CYBILLE LATOUR: "Ik ben helemaal beduusd"
Al 22 jaar wordt in in mei de Ab Harrewijn Prijs uitgereikt aan “een persoon of groep die zich heeft ingezet voor de rafelranden van de samenleving.” De winnaar krijgt een kunstwerk en een geldbedrag, om het betreffende project mee verder te brengen.
Wij hoefden zelf niet lang na te denken en droegen met trots Cybille Latour met Blik & Pot voor. Hieronder vind je onze inzending (klik voor een vergrote versie. Daarin kun je precies lezen waarom Cybille deze prijs zou verdienen).
De jury nomineerde vijf initiatieven en Blik & Pot was er een van. Dat was al geweldig! Deze vijf strijders mochten naar de prijsuitreiking in Rotterdam op 10 mei.
de stap naar ondernemerschap
Het was 10 mei en de zon scheen door de bijzondere ramen van de Pauluskerk in Rotterdam. Genomineerden en gasten stroomden binnen en de spanning werd steeds voelbaarder. Het publiek luisterde geboeid naar Esmah Lahlah, Tweede Kamerlid voor Groenlinks-PvdA. Zij verzorgde vol passie de jaarlijkse Ab Harrewijn-lezing (een link naar de integrale tekst vind je onder aan dit artikel).
De video’s die van alle genomineerde initiatieven zijn gemaakt (zie onderaan) en die vol trots werden gepresenteerd, konden allemaal op een groot applaus rekenen. Wat een daadkracht, wat een medemenselijkheid. Prachtig om te zien. Maar intussen steeg de spanning…
Kees Vendrik, voorzitter van de jury, maakte de winnaar bekend en citeerde uit het juryrapport: “De jury van de Ab Harrewijn Prijs beloont dit jaar een initiatief dat zich kenmerkt door originaliteit en doorzettingsvermogen. De prijs gaat naar een vrouw die haar eigen ervaring met armoede heeft omgezet in kracht en zelfs de stap naar ondernemerschap heeft durven zetten.” … En dat ging over Cybille!
Het filmpje dat Ab Harrewijn Prijs maakte over Blik & Pot
Er is niet alleen financiële armoede, er is ook relationele armoede. Heel veel mensen zijn eenzaam, hebben geen netwerk om zich heen. We kunnen ze helpen door ze met elkaar te verbinden.
SAMEN ETEN
Cybille was zichtbaar geëmotioneerd toen zij werd genoemd als winnaar. Een paar uur na de prijsuitreiking vertelde ze: “Ik ben nog steeds helemaal beduusd. De genomineerden zijn vijf zulke mooie initiatieven. Alle filmpjes waren heel inspirerend en van sommige kreeg ik echt tranen in mijn ogen.
Ik ben trots dat ik hiertussen mocht staan en zie dit als een kroon op mijn harde werk, natuurlijk in samenwerking met vele anderen. Al jaren ben ik bezig mensen op verschillende manieren te helpen met alle vormen van armoede. Want dat er meerdere vormen zijn, was ook duidelijk te zien in de filmpjes van de andere genomineerden. Er is niet alleen financiële armoede, er is ook relationele armoede. Heel veel mensen zijn eenzaam, hebben geen netwerk om zich heen. We kunnen ze helpen door ze met elkaar te verbinden. Door ze uit hun eenzaamheid en uit hun huis te halen en ze met elkaar in contact te brengen. Dat doe ik bij Blik & Pot ook. We koken samen, maar even belangrijk is dat we daarna samen eten. Dat we ons hart kunnen luchten of gewoon gezellig kunnen kletsen.”
Als er al geen geld is om elke dag gezond te kunnen eten, of om genoeg kleren te kunnen kopen, hoe hou je dan nog iets over om samen iets leuks van te doen?
“Wat relationele armoede te maken heeft met weinig geld hebben? Nou, door de bezuinigingen wordt alles duurder, juist voor diegene die het minste hebben, maar het meeste geven. Als er al geen geld is om elke dag gezond te kunnen eten, of om genoeg kleren te kunnen kopen, hoe hou je dan nog iets over om samen iets leuks van te doen? Om eens iemand te eten uit te nodigen of om samen naar de film te gaan? Dat is voor een tijdje niet zo erg, maar als het langer duurt, worden mensen echt eenzaam.”

Van grond tot mond
“Bij Blik & Pot leer ik de deelnemers hoe ze ook zelf kunnen zaaien en oogsten. Ik neem ze af en toe mee naar mijn volkstuintje. Daar leren ze heel veel van. Hoe je zelf ook in het klein iets kan zaaien, en ook hoe gezond vers eten is. En hoe lekker. Want we koken ook samen. Zo goedkoop mogelijk, maar wel met lekkere smaken en goede voedingsstoffen. Van grond tot mond noem ik dat altijd. Ik leer ze ook hoe je zo lang mogelijk gebruik kan maken van wat je teelt of koopt. Hoe je verse groenten kan wecken of fermenteren. Daardoor kan je er buiten het seizoen ook nog van eten. Je gooit zo niks weg en je hoeft nog maar weinig bij te kopen. Daarom heet mijn initiatief ook Blik & Pot; als je weinig geld hebt, hoef je echt niet alleen uit blikken en potten te eten. Vers eten kan prima, als je rekening houdt met de seizoenen. Alles wat je buiten het seizoen koopt, is duurder. Je verse groenten conserveren kan je ook heel veel geld schelen. En het is nog leuk ook.
De Ab Harrewijn Prijs bestaat uit een heel mooi beeldje en een bedrag dat ik mag besteden aan Blik & Pot. Nou, daar heb ik al allerlei ideeën bij, hoor! Ik wil mijn moestuin graag uitbreiden, bijvoorbeeld. Dan kan ik nog meer soorten groenten gaan telen en delen. En dan heb ik ook meer ruimte om af en toe te laten zien wat ik doe en hoe ze het ook zelf kunnen doen.“
Doen we genoeg aan armoede in Nederland? De vele projecten in ons land zeker. Nu de politiek nog.
Druppels en lichtpuntjes
“Alle genomineerden, en sowieso alle projecten die tegen armoede vechten, werken met hart en ziel tegen een systeem waar eigenlijk niet tegenop te boksen is. Maar we blijven het proberen. Net als Blik & Pot zijn de projecten misschien maar een druppel op een gloeiende plaat, maar veel druppels maken een groot verschil voor degenen die wij een lichtpuntje kunnen geven.
Ik zie de armoede erger worden. Ik zie meer mensen worstelen. Maar ik heb ook hoop dat we met zoveel mogelijk mensen kunnen optrekken tegen het onrecht en het systeem waarin we nu zitten. Dat kunnen we niet alleen, dat moeten we samen doen. Iedereen heeft bestaansrecht. Maar dat betekent volgens mij niet alleen op een overlevingsstand waar je moeilijk of niet uit kan komen.
De grote vraag in de lezing van Esmah Lahlah was: ‘Doen we genoeg aan armoede in Nederland?’ Nou, al die projecten in ons land zeker. Nu de politiek nog.”

Erkenning en budget
Cybille is inmiddels druk met persaanvragen en met het organiseren van een proeverij.
We houden je op de hoogte van verdere ontwikkelingen via social media en onze nieuwsbrief.
We wensen de genomineerden veel succes, want laten we wel wezen, alle initiatieven op dit gebied zijn superbelangrijk, zeker in deze hectische tijd. Daarom wensen we ook alle andere initiatieven (die al dan niet hebben ingezonden) die proberen om die rafelranden wat mooier te maken heel veel erkenning voor wat ze doen. En liefst ook nog wat budget 😉
Blik & Pot
Blik & Pot wordt mogelijk gemaakt door Power by Peers in het kader van WMO Sociale Prestatie. Wij werken bij onze WMO-activiteiten samen met professionele hulpverleners in Utrecht en omstreken om mensen te bereiken, binden, en verbinden. Dit doen we samen met Gemeente Utrecht. Blik & Pot wordt uitgevoerd binnen het programma ‘Johannes in de Wijk’ van het Johannescentrum in Utrecht. Christine Hoek van het centrum nam de prijs dan ook mede in ontvangst.
Christine: “Samen met buurtbewoners Overvecht een stukje mooier maken, dat is wat we met Johannes in de Wijk willen doen”, zegt Christine. “Blik & Pot past daar naadloos in. We zijn blij dat we Cybille kunnen ondersteunen bij deze mooie activiteit door onze keuken en huiskamer beschikbaar te stellen. En we zijn natuurlijk ontzettend trots dat ze de Ab Harrewijn Prijs gewonnen heeft.”
Mieke van Dommelen is directeur van Power by Peers, opdrachtgever.
Mieke: “Zo verdiend dat Cybille deze prijs wint. We werken nu 10 jaar samen, met vallen en opstaan. Cybille laat als geen ander zien dat je met een goed idee heel ver kunt komen als mens en als ondernemer. Voor mij was ze al de winnaar en ik ben blij dat Ab Harrewijn dat ook zo zag.”
Alle genomineerden en hun initiatieven zijn te vinden op de website van de Ab Harrewijn Prijs (zie knoppen hieronder).
Tekst: Cybille Latour en Ineke Buijs
Foto header: Ab Harrewijn Prijs
Andere foto’s: Ineke Buijs