Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

CERTIFICATEN VOOR DOORZETTERS BIJ DE KIDSCLUB ACADEMIE

Het is 6 juni 2023. Het is prachtig weer, maar zelfs als dat niet zo was, zou de ruimte alsnog gevuld zijn met zonnestralen. Zodra je binnenliep, voelde je het gelijk: dit is een hechte groep, hier is hard (samen)gewerkt en hier voeren trots en leergierigheid de boventoon. Het is de ochtend waarop de Kidsclub Academie certificaten uitreikt aan de allereerste lichting afzwaaiende deelnemers.

Opvoedkundige vraagstukken

Tamara Amroussi en Aartie Hardoar draaien al enkele jaren de Kidsclub in opdracht van Power by Peers. Al heel snel hadden ze een droom: uitbreiden naar andere delen van de stad. Dat was niet alleen hun droom, het is ook echt iets waar veel behoefte aan is. Je kunt alleen niet zomaar iemand op een groep dreumesen zetten. Zeker niet om de Kidsclub inmiddels een eigen methode heeft om opvoedkundige vraagstukken op te pakken.

De oplossing: een Kidsclub Academie. Het idee was er, en het Oranjefonds zorgde dat er ook geld kwam. De Academie kreeg een bedrag van het project Kansen voor Kinderen. Lees voor de details verder de artikelen achter de groene knoppen onderaan.

Feest

Terug naar de certificaten. In aanwezigheid van Dagmar Heijtze van Bibliotheek Utrecht en Tonnie van der Meer van Gemeente Utrecht en natuurlijk Mieke van Dommelen, directeur van Power by Peers kregen de deelnemers hun felbegeerde papier. Iedereen kon rekenen op een mooie en vrolijke toespraak van Aartie en Tamara, elke dame kreeg een groot applaus, bloemen en een presentje. Er waren ook een paar kleine dreumesen aanwezig en zelfs die leken trots op hun moeders. Om het af te maken waren er ook nog taartjes met het logo van de Kidsclub. Het was echt feest. En het enthousiasme spatte ervan af. En dat blijft niet zonder vervolg.

Inspirerende Academie

De dames zijn geenszins van plan om nu in de ruststand te gaan. Het leren bij de Academie heeft ze geïnspireerd. Een opvallend groot deel van de groep gaat dan ook de opleiding tot pedagogisch medewerker volgen. Dit is een voorwaarde om zelfstandig een groep te mogen draaien voor de Kidsclub. Als deze deelnemers hun opleiding goed afronden, komt uitbreiding dus echt dichterbij. Mieke van Dommelen geeft nog aan dat degenen die de opleiding tot pedagogisch medewerker gaan volgen ondersteuning kunnen krijgen vanuit Power by Peers. Er zijn bijvoorbeeld plekken waar ze rustig hun huiswerk kunnen doen en zijn ook mensen die er inhoudelijk misschien mee kunnen helpen.

Quotes

De gecertificeerde dames hebben van alles verteld. Hieronder een selectie van quotes.

“Ik vind de ontwikkeling van kinderen van 2 tot 4 jaar heel interessant. Daarom ga ik verder met een opleiding tot pedagogisch medewerker. Ik kan dan werken op de voorschool. Ik heb op de Kidsclub Academie geleerd dat ik het kan. Ik geef dus niet op en ga door met leren.

Ik heb heel veel geleerd op de Academie, over echt van alles. Iets nieuws leren draagt sowieso bij aan je totale ervaring. Ik geef nu Arabische les aan kinderen en ik weet nog niet wat ik hierna ga doen. Het liefst wordt dat iets met gezondheid en kleine kinderen. Ook daar hebben we over geleerd tijdens de lessen en daar wil ik wel meer over weten. Voorlopig ga ik even terug naar de uitgeverijwereld. En ik lees boeken voor aan kinderen. Ik ben dus altijd verbonden met kinderen.”

““Ik ging heel graag naar de Academie en heb van alles geleerd, ook over de bibliotheek, EHBO, vreedzaam leven, etc. Mijn leven is er echt anders door geworden, privé, maar zeker ook in mijn werk als coördinator Arabische lessen in de moskee. Na de bevalling van mijn kindje, en als hij goed op weg is, wil ik graag naar de opleiding tot onderwijsassistent en daar mijn werk van maken.”

“Ik heb de opleiding tot pedagogisch medewerker al gedaan en werk al bij de Kidsclub. Ik zat op de Academie maar kon dus ineens al aan de slag. Ik kwam om mijn ‘klasgenoten’ te feliciteren en ik was blij verrast toen ik ook mijn diploma kreeg. Ik heb niet alle lessen kunnen volgen, maar ik heb het natuurlijk al werkend geleerd. Ik ben heel erg blij en hoop dat ik snel mijn uren voor de Kidsclub kan uitbreiden.”

“Ik werk al een tijdje als vrijwilliger mee bij de Kidsclub. De kans om mee te doen met de Academie heb ik met beide handen aangegrepen. Ik heb er heel veel geleerd en ook op de ochtenden dat ik zelf samen met andere moeders aanwezig was bij de reguliere Kidsclub. Ik heb speciale aandacht voor kinderen en gebaren. Sommige kinderen kunnen wel horen, maar snappen gebaren gewoon veel beter dan woorden. Als je dat weet, kun je heel veel problemen in de opvoeding oplossen. Ik wil dan ook eerst de opleiding tot pedagogisch medewerker doen en me dan specialiseren in gebarenonderwijs. Ooit wil ik mijn eigen school of instituut starten.

"Op deze manier wordt echt een stuk van de tekorten op de arbeidsmarkt opgelost!"

Tonnie van der Meer van Gemeente Utrecht hoort het allemaal heel blij aan, want zoals een van de deelnemers al zegt: “Op deze manier wordt echt een stuk van de tekorten op de arbeidsmarkt opgelost!”

Verder lezen?

De doorzetter die graag verder wil met gebaren, is Marjorie. Zij is een van de vier personen in het dubbeldubbelinterview dat we eerder hebben gedaan. Je vindt het onder de knoppen. Daar vind je ook het verhaal van Salma, die ook bij de Kidsclub werkt. 

DEEL DIT OP

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.