Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

De Vreedzame Academie

EXTRA SCHOLING VOOR DE KIDSCLUB ACADEMIE

Als je het nieuws volgt, lijkt het misschien wel alsof alles alleen nog draait om ruzie en conflicten. Om je (ongezouten) mening geven, gewoon omdat het mag. We leven immers in een democratie, als land, maar ook als stad en wijk. In een democratie én Vreedzaam samenleven kan best lastig zijn. Stichting Vreedzaam heeft daar oog voor. En zij gaan terug naar de basis: kinderen en jongeren. Hoe kunnen zij hun stem laten horen en zelf bijdragen aan een Vreedzame wijk? En hoe ga je Vreedzaam met elkaar om?

De dames van de Kidsclub volgden een train-de-trainers bij Stichting Vreedzaam. Tamara Amroussi vertelt over het hoe en waarom.

Tamara, jullie hebben laatst een train-de-trainers gevolgd bij Stichting Vreedzaam. Hebben jullie daar zelf dus ook al een cursus gevolgd?
Tamara: “Ja, Overvecht is een ‘Vreedzame wijk’ en wij hebben een aantal jaar geleden zelf de training Vreedzaam gevolgd. Twee jaar geleden ben ik met Aartie Hardoar de Kidsclub Academie gestart. Daar bieden wij ook de training Vreedzaam aan.”

Wat komt er zoal langs tijdens zo’n cursus?
Tamara: “Een heleboel! We kijken bijvoorbeeld naar wat een Vreedzame wijk, school, sportvereniging, speeltuin, etc. inhoudt. En hoe je Vreedzaam met elkaar omgaat. We leren hoe we kunnen zorgen voor een positieve leeromgeving. En bij Vreedzaam hoort ook dat kinderen een stem krijgen en dat ze kunnen oefenen met hoe ze een goede burger kunnen zijn. Daar kunnen wij ouders in meenemen bij de Kidsclub Academie.”

Jullie zijn nu een stap verder gegaan en hebben de train-de-trainers gevolgd. Waarom wilden jullie dat?
Tamara: “Toen wij de Kidsclub 10 jaar geleden hebben opgezet was het niet meer dan logisch dat wij een training volgden. Nu wij met de derde Academie-groep zijn gestart, vinden wij het een mooie en logische stap om zelf trainers Vreedzaam te worden. Op deze manier kunnen wij helpen om het gedachtengoed verder uit te dragen. En om bewust te blijven werken aan een Vreedzame organisatie. Dat doen we op basis van de vier pijlers die we hebben geleerd; een positief opvoedklimaat, eigen taken en verantwoordelijkheden, conflicthantering en diversiteit.”

,Jullie gaan bij de Academie dus zelf een module Vreedzaam geven. Wie gaat er dan met het geleerde aan de slag, de ouders? De kinderen? Allebei? Wat leren jullie ze dan weer precies?
Tamara: “Getrainde ouders kunnen het gedachtengoed van Vreedzaam overbrengen op hun kinderen en ook naar buurtbewoners. Als we de module geven, hebben we het over hoe we samen opvoeden, hoe je het goede voorbeeld kan geven en hoe je elkaar kan versterken en helpen, thuis, op school en in de wijk. We kijken naar hoe je ouders en kinderen op een positieve manier kan aanspreken op hun gedrag en hoe zij op hun beurt kinderen kunnen helpen bij het oplossen van een conflict.”

En hoe ziet dat er dan in de praktijk uit?
“De trainingen zijn altijd ’s ochtends. We beginnen dan met een binnenkomer. Dat is altijd een speels rondje, waarin we bijvoorbeeld de 1e kennismaking op een andere manier doen. Aan het eind van de ochtend hebben we ook zo’n rondje. Dan gaan we bijvoorbeeld elkaar beter leren kennen door vragen zoals: waar speelde je het liefst mee als kind?

Tijdens de training zelf oefenen we met het belonen van positief gedrag, met het stellen van grenzen en met het oplossen van conflicten bij kinderen, de kern van Vreedzaam. Het is altijd heel interessant om te zien wat er dan allemaal uit komt. En ouders zijn heel dankbaar voor wat ze leren. Vooral het stappenplan om conflicten tussen broertjes/zusjes of tussen andere kinderen op te lossen vinden ouders heel fijn. Ze kunnen daar thuis echt iets mee. Voor de kinderen is het ook goed; zij voelen zich gezien en gehoord. En ze leren om zelf na te denken over oplossingen en om zich in te leven in de ander. Je legt dus als ouder de verantwoordelijkheid bij de kinderen, maar je begeleidt dit proces natuurlijk wel. En als je ieder kind het woord geeft, voelen zij zich echt wel gehoord. 

Eigenlijk zou iedereen toch op deze manier Vreedzaam met elkaar moeten kunnen omgaan….
“Ja! Als zoveel mogelijk mensen deze Vreedzame ’taal’ spreken wordt de wijk, de school, de sportclub of de flat een betere plek. Maar waarom zou je daar inderdaad stoppen?”

Interview: Ineke Buijs
Foto’s: Kidsclub Academie

VERDER LEZEN OVER DE KIDSCLUB (ACADEMIE)

De Vreedzame Academie

Aartie en Tamara van de Kidsclub Academie volgden een tijdje terug een training Vreedzaam. Inmiddels hebben ze de train-de-trainers gevolgd, zodat ze

Lees verder »

PEER IN DE GROEI

SALMA ALALO zet nieuwe stap als sleutelpersoon Gezondheid “Het was uiteindelijk veel meer dan ik ervan verwachtte.” Het was eigenlijk wel de

Lees verder »

DEEL DIT OP

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.