Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

EN WE ZIJN BEGONNEN!

DERDE GROEP EIGEN PAD UIT DE STARTBLOKKEN

Twee groepen met prachtige en krachtige vrouwen hebben we al uitgezwaaid. Ze deden mee met Eigen Pad, ons traject voor vluchtelingen- en migrantenvrouwen.
Op vrijdag 19 april, net na de Ramadan, ging de derde groep van start. En er werden nu al meters gemaakt.

Tijdens Eigen Pad werken vrouwen uit Overvecht met een migratie- of vluchte–lingenachtergrond 6 maanden lang aan hun toekomst op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, werk en/of leren. Ze krijgen daarbij hulp in de vorm van trainingen, persoonlijke coaching en diverse activiteiten. Maar voordat ze echt in het diepe duiken, is er altijd een uitgebreid welkom op de eerste bijeenkomst.

Buiten deden flinke windvlagen de vlinderstruik voor het raam onrustig heen en weer zwiepen. Was het een beetje een weerspiegeling van wat er aan de binnenkant bij de vrouwen speelde? Want we zagen best wat gespannen gezichten. 

Diana Bachour, projectleider die samen met Sohaila Torabi Eigen Pad draait*, begint met een welkomstwoord. Al snel schakelt ze over naar een kennismakingsoefening. We gaan met ons allen in een kring staan. Elke vrouw stelt zich voor door haar naam te zeggen en er een beweging bij te doen. Het voelt wat onwennig. Waar gaat dit heen en wat voor beweging moet ik kiezen?

Het wordt een soort gezamenlijke dans, een workout en een feestje tegelijk. Het ijs brák niet alleen, het smolt zelfs.

De bedoeling blijkt te zijn dat alle vrouwen na elke voorgestelde dame samen haar naam en beweging herhalen. Na een vrouw of 3 begint de spanning te zakken. De bewegingen worden grappiger, uitbundiger. Er wordt steeds meer gelachen om leuke vergissingen met namen en bewegingen. Sneller gaan we, Diana zweept ons op. Nog sneller! Het wordt een soort gezamenlijke dans, een workout en een feestje tegelijk. Het ijs brák niet alleen, het smolt zelfs.

Dit was een ontzettende goede losmaker. Met blosjes op de wangen zit iedereen weer op haar plek. Even tot rust komen met een korte meditatie. En dan begint de derde groep voor Eigen Pad echt…

Diana zet de eerste oefeningen in. De eerder uitgereikte notitieboekjes en pennen worden gelijk in gebruik genomen. Soms helpt Google Translate, soms helpt een buurvrouw, maar de vragen worden uiteindelijk allemaal beantwoord. Door ze in groepjes te bespreken leren de vrouwen elkaar nog verder kennen. Dat wordt gewaardeerd!

Om de privacy en het zo belangrijke gevoel van veiligheid voor deze kwetsbare vrouwen te waarborgen, maken we niet overal foto’s van. En we vragen altijd wie er wel en niet herkenbaar in beeld wil. Dat maakt dat je gewoon maar moet geloven dat de sfeer al zo snel goed werd. Aan het eind van de ochtend kwamen er taart en croissantjes op tafel. Een van de dames zette er met haar telefoon even een muziekje bij op. Ik kreeg wel 8 telefoons in mijn handen gedrukt om foto’s te maken van een of meer dames trots en blij bij de tafel met lekkere dingen. Geweldige foto’s, die voor henzelf zijn 😊 

Eigenlijk staat deze startochtend symbool voor hoe het gaat met de vrouwen van Eigen Pad. Aan het eind van het traject hebben ze een metamorfose ondergaan. Wedden dat dat deze groep ook weer gaat lukken?

Dit derde Eigen Pad-traject zou overigens niet kunnen draaien zonder de ondersteuning van Sanaa, Tahmineh en Salma, drie heldinnen die zelf ook ooit in de groep zaten en zich nu op allerlei manieren inzetten voor Power by Peers.

Verder lezen over mentale gezondheid

JAAA! CERTIFICAAT!

Bij Eigen Pad werken vrouwen met een migratie-of vluchtelingenachtergrond aan hun toekomst. In oktober 2022 kreeg de eerste lichting deelnemers hun certificaat.

Lees verder »

DEEL DIT OP

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.