je af kunnen zetten

Een website gebouwd! Dat is weer heel iets anders inderdaad. Wat voor website is het?
“Hij is nog niet af, maar ik weet wel waar ik heen wil. Ik heb als hobby namelijk ook (kracht)sport en voeding die daarbij kan horen. Misschien ga ik die op den duur zelfs wel online verkopen. Ik wil ik er in elk geval over vertellen en mijn ervaringen en tips delen. En ik wil het ook hebben over mijn werk in de Ggz. Dat zijn natuurlijk heel verschillende dingen, dus ik zoek naar een manier om dat vorm te geven. Dat gaat me lukken, ik puzzel rustig verder. Dat leidt ook af. Ik kom in mijn werk in best wel heftige situaties terecht, met mensen die mentale problemen hebben. Soms echt heel zware, zoals een psychose of suïcidaliteit. Daardoor kom ik weleens midden in crisissituaties terecht. Dat moet je van je af kunnen zetten. Zoiets doen als die website helpt me daar goed bij. En sporten ook. Voor mij zijn al die onderdelen dus al één geheel. Nu nog voor mijn toekomstige online klanten…”

Interview: Ineke Buijs

DEEL DIT OP

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.