HANDEN UIT DE MOUWEN, POTEN IN DE KLEI
“Na een etentje gisteren rees bij mij een plannetje. Josephine is binnenkort jarig en wil al heel lang iets aan haar terras doen. Een tuin maken. Dat kan eigenlijk alleen met bakken, de tegels kunnen er niet uit.
Josephine staat altijd klaar voor anderen, ik vind het fijn om haar te kunnen verrassen met haar tuinwens. Doe je mee? Met een bedragje? Met een paar uurtjes hulp, of beide?
Ik dacht aan: moestuinbakken op pallets en een paar verhoogde bakken om eetbare en bloeiende inheemse planten in te stouwen. En twee afscheidende vakken met bamboe tegen de inkijk. Als we een clubje verzamelen en allemaal lappen dan komen we een eind toch?”
Dit is de tekst uit een appje van Beatrijs Wind in de appgroep van de Power Academie, tot voor kort community manager bij de Power Academie en nu betrokken bij het project Beter Bediend. Alle deelnemers en ex-deelnemers van de Power Academie worden aangesloten bij de Power Club en bij een groepsapp, die steeds groter wordt en steeds actiever. En die verder gaat dan alleen vragen hoe laat de volgende bijeenkomst is, wie er een goede boekhouder weet of hoe je iets goed in de markt zet. Zeer legitieme vragen voor een groep die gaat over (leren ondernemen) en dat is dus ook al bhtw (buitengewoon hoge toegevoegde waarde 😉 ). Maar dit gaat verder. Dit is community building +.
Poten in de klei
De case is wel duidelijk. Josephine (Jos), alumnus bij de Power Academie zit er op zijn zachtst gezet niet heel ruim bij, maar geeft anderen op allerlei andere manieren alles wat ze heeft. Dat wordt gezien en dus kwam er uit de appgroep nog meer rook dan anders: ACTIE! Maar wel als verrassing, dus Josephine zelf wist van niets. Er kwam dus een appgroep speciaal voor de verjaardag van Josephine en vooral zonder het feestvarken zelf.
In no time volgden appjes van heel veel mensen. De een had wat geld, de ander juist tijd, weer anderen wilden wel met ‘de poten in de klei’ en de handen aan de bakken. Ook mensen van buiten de Power Club begonnen belangeloos mee te helpen, zoals iemand die kon zorgen voor vervoer en een tuinontwerper. Tuincentra werden benaderd, ‘Struikrovers’, vrienden en kennissen, en wie eigenlijk niet
Behoorlijk project
Intussen werden de omtrekken van het plan steeds verder ingekleurd. En het werd een zeer gedégen plan, met ideeën rond wanneer wat de grond in zou moeten en waar, en met inzicht in hoe je kunt zorgen dat er altijd wel iéts mooi is in de tuin. En hoe je natuurlijk een leuke opbrengst zou kunnen hebben van allerlei eetbaar groens.
En zo ontstond een behoorlijk project. Daardoor was er best wat te coördineren. En helemáál zonder Jos zelf werd het toch onhandig. Want wat waren haar eigen wensen? Wat kon er wel en niet in de tuin bij haar huurhuis? Wat had ze zelf al? Bovendien was het een periode met veel zieke, bijna-zieke, en gewoon heel drukke mensen. Dus wie kon er nu wanneer? Groepen mensen mobiliseren, samenbrengen en coördineren kun je wel aan Beatrijs overlaten. En dus volgden de eerste concrete afspraken.
Toen de eerste tuinklusdag daar was, werd pas echt duidelijk wat een geweldige actie dit is. Iemand uit de groep vond een filmpje over een dergelijke actie die daarin Permablitz werd genoemd. Bekijk het filmpje over Permablitz hier (link gaat naar Instagram).
De jarige Jos genoot enorm en zag het ook: dit is met recht een Permablitz
En zo begon het…
Samen
De Permablitz is nog niet klaar, want het is wachten op juiste maanden voor de juiste planten en zaden, maar het begin is er. En hoe! En kunnen we dit wel echt een prachtig voorbeeld noemen van hoe netwerken werkt? Hoe je met een grote of kleine community bergen kan verzetten en dromen waar kunt maken?
De reactie van Beatrijs: “Ik heb weliswaar in dit geval het eerste appje gestuurd, maar de appgroep van de Power Academie/Power Club is altijd een groep waar iedereen elkaar helpt. Al die diverse mensen maken een heel mooi geheel. Samen ben je sterker en kun je van elkaar leren. Dat is iets wat helemaal bij Power by Peers past. Als je wilt meedoen, doe je mee. Als het even niet kan, of je wilt even niet, haak je een andere keer weer aan. Ik ben vooral trots op dat we dit met zoveel mensen voor elkaar hebben gebokst. Al die andere opgeloste vragen ook. Alleen is dit wel een hele mooie om mee te laten zien hoe het werkt als iedereen kan meedoen.”
*De fragmenten uit de appgroep zijn met toestemming gebruikt.
Beeld boven aan de pagina: stills uit de video’s.