Marijke Ahlrichs, deelnemer Power Academie en verbonden aan Power by Peers ging in gesprek met Mariska Minnen, een van de twee oprichters van Power by Peers. Ze voerden een gesprek in het Ondernemershuis.

 

Mariska Minnen
Mariska Minnen

Mariska Minnen heeft een eigen bedrijf vanuit haar woonhuis in Houten en maakt deel uit van Power by Peers. Op den duur is het de bedoeling dat zij een praktijk voor individuele coaching en counseling uitoefent vanuit een pand in het bos bij Doorn. Zo ver is het nog niet.

Mariska was met Mieke van Dommelen bestuurder van Power by Peers en ontwikkelde grotendeels de Poweracademie. Ze vindt dat zodra je bedrijf goed loopt je je vleugels moet uitslaan. Het Ondernemershuis moet anderen nu de kans geven om te groeien en zich te ontwikkelen.

Dat leergierige zat er bij haar al vroeg in. Ze ging graag naar school. De studie theaterwetenschappen deed ze om te ervaren hoe film, theater en televisie onze wereld beïnvloeden. “Het is interessant te ontdekken hoe dat gaat. Hoe werkt perceptie? Hoe kijk ik naar de wereld? Hoe wil ik mijzelf laten zien? Hoe uit ik mij? Wat is het effect van mijn gedrag?  Wat zijn mijn ideeën over de wereld?

In februari start ze met het geven van een cursus NLP (neuro-linguïstisch programmeren). Dit is een training waarbij je leert hoe het is om vanuit een ander perspectief te kijken. Het is belangrijk dat mensen hun eigen ruimte creëren. Het gaat over het verbeteren van de communicatie en over persoonlijke ontwikkeling. Zo maak je keuzes, creëer je ruimte en houd je regie op je leven.

Op dit moment doet Mariska zelf een opleiding Stressmanagement. Past deze studie in haar eerdere zoektocht naar haar positie in de wereld?

“Bij de één-op-één coaching die ze vanuit haar huis in het bos wil gaan doen gaat het om hoe manage je stress. Mensen zijn soms vastgelopen. We leven in een sociale wereld waar dingen op ons af komen en gebeurtenissen in ons leven ons kunnen overvallen. Er zijn altijd prikkels waar wij wat mee moeten of kunnen. Hoe ga je daarmee om en zorg je dat je in balans bent zowel fysiek als mentaal? Hoe houd ik regie op wat ik denk, doe en voel?  Ik geloof in de mogelijkheid te veranderen door anders te kijken. Ik noem mezelf een humeur-coach.”

Het uitgangspunt van de Poweracademie is om vanuit een positie waarin het tegen zit mensen ruimte te bieden door ze vanuit een ander perspectief te laten kijken. Wat is er leuker dan met je talenten en competenties waarde te creëren.  Ze gunt de huidige groep startende ondernemers hun opdrachten via Power by Peers. In januari start er een nieuwe groep ondernemers. Daarmee ontwikkelt ze de training weer verder. Zodra het product Poweracademie er rijp voor is gaat er een strikje om heen en kan het verkocht worden.

Mariska heeft als alleenstaande moeder de verantwoordelijkheid om haar gezin met twee puberdochters te onderhouden. Ze vindt het belangrijk financieel onafhankelijk te zijn. Hier werkt ze heel hard voor. De noodzaak om te doen wat ze graag wil, namelijk zichzelf blijven ontwikkelen, verliest ze hierbij niet uit het oog. “Bij mij heeft dat ook alles met mijn overtuigingen te maken. Wat vind ik belangrijk en hoe hou ik ook zelf de regie.” Daaraan moet ze zelf ook wat sleutelen ter voorkoming van vaste patronen.