Wijkverbinder Theo Baggerman en HenkTheo Baggerman woont sinds 5 jaar in Overvecht. Henk van de Berg, initiatiefnemer van Pro-Respect Wijverbinders en ondernemer bij Power by Peers, gaat in gesprek met hem en deelt ons hier in het interview.

“Ik heb in heel veel buurten gewoond, zoals Majellapark. Ik had destijds een negatief beeld van Overvecht. Overvecht Noord valt mee, in mijn beleving. Ik vind het leuk dat er veel groen is en veel parken zijn. Ik doe veel vrijwilligerswerk zoals bij Pro-Respect Wijkverbinders en ik vermaak me daar mee. Ik heb fietsen als hobby. Wat is minder in Overvecht: weinig uitgaansgelegenheden. `a Avonds weinig te doen. Binnen is er niets. Buiten hangen mensen rond, vooral jongeren.

Ik hoop dat er voor het Doe Mee centrum iets terugkomt als deze gaat verdwijnen in 2017. Anders is buurthuis De Boog de enige plek die overblijft in de buurt. Wat is tegenwoordig een buurthuis? Er wordt niet veel meer met jongeren gedaan. De meeste activiteiten zijn voor jonge kinderen of ouderen. Je mist de jongeren tussen 12 en 18 jaar. Die vissen achter het net. Ik heb ook in Nieuwegein gewoond, daar is het vergelijkbaar met Overvecht.

 

Bijdragen

Wat zou ik willen veranderen? Meer ontmoetingspunten in Overvecht. Jeugd heeft de toekomst. Geen ontmoeting, geen contact met elkaar. Veel achtergronden bij jongeren en als er geen ontmoeting is blijft men in de eigen groep hangen en komt men niet nader tot elkaar.

Veiligheid in Overvecht: persoonlijk geen vervelende dingen meegemaakt, maar je hoort wel eens over zaken als auto’s in brand of een schietpartij. Dat verhoogt niet het gevoel van veiligheid. Je krijgt een beeld van agressie en onveiligheid. Daarom let ik scherp op als ik buiten ben in het donker en ben ik alert op straat. Dat zit ingebakken in de mensen die hier wonen.

Ik ben nu 55 jaar en mag bij huisvesting reageren op seniorenwoningen.  Ik woon in een flat op 7 hoog en ik heb hoogtevrees. Ik verwacht binnen een paar jaar te zullen gaan verhuizen. Ik heb Zuilen en Overvecht Zuid in gedachten, bijvoorbeeld in de buurt van De Bram. Een optie is de Brandenburchdreef.

In Overvecht Zuid zijn wel meer hangjongeren dan in Overvecht Noord, hoor ik. Ik heb contact met de buren bij mij in het portiek. Ik zeg gedag of maak een praatje. Dat komt de onderlinge sfeer ten goede. Zo woont er in mijn portiek een Marokkaans gezin met een buurtvader en ik vind dat een goed initiatief. In mijn directe omgeving wonen geen vervelende mensen en is er geen geluidsoverlast. Waarschijnlijk heb ik mazzel. Ik heb ook nooit ruzie met iemand.

Ik heb contact met de schoonmaker bij mij in de buurt. Op maandag ruimt hij vaak veel vuil rond de flat en op straat op, zoals bv. achter bij mijn flat. Ik heb daar zelf geen last van.

Ik voel me niet onrustig, ik ben inmiddels gewend aan het wonen in Overvecht. Dankzij het vrijwilligerswerk in zorgcentrum Rosendael op de Indusdreef heb ik het naar mijn zin. Het is wat je er zelf van maakt.

In mijn directe buurt wordt wel één en ander gedaan aan buurtactiviteiten met bewoners, maar dat zijn niet de activiteiten voor mij. Het gaat dan vooral om taallessen voor allochtonen en computerlessen voor beginners en gymnastiekles en lunch voor ouderen.

Wil je ook een rol als Wijkverbinder of Henk en Theo ontmoeten neem dan contact op met: Henk@powerbypeers.nl