Word niet te succesvol…

Succesvol

SuccesvolDie woorden hoorde ik de afgelopen weken in gesprekken die ik voerde met succes volle en gedreven ondernemers. Ondernemers die ook in het bezit zijn van een WA-jong status, dus ondernemers die een arbeidsbeperking hebben. Mijn reactie: “He?!?, hoor ik het goed??? Hoezo?”

“Ja,” want zo zeggen ze: “je houdt maar 5 jaar jouw WA-jong rechten als je te veel verdient ten opzichte van je uitkering.”

Ook al ben je bijvoorbeeld blind geboren, zul je nooit meer zien, en weet je dat zelf als geen ander. Het lukt je om een bedrijf op te bouwen, een gat in de markt te vinden, klanten aan je te binden, een goed product te leveren en uitkeringsonafhankelijk bestaan op te bouwen. En las but not least belasting te betalen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijg je niet of slechts met heel veel niet dekkende clausules.

 

Jouw WA-jong status ontving je echter omdat je voor je 18e levensjaar al aantoonbaar een beperking had die niet zal genezen. Dus die WA-jong status dacht je te hebben voor je leven… als verzekering. Er is echter één manier om die status kwijt te raken. En daarmee je verzekering voor als je beperking toch mocht leiden tot inkomensdaling dan wel derving. Die manier is: je gaat ondernemen en weet een succesvol bedrijf te bouwen. Hoe raar kan de wereld in elkaar zitten?

 

Dit voorbeeld is slechts een van de voorbeelden waar ik mij samen met een groep van eigenzinnige sociaal ondernemers voor inzet om iets aan te veranderen. We verzamelen verhalen. Dit opdat we zowel als ministrieel als gemeentelijk en individueel niveau in gesprek kunnen komen om andere oplossingen te vinden. Oplossingen die passen bij het individu die het betreft, oplossingen die bijdragen aan een inclusieve participatiesamenleving en oplossingen die kastje-muur-kastje doorbreken.

 

Kortom, en is nog aardig wat werk aan de winkel in Nederland willen we tot een echter inclusieve participatiesamenleving komen. Heb jij ook casuïstiek waarbij je gevangen zit in het systeem? Wij als Schuddeboomlab – genoemd naar de initiatiefnemer Niels Schuddeboom – dansen graag met het systeem. Mag ik je dan uitnodigen jouw verhaal met ons te delen?

One thought on “Word niet te succesvol…

 1. Dag Mieke
  Tja, zo zit dat in elkaar blijkbaar en dat staat volgens mij in de wet doordat de VVD meeregeert en de PvdA te veel met hen meegaat. Maar, ik kan mij vergissen hoor. Wellicht ben ik te lang, 12 jaar in totaal, actief lid van de SP geweest. Ik ben nu alweer 6 jaar partijloos gelukkig. Want politieke partijen verwachten in mijn ogen te veel volgzaamheid. Ik kan het weten na 20 jaar in totaal actief lid te zijn geweest van in totaal 3 partijen; SP, De Groenen, GroenLinks en tot slot weer de SP.
  Maar ik mocht ook ooit ongeveer een jaar lang een andere rol vervullen, namelijk die van lobbyist. Ik sprak zo met Mirjam Sterk(CDA), Carola Schouten(CU) en staatssecretaris Paul de Crom(VVD). En toen dat laatste gesprek niet helemaal goed was verlopen, ik had mijn verhaal over ondernemen vanuit de WAjong niet kunnen vertellen, kreeg ik samen met collega Marja de Nivelle alsnog een gesprek met twee ambtenaren die de staatssecretaris assisteerden bij het ontwerpen van de nieuwe wet ‘Werken naar vermogen’.
  Maar we waren ook samen nog op bezoek bij de DIVOSA, CNV, ChristenUnie jongeren en de fractieassistent van de SGP. Verder sprak ik telefonisch met Sadet Karabulut(SP) als lobbyist van WajongersCentraal.
  Maar bijna alles werd voor mij geregeld door Marja, die mij als collega recruteerde op een avond van de Clientenbond in de GGz in Amsterdam. Ik heb 3 jaar geschreven voor hun ledenblad. Alle collega’s waren uiteraard Wajonger, Marja is autist en lerares wiskunde in Amsterdam. Zij geeft hier bijles in kleine groepjes. Zij had vorig jaar staatssecretaris Jetta Klijnsma op bezoek op haar school.
  Groet, Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.