EmyuEmyu Mulualem heeft een bedrijf met de naam  EmyUcatering. Hiervoor houdt ze contact met sociale ondernemingen om de mensen, die ze daar ontmoet, kennis te laten maken met de Ethiopische keuken. Daarnaast heeft ze UAZbuurtcafé opgericht om asielzoekers met bewoners in contact te brengen zodat die zich sneller in de Nederlandse samenleving thuis voelen.

Emyu wil graag een vaste plek met keuken waar mensen uit eten kunnen gaan en op een prettige manier bij elkaar kunnen zijn. De hapjes voor zowel de Afrikaanse als Nederlandse keuken brengt ze nu nog vanuit huis. Dat is lastig qua vervoer. Ze heeft nog niet de papieren voor een vergunning voor een restaurant. Wel voldoende kennis en ervaring.

“Ik kwam in 1992 alleen naar Nederland om verder te studeren en kon in verband met de situatie in Ethiopië niet meer terug. Ik was jong en nieuwsgierig en leerde door mijn open houding snel de Nederlandse taal en cultuur kennen. De vader van mijn 17-jarige dochter en 14-jarige zoon en ik ontmoetten elkaar toen hij 25 was en ik 23. De eerste tien jaar heb ik voornamelijk voor de kinderen  gezorgd, werkte ik af en toe via een uitzendbureau en volgde ik studies. Na mijn scheiding in 2007 begon ik met mijn eerste onderneming in kleding en sieraden. Tot 2013 had ik mijn webshop Smamea. Dat liep niet zo goed en daarom ben ik in 2015 als ondernemer op bescheiden schaal in de catering begonnen”.

Voor EmyUcatering heeft ze recent op een familiefeest in een zaaltje van een bejaardenhuis Ethiopische hapjes aangeboden. Ondernemers in opleiding bij “Power by peers” hebben haar pannenkoeken met spinazie en linzensaus kunnen proeven. Bij Plan Einstein heeft ze op 9 november 2017 voor een workshop met asielzoekers en bewoners kleine gerechten gemaakt.

Vanuit  UAZbuurtcafé was ze van september tot en met december 2017 op woensdagmiddag aanwezig bij een inloop voor asielzoekers en bewoners in “huiskamer Burezina Overvecht-Zuid”.  Voor komend jaar heeft ze plannen voor een soortgelijke ontmoetingsplek op de Amsterdamse Straatweg. Bij Plan Einstein wil ze voor “Welkom in Utrecht” introductiecursussen geven om asielzoekers wegwijs te maken in de supermarkt en de Nederlandse keuken.

Via crowdfunding heeft ze geld verkregen voor de promotie van haar twee bedrijven. Dit heeft ze besteed aan haar websites, flyers en een spandoek voor bij de kraampjes op festivals. Het lukt helaas nog niet om bij instanties financiering voor een eigen keuken los te krijgen. Via opleidingen van organisaties als DOK030, Power by peers en Plan Einstein koerst ze daarom nu stapje voor stapje af op haar droom om nieuwkomers welkom te heten in haar eigen restaurant met personeel”.