Met Eigen Wijsheid Samen Ondernemen

In DE SCHIJNWERPER: AMIR Targholizadeh

MAN MET MEERDERE LEVENS

Amir Targholizadeh is mode-ontwerper en ondernemer. En een en al uitbundigheid. Vol passie en vuur vertelt hij over zijn plannen en de droom die heeft voor in het centrum van Utrecht. Maar dat is niet het enige verhaal dat in Amir schuilt. Er ging heel wat vooraf aan zijn uiteindelijke aanmelding bij de Power Academie. Maak kennis met een man met meerdere levens. 

Je hebt een droom voor hier in de stad, maar je komt letterlijk en figuurlijk van ver. Wil je daar iets over vertellen?
“Ik ben geboren in Iran. De situatie werd daar voor mij onhoudbaar. Ik ben in twee maanden naar Nederlands gelopen. Écht gelopen, behalve toen ik een klein stuk met iemand kon meerijden in de auto. In die twee maanden heb ik van alles meegemaakt. Ik ben bewusteloos geraakt in een rivier, waarschijnlijk omdat ik door een schip ben geraakt, ik heb in een vluchtelingenkamp in Turkije gezeten, ik ben gevangen gehouden door een groepje mannen …”

"Ik heb echt meerdere keren de dood in de ogen gekeken"

“Ik heb echt meerdere keren de dood in de ogen gekeken. En die hele periode had ik eigenlijk geen identiteit. Als vluchteling heb zelden papieren waarmee je die zou kunnen bewijzen. Dat maakt het extra moeilijk en gevaarlijk. Over alle gebeurtenissen wil ik ooit nog een boek schrijven. Het was allemaal heel traumatisch. Ik heb ook echt wel hulp nodig gehad om het te kunnen verwerken en achter me te kunnen laten.”

Wat heb je, behalve (tijdelijk) je identiteit en natuurlijk familie en vrienden achtergelaten in Iran?
“Ik had in Iran een bedrijf in de mode. Ik ben daar afgestudeerd aan de University for Fine Arts. Daar leerde ik alles over cultuur- en kunstmanagement. Ik deed echt van alles: ik was kunstenaar, ik danste, ik kookte, ik was model. Ik vond het vreselijk om dat allemaal achter te laten, maar ik moest wel. De situatie in Iran werd te gevaarlijk”

Je hebt je verblijfsvergunning voor Nederland gekregen. Dat gaf je weer nieuwe kansen…
“Jazeker! Die heb ik met beide handen aangepakt. Ik werd filiaalmanager van ACTUAL, een mannenmodezaak in de Kalverstraat, businesspartner van Wam Denim. De winkel verkocht ook collecties die ik zelf ontwierp. Het was een grote winkel van vijf verdiepingen, die 7 dagen per week open was. Ik was dus altijd aan het werk en het was een en al levendigheid. Mensen voelden zich welkom en gezien in de winkel, dus het was altijd druk en een soort feestje.”

WhatsApp Image 2022-04-22 at 8.35.42 PM (1)
WhatsApp Image 2022-04-22 at 8.35.42 PM (2)


Je bent als mens meerdere keren uit je as herrezen. Je hebt nu ook zakelijk weer nieuwe plannen. Wil je ze delen?

“Ja graag zelfs! Alhoewel, niet tot in detail, want het moet ook een verrassing blijven, haha!
Ik heb me aangemeld voor een pto-traject bij de Power Academie met het plan om in het centrum van Utrecht weer een hippe en servicegerichte modezaak neer te zetten. Een waarin je weer goed geholpen wordt. Waar je je welkom voelt en waar mensen staan die écht verstand van mode hebben. Die weten wat bij jou past en je dat ook laten zien. Die oprecht geïnteresseerd zijn in jou als klant. Het wordt een winkel met een etalage zonder poppen. Poppen zijn doods, ik wil weer echt leven in mijn zaak. Je komt bij geen kleding kopen, je gaat een avontuur meemaken. Met muziek en met kleur en met licht, met alles erop en eraan. En met allerlei verrassingen waar ik lekker nog niets over ga zeggen. Mensen willen weer gezelligheid in de straat. We mogen nu weer winkelen, maar er zijn geen ‘warme winkels’ meer. Ik wil er minimaal één terugbrengen in het straatbeeld. En dat moet er dan een worden waar mensen zelfs vanuit andere steden naartoe komen.”

"Ik wil weer echt leven in mijn zaak. Je komt bij geen kleding kopen, je gaat een avontuur meemaken"


Dat
wordt een aanwinst voor de stad! En wat ga je verkopen?

“ACTUAL was mannenmode. In mijn nieuwe winkel ga ik ook mode voor vrouwen verkopen. En mijn eigen schoenen. Ik heb enorme interesse in het ambacht van schoenmaker. Ik maak daarom ook unieke schoenen op basis van een model van 2500 jaar oud. Dat zijn echt schoenen voor liefhebbers, bijvoorbeeld voor mensen die in historische voorstellingen spelen. Voor het brede publiek ontwerp ik unisex-schoenen op basis van een model van 500 jaar terug.


“De schoenen zijn van puur katoen en kunnen dus zonder sokken worden gedragen. Ik kan ze in alle kleuren ontwerpen en met allerlei versiering: van eenvoudige borduursels tot goud en edelstenen. Ik kan ze ook compleet customizen. Ze zullen te koop zijn voor vrijwel elk budget. Ik draag ze zelf altijd en krijg zoveel complimenten. Ik kijk ernaar uit om ze in de stad te gaan verkopen. Hou het centrum in de gaten. Als het me lukt om een pand te huren, kan het echt beginnen.”

Interview: Ineke Buijs
Foto’s: privécollectie Amir

DEEL DIT OP

2 gedachten over “In DE SCHIJNWERPER: AMIR Targholizadeh”

  1. Het zijn steeds allemaal van die verrassende verhalen. Ik vind het een eer om ze de wereld in te brengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag ->
Kunnen we je helpen?
Je zoekt contact met Power by Peers. We reageren zo snel mogelijk op je bericht.

Let op: Als je de chat start, weten we wat jouw telefoonnummer is. Wij zullen je echter nooit ongevraagd berichten sturen en je nummer nergens opslaan zonder jouw toestemming.