Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

Collega’s, concurrenten of Concullega’s? Wat zijn je mede-ondernemers

Normaal gesproken klets je met je collega’s op maandagochtend bij het koffiezetapparaat over het weekend. Als thuiswerkende zzp’er drink ik mijn koffie alleen: ik heb een eenmansbedrijf en dus geen directe collega’s. Via Parttime Ondernemen heb ik wel een netwerk van mede-ondernemers leren kennen waar ik mee samenwerk, van leer en zaken rondom mijn bedrijf kan bespreken. Maar zijn dat wel echt collega’s te noemen? Het zijn soms ook mijn concurrenten 

Natuurlijk werk ik samen met mijn mede-ondernemers, maar aan het einde van de dag hebben we allemaal hetzelfde doel: een bedrijf opzetten waarmee wij onszelf kunnen onderhouden en de bijstand uit kunnen. Dat betekent bijvoorbeeld dat het voor mij niet altijd mogelijk is om iemand gratis te helpen met zijn/haar/hun websiteteksten. Daar draait een belangrijk deel van mijn omzet om. Tegelijkertijd wil ik hen ook kunnen helpen, zij helpen mij tenslotte ook. Daardoor balanceer ik eigenlijk continu tussen mijn rol als collega en mijn rol als concurrent en stel ik mijzelf vaak de vraag welke rol op dit moment voorrang krijgt.  

Bedrijf gaat voor?

Maar wat is de werkrelatie binnen een groep zzp’ers dan? Wij zijn geen collega’s nog echte concurrenten, eerder iets ertussen. Dit betekent dat ik op een andere manier met mijn mede-ondernemers omga dan ik met mijn collega’s zou hebben gedaan, en ik dus altijd opzoek ben naar een goede tussenvorm. Voor een mede-ondernemer kan je niet zonder meer doen wat je voor een collega wél zou doen.  

Gelukkig is er vaak een tussenweg te vinden: mijn diensten ruilen voor diensten van de ander bijvoorbeeld. Zo helpen wij elkaar en krijgen wij er allebei iets voor terug, zeker als de werkzaamheden zo duur zouden zijn dat wij ze niet kunnen betalen. In andere gevallen geef ik aan dat ik alleen kan helpen tegen betaling. Hierin is het erg belangrijk om te weten waar je grenzen liggen en deze vervolgens duidelijk kunnen communiceren en bewaken.  

Ook is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te weten waar voor jou ‘de rek’ zit en je eventueel kan onderhandelen en welke punten voor jou niet onderhandelbaar zijn. Zelf doe ik bijvoorbeeld alleen dingen die niets met mijn bedrijfsmodel te maken hebben gratis tenzij het adviezen tijdens de Scrum of snel Googlewerk betreft. Ook moet ik er simpelweg de tijd en energie voor hebben. Zo kan ik vaak toch mijn mede-ondernemers helpen zonder dat mijn bedrijf er de prijs voor betaalt. 

Ken je grenzen

Hoe dan ook, ik geloof in de kracht van samenwerken en zal dit daarom zoveel mogelijk blijven doen. Ik leer daarvan als persoon en als ondernemer en daarnaast zorgt het ook voor betere gesprekken in de koffiepauze op maandagochtend. Het is alleen wel continu blijven balanceren. 

Wat vind jij? Zijn ondernemers collega’s, concurrenten of concullega’s van elkaar? 

DEEL DIT OP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.