Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

DE MATCH TUSSEN MENTALMOTION EN MHFA

Mentale Student Peer Support

Afgelopen jaar zwaaiden de deuren van MentalMotion aan het Wolff & Dekenplein open voor zo’n 50 bestuursleden van studentenverenigingen die een cursus MHFA gingen volgen. Zij leerden hoe ze mentale klachten bij (mede)studenten kunnen signaleren en bespreekbaar kunnen maken. Tijd om een eerste balans op te maken. Hoe is het bevallen?

MentalMotion is een student peer support center waar Power by Peers bij aan de wieg heeft gestaan. Vandaar dat we regelmatig rapporteren over deze hardwerkende club.
Bij MentalMotion staat het welzijn van studenten in brede zin centraal. Ze organiseren van alles: beleidsbrainstormsessies, thema-avonden, inloopmiddagen, filmavondjes, en ook cursussen. Een va die cursussen is Mental Health First Aid (MHFA). In deze internationaal erkende cursus leren de deelnemers hoe ze mentale klachten bij iemand kunnen signaleren en hoe ze diegene vervolgens op weg kunnen helpen naar (in)formele hulp.

Cursisten tijdens een opdracht over middelengebruik en over het verschil tussen een hartaanval en paniekaanval

DE DEELNEMERS

Afgelopen jaar hebben zo’n 50 deelnemers meegedaan met de cursus. Tijd voor een terugblik. Hoe vonden de studenten het? 

Op basis van ingevulde enquetes blijkt dat de cursus een 8,4 krijgt. Dat is een prachtig cijfer, maar waar komt die tevredenheid precies vandaan? Een paar citaten uit de open vragen:

  • “Ik vond het een erg duidelijke cursus. Ik dacht dat ik al heel veel wist, maar ik heb veel bijgeleerd en ben ook wel anders gaan kijken naar sommige problemen.”
  • “Het was heel veel, maar ook hele belangrijke informatie.”
  • “Ik vond het een goede cursus met nuttige informatie die direct toepasbaar is.”
  • “Er was veel ruimte voor eigen ervaringen en om vragen samen te bespreken. Dat voelde al snel heel veilig.”
  • “Af en toe in groepjes uit elkaar voor de opdrachten vond ik heel leuk en leerzaam.”
  • “Ik vond het een hele interessante cursus. We kregen praktische handvatten om in actie te komen bij mentale crisissituaties. Daardoor voel ik me zekerder als er iets gebeurt of als ik iets signaleer. Ik weet wat ik kan doen.”
  • “De trainer is heel open over de eigen ervaringen voor de groep. Daardoor deelde groep zelf ook veel. Heel waardevol.”
  • “Het boek en de filmpjes zijn een fijne aanvulling op de presentatie. In het boek kun je ook nog even dingen nalezen.”
  • De cases waren goed om mee te oefenen. Fijn dat dat in groepjes ging, dan doet iedereen echt mee.
  • “Het is goed om te leren wat je wel en juist niet kan zeggen in een zware situatie.”
  • “Het actieplan in stappen is fijn om mee te werken. Je kan checken of je niets vergeet.”

De TRAINERS

Geen cursus zonder trainers, natuurlijk. De (Y)MHFA-trainers bij Power by Peers zijn allemaal gecertificeerd. Dat betekent dat ze een meerdaagse cursus hebben gevolgd bij MHFA Nederland in Eindhoven. Daarin is de inhoud van de cursus uitgebreid aan bod gekomen, is geoefend met trainingsvaardigheden en is een schat aan achtergrondinformatie gedeeld.

Bij Power by Peers hebben we nog iets extra’s: al onze trainers zijn ervaringsdeskundig. Een deel van wat in de cursus aan bod komt hebben zij zelf ervaren of ervaren zij nog steeds. Dat blijkt van grote toegevoegde waarde voor de cursisten. Maar wat vonden de trainers zelf eigenlijk van de cursussen in het afgelopen jaar?

Yvonne Persoon (bovenste rij, 2e van links) met een van haar groepen cursisten bij MentalMotion

Als iemand een persoonlijk ervaring deelt, reageren ze daar gelijk op vanuit wat ze geleerd hebben. Of weer vanuit hún eigen ervaring. Zo leren ze niet alleen van mij, maar ook van elkaar.

Yvonne Persoon: “Ik vind het heel belangrijk om jongvolwassenen/studenten/bestuursleden MHFA te geven. Zij kunnen het verschil maken voor hun medestudenten en/of de leden van hun vereniging. Of voor wie dan ook in hun omgeving. Na de cursus weten ze heel goed dat ze mentale klachten/signalen niet moeten negeren, maar dat ze ze kunnen herkennen en vervolgens via het MHFA-actieplan kunnen handelen. De deelnemers geven vaak aan dat dat ze veel inzicht en daardoor rust geeft. 

Deze doelgroep is echt mijn favoriet. Ik ben altijd onder de indruk van hun open, pure en nieuwsgierige houding. Ze kunnen best kritisch zijn, maar ze blijven altijd positief. Ze vragen door en blijven meedenken. Ze doen het ook prima in de groep. Als iemand een persoonlijk ervaring deelt, reageren ze daar gelijk op vanuit wat ze geleerd hebben. Of weer vanuit hún eigen ervaring. Zo leren ze niet alleen van mij, maar ook van elkaar. Die mix werkt heel erg goed.” 

Ineke Buijs (midden) met een van de groepen aan het eind van de cursus bij MentalMotion

Hoe meer bestuursleden en studenten weten waar ze op kunnen letten, hoe meer luisterende oren er kunnen zijn voor jongeren met mentale klachten. Dat kan echt levensreddend zijn."

Ineke Buijs: “Ik vond het superleuk om deze groepen (oud-)studenten en bestuursleden MHFA te geven. Ze deden allemaal enthousiast mee en ik zag voortdurend muntjes vallen. Het was ook heel tof dat hun ervaringen open deelden. Er zaten echt pittige en heel persoonlijke verhalen bij. Die moet je maar durven delen. Dat deden ze ontzettend goed. Ze stelden ook hele scherpe vragen. Daardoor bleef iedereen ‘bij de les’.

Ik voelde me weleens schuldig dat ik ze zo vol moest stoppen met informatie, ook met theorie, want het is echt veel, maar ik kreeg eigenlijk vooral positieve reacties. Ook na afloop, dat er nog even iemand speciaal kwam zeggen hoe fijn het was. Of nog even een appje om te zeggen wat misschien beter kon. Als ze ja na afloop van alles sessies persoonlijk de hand komen schudden, weet je er verbinding is ontstaan. Dat voelt extra belangrijk met het soort onderwerpen waar je het met MHFA over hebt.

Ik heb al die cursisten al heel snel in mijn hart gesloten. Ik ben dan ook heel blij dat we nu weer net begonnen zijn met nieuwe groepen. Want hoe meer bestuursleden en studenten weten waar ze op kunnen letten, hoe meer luisterende oren er kunnen zijn voor jongeren met mentale klachten. Dat kan echt levensreddend zijn.”

MHFA gaat over signalen herkennen, en er niet voor weglopen maar erover praten. Dat is precies wat wij bij MentalMotion ook doen.”

MENTALMOTION

Marik Eijgenstein, samen met Sofia Drost projectleider bij MentalMotion: “MentalMotion is een studenten support-initiatief dat mentale gezondheid bespreekbaar maakt. Bij ons draait het om oprechte aandacht en een goed gesprek. MHFA geeft ons precies dat beetje extra: weten wat je kunt doen als iemand worstelt met mentale problemen. Het gaat over signalen herkennen, en er niet voor weglopen maar erover praten. Dat is precies wat wij bij MentalMotion ook doen.

Zo maken we samen zorgen voor mentaal welzijn iets wat je gewoon doet, net als vragen hoe het écht met iemand gaat.”

VERDER LEZEN OVER MENTALE GEZONDHEID

KOM UIT JE DOOS!

Het aantal jongeren met mentale problemen neemt heel snel toe. Het punt is dat bij jongeren/studenten te lang niet is gedacht aan

Lees verder »

Allemaal bewoners

Met SAMEN030 werkt Power By Peers aan het project Goede buur: dé bondgenoot voor mensen met verward gedrag. In Overvecht, Hoograven en

Lees verder »

DEEL DIT OP